Και ναι μεν συμφωνήθηκε όπως υπάρξει μια δραστική μείωση της παραγωγής κατά 10,0 εκατ.βαρέλια την ημέρα για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο (από μια παγκόσμια παραγωγή που πριν απο μερικές ημέρες άγγιζε τα 100 εκατ.βαρ/ημέρα), πλην όμως οι αγορές δεν πείστηκαν ότι οι εν λόγω περικοπές θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το υπέρ πλεόνασμα που δημιουργείται ημέρα με την ημέρα σε ολο τον κόσμο. Με αποτέλεσμα απο εχθές το βράδυ οι διεθνείς τιμές των ποικιλιών Brent και WTI να ευρίσκονται σε ελεύθερη πτώση.
Έτσι από τα $ 35,5 το βαρέλι που ήταν εχθές το Brent,το διεθνές benchmark, αυτό σήμερα το απόγευμα είχε φθάσει τα $ 32,02 το βαρέλι ενώ την ίδια ώρα η Αμερικανική ποικιλία WTI διαπραγματεύετο στα $23,56 από τα $ 27,30 που είχε φθάσει εχθές.
Έχει ενδιαφέρον ότι προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία των OPEC+ υπήρξαν σημαντικές αμοιβαίες υποχωρήσεις απο πλευράς Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας,δηλ.των δυο μεγαλύτερων πετρελαιοεξαγωγών του κόσμου, αφού συμφώνησαν την από κοινού μείωση της παραγωγής των κατά 8,5 εκατ.βαρ/ημέρα, με το υπόλοιπο 1,5 εκατ.βαρέλια να καλύπτεται από τις άλλες χώρες του καρτέλ αλλά και από το Καζακστάν,το Αζερμπαιτζάν και άλλους μικρότερους παραγωγούς. Όμως οι μεγάλοι εμπορικοί παίκτες και οι traders περίμεναν μεγαλύτερες περικοπές στην παραγωγή αφου σύμφωνα με εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών το δεύτερο τρίμηνο του έτους η κατανάλωση σε παγκόσμιο επίπεδο πρόκετια να υποχωρήσει κατά 12,5 εκατ.βαρ/ημέρα ενώ ορισμένες επενδυτικές Τράπεζες κάνουν λόγο για υποχώρηση της κατανάλωσης κατά 15,0 με 20,0 εκατ.βαρέλια.
Η τιμή του πετρελαίου Brent τις τελευταίες τρεις ημέρες (πηγή: FT.com)
Όπως έχουμε κατ´επαναλήψει εξηγήσει στο πόρταλ αυτή η μεγάλη και ξαφνική μείωση της ζήτηση,η μεγαλύτερη όλων των εποχών, έχει προκύψει από τα αυστηρά μέτρα μείωσης της κυκλοφορίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης που έχουν λάβει οι περισσότερες χώρες με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοιού. Η πετρελαιοπαραγωγοί όμως άργησαν να αντιληφθούν την έκταση του κακού και να λάβουν μέτρα για την σταθεροποίηση της παραγωγής εν όψει μιας συνεχούς και αδύνατον να υπολογισθεί μείωση της ζήτησης. Με Ρωσία και Σ.Αραβία να είναι σε οξεία αντιπαράθεση μέχρι πριν απο λίγες ημέρες αυξάνοντας παράλογα την παραγωγή τους σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διασφαλίσουν τα μερίδια τους σε μία κατά τα άλλα καταρρέουσα διεθνη αγορά. Για αυτό και στις 19 Μαρτίου οι τιμές έκαναν βουτιά στα $22 το βαρέλι,σε χαμηλά εικοσαετίας.
Η τιμή του πετρελαίου Brent τον τελευταίο μήνα (πηγή: FT.com)
Όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς με άριστη γνώση των διεργασιών σε διεθνές επίπεδο η μόνη ελπίδα για να υπάρξει μια αποτελεσματική στήριξη των τιμών είναι να μπούν στο παιχνίδι των ισσοροπιών και να συμφωνήσουν σε μετρήσιμη μείωση της παραγωγής τους και χώρες πετρελαιοπαραγωγοί εκτός του OPEC+, όπως οι ΗΠΑ,Βραζιλία ,Μεξικό και Νορβηγία. Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν οι συζητήσεις, και τελικά διαπραγματεύσεις εάν χρειασθεί, στο γκρούπ των G20 το οποίο συναντάται αυτήν την ώρα μέσω τηλεδιάσκεψης.
Πώς σχολίασε ο επικεφαλής του ΙΕΑ, Fatih Birol, τη χθεσινή συμφωνία
Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Εκελεστικού Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), Dr.Fatih Birol, ο οποίος και είχε σημαντικη συμβολή στη εμπλοκή των G20 στο προσπαθεια μείωσης της πλεονάζουσας παραγωγής πετρελαίου.
«Μετά το σημαντικό βήμα που ανακοινώθηκε χθες από κάποιες χώρες πετρελαιοπαραγωγούς, ανυπομονώ για την σημερινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Ενέργειας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη (G20). Ελπίζω ότι θα βοηθήσει να αποκατασταθεί η τόσο αναγκαία σταθερότητα στις αγορές πετρελαίου. Η εξαιρετική αστάθεια που βλέπουμε στις αγορές πετρελαίου είναι επιζήμια για την παγκόσμια οικονομία. Για αυτό, επικροτώ την προεδρία του G20, τη Σαουδική Αραβία, μιας και ενήργησε υπέρ της πρότασης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) να οργανώσει τη σημερινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη του G20».
Αναφερόμενος στις (υπό εξέλιξη εργασίες των G20), ο Dr. Birol υπογράμμισε:
«Με ενθαρρύνει η προθυμία όλων αυτών των χωρών να συγκεντρωθούν σήμερα γύρω από το (εικονικό) τραπέζι, στέλνοντας στον κόσμο ένα μήνυμα ελπίδας και αλληλεγγύης σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές. Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε χώρες, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 70% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και το 80% της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου, να συναντώνται για μία εποικοδομητική συζήτηση.
Η σημερινή πετρελαϊκή κρίση είναι ένα συστηματικό σοκ που απειλεί την παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Απαιτεί μια παγκόσμια απάντηση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το G20 μπορεί να είναι ένας βασικός τόπος δημόσιας συζήτησης (forum) για αποφασιστικές ηγεσίες υπό επείγουσες συνθήκες».