Στην Περαιτέρω Ισχυροποίηση του Ρόλου της Ρωσίας ως Βασικού Προμηθευτή Αερίου Αποβλέπει η Gazprom

«Το ρωσικό φυσικό αέριο θα είναι ζωτικής σημασίας για την ικανοποίηση των μελλοντικών ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης και της Ασίας» υπογράμμισε ο Alexander Medvedev, αναπληρωτής πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ρωσικής Gazprom, σε πρόσφατη ομιλία του στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενέργειας, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα.
Δευ, 19 Νοεμβρίου 2007 - 06:28

«Το ρωσικό φυσικό αέριο θα είναι ζωτικής σημασίας για την ικανοποίηση των μελλοντικών ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης και της Ασίας» υπογράμμισε ο Alexander Medvedev, αναπληρωτής πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ρωσικής Gazprom, σε πρόσφατη ομιλία του στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενέργειας, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων σαράντα ετών, η Ρωσία έχει αποδειχθεί ως ένας αξιόπιστος προμηθευτής αερίου στην Ευρώπη (πράγματι η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής της Gazprom). Μέχρι το 2015 οι πωλήσεις της Gazprom θα αγγίζουν το 33% της ευρωπαϊκής αγοράς. Η συνεργασία μας με την Ευρώπη είναι δυνατή χάρη στις μακροπρόθεσμες συμβάσεις που μαζί με τις διακυβερνητικές συμφωνίες είναι το κλειδί για τον σταθερό και αξιόπιστο ανεφοδιασμό αερίου που απολαμβάνει η Ευρώπη για σχεδόν σαράντα έτη», ετόνισε μεταξύ άλλων ο ιθύνων νους της Gazprom.

Ο Medvedev τόνισε επίσης ότι οι πωλήσεις της Gazprom στη Βαλτική και τις περιοχές της CIS αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο από πέρυσι. Παίρνοντας σαν παράδειγμα τον αγωγό Nord Stream που, για πρώτη φορά, θα συνδέσει άμεσα το δίκτυο μεταφοράς αερίου της Ρωσίας με αυτό της Ευρώπης, o Medvedev είπε: «Αυτό είναι ένα παράδειγμα ενός πραγματικού πανευρωπαϊκού project σε ένα πολυτάραχο περιβάλλον, σε μία περίοδο που η εξάρτηση της ΕΕ σε εισαγωγές αυξάνεται ενώ οι εγχώριοι πόροι αερίου μειώνονται».

Εντούτοις, αναφερόμενος σε ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα αυτό της απελευθέρωσης της αγοράς αερίου στην Ευρώπη ο αναπληρωτής πρόεδρος της Gazprom είπε ότι η επιχείρησή του «ανησυχεί» για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα αποτρέπουν την κατασκευή αγωγών αερίου εντός της ΕΕ οι οποίοι θα είναι ιδιοκτησία των εταιρειών που θα παρέχουν το αέριο.

Ο Medvedev, ο οποίος συναντήθηκε με τον Επίτροπο για την ενέργεια της ΕΕ κ. Andris Piebalgs για να συζητήσουν το ζήτημα, εδήλωσε: «Επιδιώκουμε τη διευθέτηση του ζητήματος. Σε αυτή τη φάση αφήνω κατά μέρος το εάν ο αναγκαστικός διαχωρισμός (unbundling) της ιδιοκτησίας των εταιριών που θα απαιτούσαν οι προτάσεις της Επιτροπής είναι συμβατός με την προστασία της ιδιοκτησίας των εταιρειών σε μια ανοικτή οικονομία της αγοράς».

Το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) αρχίζει ν’ αποκτά κεντρικό ρόλο στα σχέδια ανάπτυξης της Ρωσικής μονοπωλιακής εταιρείας αερίου. Η κατασκευή από την Gazprom επί Ρωσικού εδάφους (Βαλτική και Σαχαλίνη) τριών νέων μονάδων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) θα δώσει την δυνατότητα στην επιχείρηση για τον ταυτόχρονο εφοδιασμό με αέριο της λεκάνης του Ειρηνικού, του Ατλαντικού και της Βόρειας Αμερικής, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αγορές παγκοσμίως.

«Εξετάζουμε επίσης την πιθανότητα ανταλλαγής ποσοτήτων LNG με την παροχή αερίου μέσω αγωγών μεσοπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα σκοπεύουμε να εξάγουμε LNG από τα δικά μας terminals», είπε ο Medvedev για να συνεχίσει: «Αυτά τα έργα που κατασκευάζονται τώρα από την Gazprom είναι ενδεικτικό του βαθμού στον οποίο η Ρωσία αποσκοπεί να παίξει έναν κυρίαρχο ρόλο σε αυτήν την γρήγορα αναπτυσσόμενη βιομηχανία».

Ο Medvedev ολοκλήρωσε την ομιλία του παρατηρώντας ότι: «Οι προοπτικές για μία παγκόσμια αγορά αερίου φαίνονται καλές, καλύτερες όσο ποτέ άλλοτε».