Βόρεια Κορέα: Παρά την "Ειδική Σχέση" Τραμπ-Κιμ, οι ΗΠΑ Δεν θα Εγκαταλείψουν την Εχθρική τους Πολιτική Εναντίον μας

Βόρεια Κορέα: Παρά την Ειδική Σχέση Τραμπ-Κιμ, οι ΗΠΑ Δεν θα Εγκαταλείψουν την Εχθρική τους Πολιτική Εναντίον μας
energia.gr
Δευ, 30 Μαρτίου 2020 - 17:17

Η Βόρεια Κορέα δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα εγκαταλείψουν την εχθρική πολιτική τους, παρ΄όλο που οι ηγέτες των δύο χωρών έχουν μια "ειδική σχέση", μετέδωσε σήμερα Δευτέρα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA

Βορειοκορεάτης αξιωματούχος δήλωσε πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο υπονομεύει την προθυμία της Βόρειας Κορέας να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου επικρίνοντας πρόσφατες δηλώσεις του Πομπέο για κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας.

Ο Πομπέο είχε δηλώσει έπειτα από μια τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) την περασμένη εβδομάδα πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να παραμείνει ενωμένη όσον αφορά το κάλεσμα στη Βόρεια Κορέα να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις και την άσκηση διπλωματικής και οικονομικής πίεσης για το πυρηνικό πρόγραμμα και το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της.

"Ο κόσμος δεν θα ξέρει γιατί οι σχέσεις ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας εξακολουθούν να είναι μπερδεμένες, παρά την ειδική σχέση ανάμεσα στους ηγέτες της Βόρειας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών", ανέφερε το KCNA.

Η Βόρεια Κορέα δήλωσε στις 22 Μαρτίου ότι καλοδέχθηκε μια επιστολή από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προς τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν ως ένδειξη "των ειδικών και πολύ σταθερών προσωπικών σχέσεων" ανάμεσα στους δύο ηγέτες παρά τις πρόσφατες τριβές.

Το KCNA ανέφερε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ έγραψε στην επιστολή πως εντυπωσιάστηκε από τις προσπάθειες του ηγέτη της Βόρειας Κορέας να προστατεύσει τον λαό του από τον κορονοϊό.

Το KCNA ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι η πρόσφατη δοκιμή ενός πολύ μεγάλου πολλαπλού εκτοξευτή ρουκετών χθες υπήρξε επιτυχής.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε αυτό που φαίνεται να ήταν δύο μικρού βεληνεκούς βαλλιστικούς πυραύλους ανοικτά των ανατολικών ακτών της την Κυριακή, στην πιο πρόσφατη από έναν καταιγισμό εκτοξεύσεων που η Νότια Κορέα κατήγγειλε ως "ανάρμοστες" εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Το KCNA ανέφερε ότι η εκτόξευση είχε σκοπό να εξετάσει τα στρατηγικά και τεχνικά χαρακτηριστικά των εκτοξευτών που έχουν δοκιμαστεί πολλές φορές από τον περασμένο Αύγουστο υπό την εποπτεία του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, πριν από την ανάπτυξή τους.

Το KCNA δεν ανέφερε αν ο Κιμ Γιονγκ Ουν ήταν παρών στην τελευταία δοκιμή, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την ηγεσία του αντιπρόεδρου του κυβερνώντος κόμματος Ρι Ριόνγκ Τσολ στην Ακαδημία Εθνικής Άμυνας.

"Η λειτουργική ανάπτυξη του οπλικού συστήματος των μεγάλων πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών είναι μια κρίσιμη εργασία πολύ μεγάλης σημασίας στην υλοποίηση του νέου στρατηγικού στόχου του κόμματος για την εθνική άμυνα", δήλωσε ο Ρι στη διάρκεια της δοκιμής, χωρίς να επεκταθεί.

"Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε επιτυχώς", πρόσθεσε το KCNA.

Είναι ο τέταρτος γύρος δοκιμών αυτό τον μήνα αφότου η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε στρατιωτικά γυμνάσια και επανέλαβε τις εκτοξεύσεις πυραύλων έπειτα από ένα διάλειμμα τριών μηνών.

Η κίνηση δείχνει την πρόοδο που έχει σημειώσει η Πιονγκγιάνγκ στην ανάπτυξη όπλων καθώς οι διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σε αναμονή.