Εν Αναμονή Νέων Εκτιμήσεων για τον ΕΛΑΠΕ – Τι Σχολιάζουν Παράγοντες της Αγοράς  

Εν Αναμονή Νέων Εκτιμήσεων για τον ΕΛΑΠΕ – Τι Σχολιάζουν Παράγοντες της Αγοράς
Του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 3 Απριλίου 2020 - 08:11

Σήμερα Παρασκευή ο Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) αναμένεται να ρίξει φως σε σχέση με τις εκτιμήσεις που διατυπωθήκαν τις προηγούμενες ημέρες από τους παραγωγούς ΑΠΕ και το ενδεχόμενο δημιουργίας μεγάλου ελλείματος στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ. Υπενθυμίζεται πως φορείς της αγοράς έκαναν κάποιες εκτιμήσεις τις οποίες παρουσίασαν πριν μία βδομάδα κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στην ηγεσία του ΥΠΕΝ. Ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) προχώρησε μάλιστα στην εκτίμηση πως θα δημιουργηθεί ένα έλλειμμα σε ετήσια βάση στο Ειδικό Λογαριασμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ) της τάξεως των 423 εκατ. ευρώ.

 

Τις εκτιμήσεις αυτές απορρίπτουν κύκλοι του ΔΑΠΕΕΠ οι οποίοι παραπέμπουν στις προβλέψεις που θα περιλαμβάνονται στο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ Ιανουαρίου, που θα δημοσιοποιηθεί σήμερα.

Είναι γεγονός πως η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω της κρίσης του κορωνοϊού έχει δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα για τον ΕΛΑΠΕ. Την ίδια ώρα όμως οι παραγωγοί των ΑΠΕ θεωρούν πως θα βρεθεί μια φόρμουλα για να μην κινδυνεύσουν τα οικονομικά τους. Ένα από τα κρίσιμα θέματα που σχετίζονται με τον ΕΛΑΠΕ όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στο energia.gr είναι: το λογιστικό ζήτημα και συγκεκριμένα ότι υπάρχει μια απορρύθμιση των δικαιωμάτων ρύπων και της οριακής τιμής του συστήματος και μείωση της ζήτησης που μπορούν να δημιουργήσουν ένα μεγάλο έλλειμμα σε βάθος έτους, την ώρα που υπάρχει μια συσσώρευση κέρδους από την πλευρά των προμηθευτών.

Παράλληλα, κύκλοι του ΣΠΕΦ τονίζουν πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς που κάνει ο σύνδεσμός, ο ΕΛΑΠΕ χρειάζεται 9,2 ευρώ τη μεγαβατώρα πρόσθετο ΕΤΜΕΑΤ τη στιγμή που οι προμηθευτές απολαμβάνουν 19 ευρώ/μεγαβατώρα πρόσθετο κέρδος και για να μην μπουν «καπέλο» τα 9,2 ευρώ στον καταναλωτή, να τα δώσει η προμήθεια, ως χρέωση προμηθευτή. Έτσι από την μια θα ισορροπήσει ο ΕΛΑΠΕ και από την άλλη θα μείνει στους προμηθευτές ένα υπόλοιπο για να το διαχειριστεί εν μέσω της κρίσης. Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Παραγωγών Η/Ε από Φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ) υπογραμμίζει πως το κρίσιμο είναι η στήριξη των καταναλωτών και τη διασφάλιση των εσόδων του ΕΛΑΠΕ. Βέβαια η ομοσπονδία θεωρεί ότι «οι συνθήκες δεν είναι οι πλέον κατάλληλες, για να τεθεί σε συζήτηση το θέμα της εφαρμογής της Χρέωσης Προμηθευτών, της κατά νόμω γνωστής ΠΧΕΦΕΛ, με την οποία αποδίδεται στον Ειδικό Λογαριασμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ) το όφελος της προμήθειας από τη συμμετοχή των ΑΠΕ στον ημερήσιο ενεργειακό προγραμματισμό. Πρόκειται μεν για απολύτως δίκαιο αίτημα του κλάδου των ΑΠΕ, αλλά αυτή τη στιγμή θα επιβαρύνει τον κλάδο της προμήθειας, που καλείται να διαχειριστεί την ανάγκη υποστήριξης των καταναλωτών, ιδιαιτέρως των ευπαθών ομάδων».

Πάντως το υπουργείο Ενέργειας μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει σε κάποια ανακοίνωση και σε κάθε περίπτωση αυτή την περίοδο εστιάζει  τις προσπάθειες του στο να καταλήξει σε μια συμφωνία με τους προμηθευτές ενέργειας για το μηχανισμό ρευστότητας. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του ΙΕΝΕ η μέση ΟΤΣ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 23 Μαρτίου και 29 Μαρτίου ανήλθε στα €42,34/MWh, μειωμένη σε ποσοστιαία βάση κατά 4,19% από τη μέση ΟΤΣ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας