Η παγκόσμια υπεράκτια αιολική βιομηχανία εγκατέστησε 6,1 gigawatts (GW) νέας χωρητικότητας το 2019, φθάνοντας τα 29 GW, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας (GWEC) στις 19 Μαρτίου. Το ποσό αυτό δείχνει μια εντυπωσιακή αύξηση 35,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, που εγκαταστάθηκαν 4,5 GW, 

ανακοίνωσε το GWEC, όπως αναφέρεται στο Energy Weekly Report του ΙΕΝΕ."Αυτή η ανάπτυξη πρόκειται να επιταχυνθεί, με τις προκαταρκτικές προβλέψεις της GWEC Market Intelligence να διαπιστώνουν ότι μέχρι το 2024 θα εγκατασταθούν επιπλέον 50 GW νέας υπεράκτιας αιολικής χωρητικότητας", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η αύξηση αυτή θα σήμαινε ότι η συνολική εγκατεστημένη υπεράκτια αιολική δυναμικότητα θα μπορούσε να φτάσει σχεδόν τα 80 GW παγκοσμίως τα επόμενα πέντε χρόνια, δηλαδή πρόκειται για μία αύξηση σχεδόν 172% από τη σημερινή χωρητικότητα. Η αύξηση προήλθε από οκτώ αγορές που ανέφεραν νέες υπεράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις το 2019, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας με 2.395 megawatts (MW), της Μεγάλης Βρετανίας με 1.764 MW, της Γερμανίας με 1.111 MW, της Δανίας με 374 MW, Βέλγιο με 370 MW, Ταϊβάν με 120 MW, Πορτογαλία με 8 MW (πλωτή) και την Ιαπωνία με 3 MW.

Η Κίνα πρωτοστατεί

"Το 2019 συνεχίσαμε να βλέπουμε την ισχυρή τάση αύξησης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, η οποία αποτελεί πλέον το 10% των συνολικών αιολικών εγκαταστάσεων", ανέφερε ο Ben Backwell, Διευθύνων Σύμβουλος της GWEC. Σημείωσε δε, ότι ενώ οι ώριμες αγορές στην Ευρώπη συνεχίζουν να λογοδοτούν για την πλειονότητα αυτών των εγκαταστάσεων, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού συμβάλλει ολοένα και περισσότερο στην ανάπτυξη αυτή, με την Κίνα να πρωτοστατεί ως παγκόσμιος ηγέτης αιολικής ενέργειας σε νέα δυναμική.

Μάλιστα εξέφρασε την προσδοκία του ότι, μόλις η τεχνολογία φθάσει σε βιομηχανική κλίμακα, θα ανοίξει ολόκληρες νέες αγορές και ευκαιρίες για υπεράκτια αιολική ενέργεια.

"Η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι μια τεράστια ευκαιρία για την επίτευξη των κλιματικών μας στόχων, καθώς μπορεί να αντικαταστήσει τα ακριβά εισαγόμενα καύσιμα, να προσφέρει λύσεις καθαρής ενέργειας σε χώρες που έχουν περιορισμένη διαθεσιμότητα γης και παρέχουν ολοένα και πιο ανταγωνιστική ενέργεια μηδενικού άνθρακα σε τεράστια κλίμακα", τόνισε ο Backwell.

Ο Alastair Dutton, πρόεδρος της Global Offshore Wind Task Force της GWEC, δήλωσε επίσης ότι οι αιολικές εγκαταστάσεις 2019 ανοικτής θάλασσας προωθήθηκαν από τους καθιερωμένους ηγέτες της αγοράς, αλλά τα επόμενα χρόνια η υπεράκτια βιομηχανία θα επεκταθεί σε νέες αγορές στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία-Ειρηνικό. "Πρέπει να επικεντρωθούμε τώρα στη δημιουργία των σωστών πλαισίων πολιτικής που δημιουργήθηκαν σε αυτές τις αναδυόμενες αγορές για να διευκολυνθεί αυτή η ανάπτυξη και να ανοίξει ο δρόμος για μια ευρύτερη παγκόσμια ανάπτυξη της ικανότητας μετά το 2030", ανέφερε στις δηλώσεις του ο Dutton.