Τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ αναμένεται να σημειώσει τον Μάρτιο η οικονομική δραστηριότητα στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, εξαιτίας του λουκέτων που έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με τους χθεσινούς προκαταρκτικούς δείκτες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Για του λόγου το αληθές, χθες η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας ανέφερε ότι σε μία εβδομάδα μέτρων περιορισμού τον Μάρτιο η οικονομική δραστηριότητα μειώθηκε περίπου κατά το ένα τρίτο, ενώ προχώρησε σε εκτιμήσεις για συρρίκνωση της γαλλικής οικονομίας το α’ τρίμηνο κατά 6%, που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η οικονομική καταστροφή αναμένεται να μεταδοθεί και στο β’ τρίμηνο, όπως επισήμαναν χθες γερμανικά ινστιτούτα, προβλέποντας απώλειες στο ΑΕΠ της Γερμανίας το β’ τρίμηνο κατά 9,8%, η χειρότερη επίδοση από το 1970, ενώ εκτιμούν συνολικά για το 2020 συρρίκνωση της δραστηριότητας κατά 4,2% στη Γερμανία και κατά 5,3% στην Ευρωζώνη.

Στα 11 δισ. ευρώ υπολογίζει την έως τώρα συρρίκνωση της αυστριακής οικονομίας, λόγω του νέου κορονοϊού, η Αυστριακή Κεντρική Τράπεζα (ΑΚΤ). Σύμφωνα με την ΑΚΤ, στη διάρκεια των πέντε προηγούμενων εβδομάδων καταγράφηκε στην Αυστρία μία μείωση της προστιθέμενης αξίας κατά 29%, εξαιτίας των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, όπως επίσης εξαιτίας της μείωσης των εξαγωγών και των επενδύσεων. Η μείωση αυτή της προστιθέμενης αξίας αντιπροσωπεύει έως σήμερα το 2,8% του ΑΕΠ, με τους κλάδους των ξενοδοχείων, της γαστρονομίας, των ταξιδιών, όπως επίσης τις παροχές υπηρεσίας αθλητισμού και διασκέδασης, να είναι εκείνοι που πλήττονται περισσότερο.

Σε προβλέψεις για το β’ τρίμηνο αναφορικά με τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις προχώρησε και η Refinitiv, εκτιμώντας ότι οι εταιρείες οι μετοχές των οποίων διαπραγματεύονται στον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600 αναμένεται να παρουσιάσουν πτώση κερδών κατά 30,2%, σε σύγκριση με πρόβλεψη για πτώση κατά 21,9% την προηγούμενη εβδομάδα.

Η οικονομική καταστροφή από το φονικό πέρασμα του κορονοϊού αναμένεται να πάρει τεράστιες διαστάσεις. Και αν τα μέτρα αποκλεισμού διαρκέσουν περισσότερο, το μέγεθός τους δεν θα έχει προηγούμενο.

Ο ΟΟΣΑ χθες έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη μηνιαία συρρίκνωση της δραστηριότητας στις μεγάλες οικονομίες του κόσμου που έχει σημειωθεί ποτέ τον Μάρτιο, βάσει των προκαταρκτικών δεικτών του.

Όπως τονίζει ο Οργανισμός, οι δείκτες σημείωσαν «τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες» αναφέρει ο ΟΟΣΑ, προσθέτοντας ότι η τεράστια αβεβαιότητα σχετικά με τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις περιορίζει πολύ την προγνωστική αξία τους.

Κατά συνέπεια, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι οι δείκτες «δεν μπορούν ακόμη να προβλέψουν το τέλος της επιβράδυνσης, ιδιαίτερα καθώς δεν είναι ακόμη σαφές ούτε το διάστημα που θα διαρκέσουν ούτε πόσο αυστηρά θα είναι πιθανόν τα περιοριστικά μέτρα».

Τον περασμένο μήνα ο ΟΟΣΑ εκτίμησε ότι για κάθε μήνα που οι μεγάλες οικονομίες είναι σε καραντίνα, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξής τους μειώνεται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.

«Εφιαλτικό» β’ τρίμηνο σε Γερμανία και Γαλλία

Σε προβλέψεις για την οικονομική δραστηριότητα της Γερμανίας αλλά και της Ευρωζώνης προχώρησαν χθες τα κορυφαία γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα (Ifo, IfW, DIW, RWI, IWH-Χάλε), προειδοποιώντας για βουτιά της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης κατά 9,8% το β’ τρίμηνο του 2020.

Πρόκειται, όπως επισημαίνεται, για τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη τριμηνιαία κάμψη στην ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας από το 1970 και είναι δύο φορές μεγαλύτερη από αυτή που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το α’ τρίμηνο του 2009.

Στη Γερμανία, ο αριθμός των απασχολούμενων σε θέσεις εργασίας μειωμένου χρόνου θα φθάσει, σύμφωνα με την έκθεση, τα 2,4 εκατομμύρια, ενώ η ανεργία θα αυξηθεί στο 5,9% (από 5% το 2019).

