Τα συμπτώματα της πανδημίας του κορωνοϊού άρχισαν να γίνονται ορατά και στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου, το οποίο μάλλον μπαίνει σε …καραντίνα για τουλάχιστον ένα έτος. Την αρχή κάνει η αμερικάνικη ExxonMobil, η οποία είχε προγραμματίσει την έναρξη εργασιών εντός της Κυπριακής ΑΟΖ αρχές του καλοκαιριού, η οποία με εσωτερικό σημείωμά της κάνει γνωστό ότι λόγω της πανδημίας

και των επιπτώσεων στις διεθνείς τιμές πετρελαίου μετακινεί τις προγραμματισμένες γεωτρήσεις της στην Κυπριακή ΑΟΖ για το καλοκαίρι του 2021. Τις πληροφορίες για επιστολή από την εταιρεία ExxonMobil επιβεβαίωσε σε διάφορα Μέσα και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο αμερικανικός κολοσσός διατηρεί στο πρόγραμμά του τις γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, παρά την κρίση και σε αντίθεση με την αναστολή και ακύρωση του προγραμματισμού της για γεωτρήσεις σε άλλες περιοχές. «Πράγματι μας έχει ενημερώσει η εταιρεία. Είναι αφενός κάτι το οποίο θα φέρει κάποια καθυστέρηση στους σχεδιασμούς μας, διότι τα αποτελέσματα αυτών των γεωτρήσεων είναι καθοριστικά ως προς την εμπορική αξιοποίηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η εταιρεία παραμένει δεσμευμένη στο ερευνητικό της πρόγραμμα στην κυπριακή ΑΟΖ», ανέφερε.

Από την πλευρά της η κοινοπραξία TOTAL–ENI οι οποία κατέχει και τα περισσότερα αδειοδοτημένα οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ, δεν έχει ενημέρωσει επίσημα σχετικά εάν προτίθενται να προβεί σε αναπροσαρμογή του προγράμματός της. Σίγουρα υπάρχει ήδη μία καθυστέρηση καθώς το τρυπάνι της εταιρείας βρίσκεται ακόμα στον Λίβανο, αντιμετωπίζοντας αρκετές δυσκολίες στις μετακινήσεις του προσωπικού και των απαραίτητων υλικών και όπως όλα δείχνουν θα οδηγηθούν προς αναβολή και οι προγραμματισμένες για το τέλος Απριλίου εργασίες στο τεμάχιο 6 και τον στόχο «ΚΡΟΝΟΣ». Η κοινοπραξία είναι σε συνεχή επαφή με τη Λευκωσία και θεωρείται πιθανό τις επόμενες μέρες να προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις.