Σταμάτησαν οι Εξαγωγές Φυσικού Αερίου Ιράν-Τουρκίας Μετά την Έκρηξη σε Αγωγό Κοντά Στα Σύνορα

Σταμάτησαν οι Εξαγωγές Φυσικού Αερίου Ιράν-Τουρκίας Μετά την Έκρηξη σε Αγωγό Κοντά Στα Σύνορα
energia.gr
Παρ, 3 Απριλίου 2020 - 09:07

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου από το Ιράν στην Τουρκία σταμάτησαν στις 31 Μαρτίου μετά από μια έκρηξη και πυρκαγιά σε έναν αγωγό στα τουρκικά σύνορα, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας της Τουρκίας. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι "γίνονται όλες οι απαραίτητες προσπάθειες" για τη διαχείριση της κατάστασης, αλλά αυτή τη στιγμή δεν ήταν σαφές πότε θα ανοίξει η γραμμή.

 

Όπως μετάδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας Anadolu η έκρηξη πραγματοποιήθηκε κοντά στην πύλη Gurbulak με το Ιράν, στην επαρχία Agri.

Το τουρκικό κανάλι TRT Haber ανέφερε ότι η αιτία της έκρηξης ήταν άγνωστη. "Η ροή του φυσικού αερίου στον αγωγό φυσικού αερίου κόπηκε και η πυρκαγιά που είχε αρχίσει είχε σβήσει μετά την επέμβαση της Πυροσβεστικής", μετέδωσε και πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας διερευνούν το περιστατικό.

Από την πλευρά του όμως ένας ιρανός αξιωματούχος είπε στην κρατική τηλεόραση ότι η έκρηξη είχε προκληθεί από «τρομοκράτες». "Σήμερα το πρωί, οι τρομοκράτες επιτέθηκαν στον αγωγό φυσικού αερίου στην Τουρκία κοντά στα σύνορα Bazargan  του Ιράν με την Τουρκία ... Η ροή φυσικού αερίου έχει σταματήσει", δήλωσε ο Mehdi Jamshidi Dana, διευθυντής της National Iranian Gas Company.

"Ο αγωγός έχει εκραγεί αρκετές φορές στο παρελθόν, είναι επίσης πιθανό ότι το ΡΚΚ είναι υπεύθυνο για την έκρηξη", δήλωσε στο ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, αναφερόμενος στο παράνομο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα.

Ο αγωγός, ο οποίος μεταφέρει ετησίως περίπου 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου από το Ιράν στην Τουρκία, επιτέθηκε συχνά από Κούρδους μαχητές από τη δεκαετία του 1990 μέχρι το 2013, όταν ιδρύθηκε εκεχειρία. Ο Jamshidi δήλωσε ότι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, "οι Τούρκοι συνοριοφύλακες έχουν φύγει, αλλά τους έχουμε ενημερώσει για την έκρηξη και περιμένουμε την απάντησή τους", ανέφερε η IRNA. "Συνήθως μας παίρνει τρεις με τέσσερις ημέρες για την επισκευή και την επανάληψη των εξαγωγών αερίου. "