Σημαντικά πτωτικά κινήθηκε η μέση Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) το περασμένο επταήμερο, σημειώνοντας χαμηλό 368 εβδομάδων, ενώ μέσα σε 15 μόνο ημέρες έχασε €16,54/MWh, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο αναλυτικά, η μέση ΟΤΣ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 6 Απριλίου και 12 Απριλίου ανήλθε στα €25,78/MWh,

 

 

δηλαδή μειωμένη σε ποσοστιαία βάση κατά 24,97% από τη μέση ΟΤΣ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΟΤΣ να διαμορφώνονται στα €75,01/MWh και στα €0,00/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΟΤΣ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την Τετάρτη, 8 Απριλίου, φτάνοντας τα €27,55/MWh.                                       

 

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, η μέση ΟΤΣ δέχθηκε πίεση από την εντυπωσιακά υψηλή ηλεκτροπαραγωγή των μονάδων ΑΠΕ, τη μειωμένη ζήτηση, αλλά και τις χαμηλές τιμές στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας του εξωτερικού. Η ζήτηση ηλεκτρισμού, μειωμένη κατά 34 GWh (-4%) σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, σημείωσε χαμηλό 22 εβδομάδων, ενώ παρουσιάστηκε μειωμένη κατά 10% σε σχέση με την αντίστοιχη εβδομάδα του προηγούμενου έτους. Επίσης, οι ΑΠΕ είδαν την παραγωγή τους να εκτοξεύεται στις 359 GWh που αποτελεί ιστορικά υψηλό ρεκόρ, συνεισφέροντας το εντυπωσιακό 43% στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου.