«Η πανδημία του νέου κορωνοϊού συνιστά μια πρωτοφανή πρόκληση για την Ευρώπη και για ολόκληρο τον κόσμο» αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου, με το οποίο έγινε προσπάθεια να σωθούν τα προσχήματα μετά την άρνηση της Γερμανίας και τον συμμάχων της για την έκδοση Κορωνο-ομολόγου. Αν και στη συνέχεια τονίζεται ότι η κρίση απαιτεί επείγουσα, αποφασιστική και συνολική δράση σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, η ταχύτητα δεν είναι κάτι που χαρακτηρίζει την ΕΕ όταν χρειάζεται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις ακόμα και σε περιόδους κρίσης.

Το Βερολίνο μαζί με τους άλλους αρνητές της έκδοσης κορωνο-ομολόγου υποχρεώθηκε χθες στη …λύση της αναβολής δύο εβδομάδων για να βρεθεί μια πλατφόρμα συμφωνίας, μετά την αναμενόμενη άρνηση της Ιταλίας να βάλει την υπογραφή της σε κοινό ανακοινωθέν της Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής, χωρίς μια συμφωνία για ευρωομόλογο.

Η χθεσινή όμως διαφωνία δείχνει ότι η ΕΕ τελικά δεν έμαθε από τα λάθη της και τα επαναλαμβάνει σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για την Ευρωζώνη. Ηδη ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν παραδέχθηκε ότι αυτό που είναι πλέον στο τραπέζι είναι η επιβίωση ή μη του ευρωπαϊκού εγχειρήματος...

Το αίτημα της Ιταλίας και άλλων οκτώ χωρών, μαζί και της Ελλάδας, ήταν και παραμένει η ενεργοποίηση της έκδοσης ενός ομολόγου κοινής βάσης με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του κορωνοϊού. 

Η αναβολή επέτρεψε να λήξει η Σύνοδος με συμφωνία όλων, αλλά μόνο στα χαρτιά καθώς ο κορωνοϊός …τρέχει και η κατάσταση σε δύο εβδομάδες δεν θα είναι καλύτερη (τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα).

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι το αίτημα για ευρωομόλογο για πρώτη φορά είχε την ευθεία στήριξη και της ΕΚΤ η οποία λίγα 24ωρα νωρίτερα με την ανακοίνωση του νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE 2020/441) ετοιμάσθηκε για το ενδεχόμενο να αγοράσει η ίδια ένα τέτοιο ομόλογο από οποιονδήποτε ευρωπαϊκό οργανισμό αναλάμβανε να το εκδώσει. 

Όμως Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία και άλλες χώρες της Ευρωζώνης απάντησαν με διπλό "όχι”, τόσο στο αίτημα έκδοσης ευρωομολόγου (με στόχο τον κοροναϊό), όσο και την ενεργοποίηση "εργαλείου” δανειοδότησης από τον ESM που θα ήταν απαλλαγμένο από το MoU (μνημόνιο δεσμεύσεων) που συνοδεύει τα δύο ήδη εν ενεργεία εργαλεία χρηματοδότησης (PccL, EccL). 

Εδώ βέβαια έρχεται να προστεθεί και μία καινούργια εξέλιξη που προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στους ηγέτες της Ε.Ε. καθώς ο Ιταλός Πρωθυπουργός μετά την άρνηση του να υπογράψει δήλωσε ότι αν η Ευρωζώνη δεν προχωρήσει μέσα στις επόμενες 10 ημέρες σε μία θετική αντιμετώπιση στο αίτημα της Ιταλίας "αυτή θα προχωρήσει μόνη της…”. 

Και στη συνέχεια δεν έδωσε καμία εξήγηση στο τι ακριβώς εννοεί. 

Πάντως σύμφωνα με ιταλικά οικονομικά ΜΜΕ η κυβέρνηση Κόντε έχει ήδη δρομολογήσει απόφαση σύμφωνα με την οποία θα αυξήσει το πακέτο παρέμβασης στην οικονομία της από 25 έως και 40 δισ. ευρώ. 

Πληροφορίες αναφέρουν οτι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις "εργάζεται ήδη για μια φόρμουλα προσέγγισης” η οποία αφορά προς το παρόν το δεύτερο αίτημα της Ιταλίας δηλαδή την έγκριση ενός χρηματοδοτικού εργαλείου από τον ESM που θα είναι απαλλαγμένο από προϋποθέσεις και δεσμεύσεις όπως αυτές στα ήδη διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. 

Εκεί πάντως προς το τέλος του κοινού ανακοινωθέντος των ευρωπαίων ηγετών υπήρξε και μία αναφορά για την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και την μάχη που δίνει η Ελλάδα στον Έβρο και στα νησιά: «Εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας και εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα, καθώς και στην Βουλγαρία, την Κύπρο και άλλα κράτη – μέλη που έχουν επηρεαστεί με παρόμοιο τρόπο, μεταξύ άλλων στις προσπάθειές τους να διαχειριστούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».