Μπορεί να μην γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα περάσει η πανδημία του κορωνοϊού και θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, αλλά αυτό όμως που αρχίζει να γίνεται αντιληπτό είναι ότι η επόμενη ημέρα δεν θα είναι η ίδια για πάρα πολλά πράγματα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην ενέργεια, που αποτελεί κατά κάποιο τρόπο την ραχοκοκαλιά κάθε οικονομίας. Η νέα κατάσταση περιορισμένης κυκλοφορίας, κοινωνικής αποστασιοποίησης και εργασιακής αδράνειας έχει αλλάξει τα βασικά χαρακτηριστικά λειτουργίας του ενεργειακού συστήματος παγκοσμίως και ασφαλώς και στην χώρα μας. Τίποτα δεν είναι όπως πριν αφού έχει διαταραχθεί η βασική σχέση προσφοράς-ζήτησης ενώ η επερχόμενη τεραστίου μεγέθους παγκόσμια οικονομική ύφεση (μερικοί την τοποθετούν στο -5,0% σε ετήσια βάση και άρα πολύ μεγαλύτερη από αυτήν του 2008) θα την επηρεάσει ακόμα περισσότερο. 

 

Στο επίκεντρο του κυκλώνα είναι ασφαλώς η ζήτηση που έχει σχεδόν καταρρεύσει ως αποτέλεσμα του αυστηρών μέτρων που έχουν ληφθεί, και είναι πραγματικά άγνωστο πόσο θα διαρκέσουν, για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η απότομη και μεγάλη μείωση της ενεργειακής ζήτησης είναι ιδιαίτερα εμφανής στα υγρά καύσιμα όπου στην Ελλάδα τον Μάρτιο εκτιμάται ότι είχαμε βουτιά στις πωλήσεις συνολικά κατά 33% ενώ εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς κάνουν λόγο για 75% κάμψη τον μήνα Απρίλιο και στα ίδια επίπεδα εάν συνεχιστούν τα μέτρα τον Μάιο. Πολύ λιγότερο μειωμένη είναι η ζήτηση στο φυσικό αέριο και στον ηλεκτρισμό όπου παρατηρούμε κάμψη στο επίπεδο του 10% και 5% αντίστοιχα.

Με το χαμηλότερο ποσοστό μείωσης στην ζήτηση σε φ. αερίου και ηλεκτρισμού να είναι αναμενόμενο, αφού σημαντικό μέρος της κατανάλωσης έχει μεταφερθεί από τη βιομηχανία, εμπόριο και τουρισμό στον οικιακό τομέα. Αλλά και εδώ οι προβλέψεις για τους επόμενους "έγκλειστους μήνες" είναι ότι η ζήτηση θα υποχωρήσει σε υψηλότερα επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση παρατηρούμε μια ριζική αναδιάρθρωση του ενεργειακού τοπίου, από την άποψη προμήθειας-ζήτησης, που σημειωτέον συνέβη μέσα σε λίγες μόνο ημέρες πράγμα που αποτελεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση. 

* Ολόκληρο το κείμενο στη στήλη Σχόλιο εδώ