Τα πρώτα επίσημα δείγματα για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού καταδεικνύουν πλέον κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας, σε τέτοιο μέγεθος που ενδέχεται να μην έχει σημειωθεί ξανά στο παρελθόν

Χθες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας στοιχεία από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού που προκαλούν τρόμο, με την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο να καταποντίζεται στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν σημειωθεί ποτέ ιστορικά και την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ να δέχεται σφυροκόπημα, χάνοντας 701.000 θέσεις εργασίας.

Οι κυβερνήσεις προκειμένου να αναχαιτίσουν την επέλαση του κορονοϊού προχώρησαν σε πρωτοφανή μέτρα, με τις επιχειρήσεις από καταστήματα έως εργοστάσια και χώρους εστίασης να αναστέλλουν τη δραστηριότητά τους στο πλαίσιο αυτών των μέτρων.

Καθίζηση στην Ευρωζώνη

Αποτέλεσμα, στην Ευρωζώνη η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Μάρτιο να πάθει πρωτοφανή καθίζηση. Συγκεκριμένα, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της IHS Markit για την Ευρωζώνη βυθίστηκε στις 29,7 μονάδες τον Μάρτιο από τις 51,5 τον Φεβρουάριο. Η τιμή είναι χαμηλότερη από την αρχική εκτίμηση των 31,4 μονάδων και σηματοδοτεί μακράν τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τότε που άρχισε να διενεργείται η έρευνα τον Ιούλιο του 1998. Το όριο των 50 μονάδων διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας. «Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η οικονομία ήδη συρρικνώνεται με ετήσιο ρυθμό που πλησιάζει το 10%, ενώ αναπόφευκτα αναμένονται χειρότερα στο άμεσο μέλλον» σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Markit.

Παράλληλα, η ζήτηση μειώθηκε με τον ταχύτερα καταγεγραμμένο ρυθμό. Ο δείκτης νέων εργασιών βυθίστηκε στις 27,7 από τις 51,2 μονάδες.

Όπως και με τις εταιρείες μεταποίησης, φρένο πάτησε και η δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών. Ο δείκτης PMI για τον κλάδο υπηρεσιών υποχώρησε στις 26,4 μονάδες -το χαμηλότερο επίπεδο με βάση το ιστορικό της έρευνας- από τις 52,6 του Φεβρουαρίου και κάτω από την αρχική εκτίμηση για 28,4 μονάδες. Η Ιταλία και η Ισπανία είδαν την δραστηριότητα των επιχειρήσεων να βουλιάζει. Συγκεκριμένα, στην Ιταλία ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες βυθίστηκε στις 17,4 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο δείκτης έκανε βουτιά στις 23 μονάδες. Η δραστηριότητα των κλάδου υπηρεσιών στη Γερμανία επίσης κατέρρευσε, με τον δείκτη ΡΜΙ στις 31 μονάδες, ενώ στη Γαλλία μειώθηκε στις 27,4 μονάδες.

ΗΠΑ: Φουντώνει η ανεργία

Στις ΗΠΑ επικρατεί η ίδια και χειρότερη εικόνα, με τον δείκτη ΡΜΙ να πέφτει στις 39,8 μονάδες, όμως τα ζοφερά μηνύματα ήρθαν από τη μείωση των θέσεων εργασίας τον Μάρτιο κατά 701.000 θέσεις, με την ανεργία να διαμορφώνεται στο 4,4% από 3,5% τον Φεβρουάριο. Τα χθεσινά στοιχεία ήρθαν μία μόλις ημέρα έπειτα από εκείνα για τις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την περασμένη εβδομάδα που εκτοξεύθηκαν στις 6,65 εκατ. αιτήσεις, διπλάσιες σε σχέση με την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Μαρτίου.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά οι προειδοποιήσεις για τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας δεν έχουν τελειωμό. Ειδικότερα, χθες, η Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΑDB) προχώρησε σε εκτιμήσεις για το κόστος του κορονοϊού στην παγκόσμια οικονομία, αποτιμώντας το στα 4,1 τρισ. δολάρια ή 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ στο δυσμενές σενάριο. Στο αισιόδοξο σενάριο η ΑDB εκτιμά οι ζημιές να διαμορφωθούν στα 2 τρισ. δολάρια ή 2,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

«Παρών» δηλώνει το ΔΝΤ

Η πανδημία των κορονοϊού έχει δημιουργήσει μία οικονομική κρίση «όπως καμία άλλη» - η οποία είναι χειρότερη από την παγκόσμια οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας, δήλωσε χθες η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. «Ποτέ στην ιστορία του ΔΝΤ δεν είδαμε την παγκόσμια οικονομία να κάνει στάση», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης από την έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη. Το ΔΝΤ διαθέτει μία ασπίδα ύψους 1 τρισ. δολ., ανέφερε, προσθέτοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο από αυτό το ποσό».

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ", 04/04/2020)