Η ύφεση, σύμφωνα με τα γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα, ξεκίνησε ήδη τον Μάρτιο, εκτιμώντας ότι στο α’ τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ της Γερμανίας υποχώρησε 1,9%.

Σε ανάλογες περιπέτειες έχει εμπλακεί και η γαλλική οικονομία, όπως προειδοποίησε χθες η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας, εκτιμώντας ότι η υποχώρηση του ΑΕΠ το α’ τρίμηνο του 2020 ενδέχεται να οπισθοχωρήσει κατά 6% σε τριμηνιαία βάση, καθώς τα αυστηρά μέτρα περιορισμού που επιβλήθηκαν σε όλη τη χώρα έπληξαν μεγάλα τμήματα της οικονομίας.

Το ποσοστό αυτό θα είναι η μεγαλύτερη συρρίκνωση για τρίμηνο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ξεπερνώντας το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ του -5,3% το δεύτερο τρίμηνο του 1968, όταν η Γαλλία βρισκόταν στη δίνη κοινωνικών αναταραχών, μαζικών φοιτητικών διαδηλώσεων και γενικών απεργιών.

Σε μία εβδομάδα μέτρων περιορισμού τον Μάρτιο, η οικονομική δραστηριότητα μειώθηκε περίπου κατά το ένα τρίτο, ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε ανάλυσή της για τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας.

Εξάμηνος «γολγοθάς» για τις επιχειρήσεις

Γολγοθά όμως θα έχουν να διανύσουν και οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις το β’ και γ’ τρίμηνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που δημοσίευσε χθες η Refinitiv.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία αναλύσεων αναμένει τα κέρδη των εταιρειών που διαπραγματεύονται στο ταμπλό του Euro Stoxx 600 να κάνουν βουτιά κατά 30,2% το β’ τρίμηνο, έναντι 21,9% την προηγούμενη εβδομάδα.

Για το γ’ τρίμηνο οι αναλυτές διαβλέπουν υποχώρηση των κερδών κατά 21,6%, έναντι 15,4% την προηγούμενη εβδομάδα.

Πριν από την εμφάνιση του ιού, οι αναλυτές είχαν δηλώσει ότι η εταιρική ύφεση η οποία διήρκεσε μέχρι το 2019 είχε φθάσει στο τέλος της, αλλά έκτοτε οι ελπίδες αυτές έχουν εξανεμισθεί.

Εξωτερική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Το ποσό των 15,6 δισ. ευρώ από τους υφιστάμενους πόρους για την εξωτερική δράση θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό να στηρίξει τους εξωτερικούς εταίρους της στις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορoνοϊού.

Η κίνηση της Ε.Ε. θα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της άμεσης υγειονομικής κρίσης και των συνακόλουθων ανθρωπιστικών αναγκών, στην ενίσχυση των συστημάτων υγείας, ύδρευσης και αποχέτευσης των χωρών εταίρων, καθώς και της ικανότητάς τους αναφορικά με την έρευνα και την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και, τέλος, στην άμβλυνση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τις χώρες-μέλη να παρατείνουν μέχρι και τις 15 Μαΐου τους περιορισμούς για τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια προς την Ευρώπη. Η απαγόρευση αυτή είχε αποφασιστεί στις 17 Μαρτίου και είχε ισχύ ενός μήνα.

Τέλος, χθες η Ιαπωνία δεσμεύθηκε να συνεισφέρει στο πακέτο ελάφρυνσης χρέους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τις χώρες με μικρές οικονομίες που πλήττονται από τον κορoνοϊό, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο ιαπωνικό υπουργείο Οικονομικών.

Καθίζηση παγκόσμιου εμπορίου το 2020

Το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να καταγράψει ιστορική συρρίκνωση το 2020 εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19 με ολόκληρο τον πλανήτη σε καραντίνα, όπου τα εμπόδια στην οικονομική δραστηριότητα και στο εμπόριο επιδεινώνουν ένα ήδη δυσμενές περιβάλλον εντάσεων και αβεβαιότητας, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

Το εμπόριο μπορεί να καταρρεύσει από 13% έως 32% φέτος στο χειρότερο σενάριο, αφού αυξήθηκε κατά 2,9% το 2018 και μειώθηκε κατά 0,1% το 2019, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των οικονομολόγων του ΠΟΕ.

Η μείωση απειλεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρή στη Βόρεια Αμερική και την Ασία, των οποίων οι εξαγωγές θα μπορούσαν να καταρρεύσουν περισσότερο από 40% και 36% αντίστοιχα, στο πιο απαισιόδοξο ενδεχόμενο.

Η μείωση στην Ευρώπη και τη Νότια Αμερική αναμένεται επίσης πάνω από 30%.

Τα διάφορα σενάρια του ΠΟΕ προβλέπουν μια ανάκαμψη του όγκου του παγκόσμιου εμπορίου πάνω από 21% το 2021 σε 24% και έως 36% στην Ασία.

(Από την Ναυτεμπορική)