Εν μέσω της πανδημίας το υπουργείο Ενέργειας προσπαθεί να μετριάσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις επιχειρήσεις της ενέργειας. Πρώτη κίνηση σύμφωνα με πληροφορίες είναι ο διακανονισμός των ρυθμιζόμενων χρεώσεων προς τους διαχειριστές

Ειδικότερα, το υπουργείο σχεδιάζει ένα πλαίσιο που θα προβλέπει τον διακανονισμό σε δόσεις του 30% των ρυθμιζόμενων χρεώσεων για ένα μήνα. Με αυτή τη κίνηση το ΥΠΕΝ προσπαθεί να μετριάσει τους φόβους της αγοράς, η οποία ήδη καταγράφει μείωση στις εισπράξεις, ενώ εκτιμά ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Υπάρχει μια ευρεία κατηγορία καταναλωτών, είτε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δέχτηκαν οικονομικό πλήγμα τις τελευταίες ημέρες, είτε νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή πρόβλημα.

Βέβαια, από την άλλη πλευρά πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και στρατηγικοί κακοπληρωτές. Πηγές της αγοράς τονίζουν στο Energia.gr πως το πρόβλημα έγκειται στο κατά πόσο εταιρείες που είναι «short στο retail», έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό, λόγω ενδεχόμενων προβλημάτων ρευστότητας. Αν συμβεί αυτό και  δημιουργηθεί  έλλειμμα, επισημαίνουν τότε δεν θα μπορούν οι λειτουργοί του συστήματος να πληρώνουν τους παραγωγούς για την ενέργεια που αγοράζουν και το σύστημα θα οδηγηθεί σε κατάρρευση.

Παράλληλα, στο ερώτημα τι μέτρα θα έπρεπε να πάρει το ΥΠΕΝ οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως το βασικό ζήτημα είναι η εξασφάλιση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, ώστε να παραμείνουν στην παραγωγική διαδικασία. Επισημαίνουν βέβαια πως το υπουργείο δεν μπορεί να πάρει μέτρα για την τόνωση της ζήτησης και πως αυτή θα τονωθεί από την σταθεροποίηση της οικονομίας, κάτι για το οποίο απαιτείται συνολική και μακροπρόθεσμη προσπάθεια.

Υπενθυμίζεται, πως αυτή την περίοδο πάροχοι ενέργειας προσπαθώντας να ανταποκριθούν στο κοινωνικό τους καθήκον ανακοίνωσαν μια σειρά από μέτρα στήριξης των καταναλωτών. Μέτρα τα οποία βέβαια διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία.  Στην τελευταία του συνέντευξη ο υπουργός Ενέργειας εμφανίστηκε καθησυχαστικός. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 σημείωσε πως τόσο η ΔΕΗ όσο και όλες οι εταιρείες έχουν ανακοινώσει εκπτωτικά πακέτα και μέτρα για συναλλαγές εξ αποστάσεως, ενώ διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να κοπεί το ρεύμα σε όποιον είναι πραγματικά αδύναμος.