Covid-19: Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου οι Ρυθμίσεις στον Ενεργειακού Τομέα

Covid-19: Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου οι Ρυθμίσεις στον Ενεργειακού Τομέα
του Μάνου Νημά*
Τρι, 7 Απριλίου 2020 - 15:08

Ενόψει της κατάστασης ανάγκης, στην οποία περιήλθε και η χώρα μας, ως απόρροια της πανδημίας «Covid-19», η Ελληνική Κυβέρνηση προέβη στη λήψη μέτρων εκτάκτου χαρακτήρα προκειμένου να περιορίσει τις ποικίλες δυσμενείς συνέπειες της εξάπλωσης του ιού. Στο πλαίσιο αυτό, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, εξέδωσε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της 30ης Μαρτίου 2020 (ΦΕΚ Α’ 75)

Στα ως άνω ληφθέντα μέτρα εμπεριέχονται, μεταξύ άλλων, η υποχρεωτική αναστολή της λειτουργίας διαφόρων υπηρεσιών και οι περιορισμοί στην κυκλοφορία, καθιστώντας ούτως δυσχερή την τήρηση των τιθέμενων προθεσμιών έναρξης λειτουργίας των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ εκ μέρους των παραγωγών αυτών. Προς τούτο, το πεντηκοστό πέμπτο (55) άρθρο της εν λόγω ΠΝΠ περιλαμβάνει κατεπείγουσες ρυθμίσεις που αφορούν τον ενεργειακό τομέα.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται παράταση προθεσμιών για έργα ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ:

  • Παράταση έξι (6) μηνών:

i. Της διάρκειας ισχύος των αδειών εγκατάστασης και των οριστικών προσφορών σύνδεσης σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες λήγουν μέχρι την 30η Ιουνίου 2020.

ii. Των προθεσμιών θέσης σε δοκιμαστική λειτουργία των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν επιλεγεί μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας του άρθρου 7 του ν. 4414/2016, με υποχρέωση θέσης αυτών σε λειτουργία (κανονική ή δοκιμαστική) μέχρι την 30η Ιουνίου 2020.

  • Παράταση τεσσάρων (4) μηνών:
i. Της διάρκειας ισχύος των αδειών εγκατάστασης και των οριστικών προσφορών σύνδεσης σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες λήγουν από την 1η Ιουλίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020.

 

Ολόκληρο το κείμενο στη στήλη Ενεργειακό Δίκαιο - βλ. εδώ