Η Total Επικαλείται Λόγους Ανωτέρας Βίας για τη μη Εκπλήρωση Συμβολαίων Αγοράς Ηλεκτρισμού με την EDF

Η Total Επικαλείται Λόγους Ανωτέρας Βίας για τη μη Εκπλήρωση Συμβολαίων Αγοράς Ηλεκτρισμού με την EDF
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 6 Απριλίου 2020 - 18:53

Ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός TOTΑL.PA συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αρκετούς προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας που προσπάθησαν να επικαλεστούν κατάσταση ανωτέρας βίας (force majeure) σε ό,τι αφορά στην αγορά πυρηνικής ενέργειας από την EDF, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, καθώς η πανδημία του κορονοϊού συμπίεσε τις τιμές στη γαλλική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από εκείνες των υφιστάμενων συμβάσεων.

 

Η ρυθμιστική αρχή της γαλλικής αγοράς ενέργειας, CRE, ανακοίνωσε προ ημερών ότι είχε απορρίψει αιτήματα που υπέβαλαν αρκετοί προμηθευτές ενέργειας, που δεν κατονομάστηκαν, προκειμένου να ενεργοποιήσουν τη ρήτρα περί ανωτέρας βίας στις λεγόμενες συμβάσεις ARENH, που τους επιτρέπουν να αγοράσουν πυρηνική ενέργεια από την EDF, σε σταθερή τιμή. Η CRE δεν αποκάλυψε ποιοι προμηθευτές επικαλέστηκαν ανωτέρα βία, όμως τρεις έγκυρες πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι πίσω από την κίνηση ήταν η Total, ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της ΕDF, στη λιανική ηλεκτρισμού της Γαλλίας. Τόσο η EDF όσο και η Total αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες που διέρρευσαν.

Εκπρόσωπος της Engie της έτερης πιο σημαντικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, δήλωσε ότι δεν είχε συμπεριλάβει ρήτρα ανωτέρας βίας στη σύμβαση ARENH. Στο πλαίσιο του λεγόμενου μηχανισμού ARENH που δημιουργήθηκε το 2011 για να ενθαρρυνει τον ανταγωνισμό, οι ανταγωνιστές της EDF μπορούν να αγοράσουν μέχρι και 100 τερατοβατώρες, ήτοι, περίπου το ένα τέταρτο της ετήσιας παραγωγής της σε πυρηνική ενέργεια, σε σταθερή τιμή που καθορίστηκε σε 42 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η κρατικά ελεγχόμενη EDF λειτουργεί 58 πυρηνικούς αντιδραστήρες που αντιπροσωπεύουν το περίπου 75% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας. Κατά την ετήσια δημοπρασία που διενεργήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, οι τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά χονδρικής στην υψηλή τάση, εμφάνισαν έντονη ζήτηση από το μηχανισμό ARENH, για παραδόσεις 2020.

Όμως, η πανδημία του Covid-19 και ο γενικός περιορισμός στις μετακινήσεις που διέταξε η κυβέρνηση, προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωσή του, επέφερε μια απότομη πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας που κυμαίνεται από 15% - 20%, σύμφωνα με τον διαχειριστή του γαλλικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, RTE. Λόγω της ισχυρής κάμψης της κατανάλωσης ενέργειας, οι τιμές χονδρικής απέχουν από τα 42 ευρώ ανά μεγαβατώρα που κατέβαλαν οι προμηθευτές στο πλαίσιο του μηχανισμού ARENH. Η σύμβαση βασικού φορτίου ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας, για παραδόσεις Ιουνίου 2020 διαπραγματεύεται αυτή την περίοδο στα 20,40 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η αντίστοιχη σύμβαση για το γ’ τρίμηνο του έτους που διανύουμε έχει διαμορφωθεί στα 26,20 ευρώ.

«Η αγορά έχει στομώσει εντελώς», ανέφερε μία από τις πηγές, προσθέτοντας ότι η πανδημία επέφερε μια καινοφανή κατάσταση η οποία, αν δεν αντιμετωπιστεί, θα μπορούσε να οδηγήσει στην άρση των προνοιών του μηχανισμού ARENH, που δημιουργήθηκε για να εξασφαλίσει ισονομία ανταγωνισμού μεταξύ του εμπορικού βραχίονα της EDF και των ανταγωνιστών της. Η ρυθμιστική αρχή της γαλλικής αγοράς ενέργειας αποκάλυψε, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι η EDF είχε απορρίψει την επίκληση ανωτέρας βίας.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η CRE πρόσθεσε, στην ίδια ανακοίνωση, ότι οι ρυθμιστικές αρχές θεωρούν ότι η επίκληση ανωτέρας βίας θα μπορούσε να ισχύσει μόνο εάν ένας αγοραστής ήταν σε θέση να αποδείξει ότι η οικονομική του κατάσταση κατέστησε εντελώς αδύνατη την εκπλήρωση των δεσμεύσεών του στο πλαίσιο του μηχανισμού ARENH, κάτι το οποίο, όπως επεσήμανε, δεν συνέτρεχε σε αυτή την  περίπτωση.