Οι σημαντικότεροι παραγωγοί αργού πετρελαίου του πλανήτη αναγκάστηκαν να περικόψουν το εξαγόμενο πετρέλαιο κατά 9,7 εκατομ. βαρέλια ημερησίως, κατόπιν της απειλής της Αμερικής να επιβάλλει δασμούς στους εισαγομένους στις ΗΠΑ υδρογονάνθρακες. Ως αποτέλεσμα, η τιμή του αργού κάπως σταθεροποιήθη στη διεθνή αγορά (21 $/β) αλλά η «ιστορική απόφαση» του καρτέλ+ Ρωσίας απεδείχθη προς το παρόν ανεπαρκής για μία ουσιώδη ανάκαμψη. 

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ ζήτησε η συνολική μείωση της παραγωγής αργού να φθάσει τα 20 εκατ. βαρέλια ημερησίως και ο ομόλογος του της Ρωσίας Βλαδίμηρος Πούτιν ηναγκάσθη να δεχθεί περικοπές 4πλάσιες απ’ ό,τι προ μηνός.

«Κάτι σάπιο» πρέπει να υπάρχει στο βασίλειο του …πετρελαίου που θα έλεγε ο Άμλετ για την Δανία. Όμως εδώ έχουμε να κάνουμε με βασικούς οικονομικούς νόμους. Όταν η ζήτηση ενός αγαθού υποχωρεί και η παραγωγή του δεν το ακολουθεί, η τιμή του στην αγορά  πέφτει. Αυτό συμβαίνει και με το πετρέλαιο τώρα.

 Όπως μου έλεγε το Σαββατοκύριακο ο κ. Κωστής Σταμπολής, πρόεδρος του ΙΕΝΕ, «λείπει από τη διεθνή αγορά το 25% της παγκοσμίου ζητήσεως». Εξ αιτίας της Πανδημίας (ΣΣ: του Κινεζοϊού), των περιορισμών στην διακίνηση προσώπων και προϊόντων, της εκμηδένισης της Τουριστικής (και αεροπορικής) κινήσεως και της υπερπλήρωσης των αποθηκευτικών χώρων για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η υπερπροσφορά τους συμπιέζει τις τιμές καταναλωτού, πλην της Ελλάδος όπου οι φόροι είναι 70% της λιανικής τιμής.

Βαθύτερα αίτια της μειώσεως της διεθνούς ζητήσεως είναι η σταθερή υποκατάσταση της χρήσεως υδρογονανθράκων στη θέρμανση και παραγωγή ηλεκτρικής ενεργείας, λόγοι εξοικονόμησης, επιβολή περιβαλλοντικών κανονισμών και βεβαίως της συρρικνώσεως του ακαθ. παγκοσμίου προϊόντος 20% αυτού το δεύτερο δίμηνο.

Υπό άλλας συνθήκας, η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου θα ήταν «ευλογία Κυρίου» γιατί θα ανακούφιζε τα εμπορικά ελλείμματα των υπό ανάπτυξη-μη πετρελαιοπαραγωγών χωρών και θα χαμήλωνε τα βελάσματα των «πράσινων αλόγων» για την υπερθέρμανση του πλανήτου που αποδίδεται στις εκπομπές καυσαερίων ενώ μάλλον οφείλεται στον Ηλιακό κύκλο.

«Η καμπύλη της καταναλώσεως πετρελαίου έφθασε στο peak (κορυφή) της το 2019 και μάλλον δεν θα την ξεπεράσει» υποστηρίζει ο κ. Σταμπολής. Αλλά βέβαια οι τιμές του πετρελαίου, πλην άλλου (απροόπτου) «Μαύρου Κύκνου», θα πάρουν χρόνο να ανακάμψουν.

Είναι κάπως δύσκολο να αψηφά κανείς τους φυσικούς νόμους όπως και τους οικονομικούς της προσφοράς και ζητήσεως.

Ο τελευταίος Αγγλοσάξων βασιλιάς Κανύτ εδέχετο τις κολακείες των αυλικών του πώς μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, ως «ελέω Θεού» μονάρχης της χώρας του.

- Φέρτε μου το θρόνο μου κοντά στην παραλία, διέταξε τους αυλικούς. Κι’ όταν η επιθυμία του εξεπληρώθη, έδωσε εντολή στην …παλίρροια των κυμάτων να σταματήσει ν’  ανέρχεται, μ‘ αποτέλεσμα σύντομα να βρέξει τα βασιλικά του υποδήματα.

Έτσι και τώρα. Δεν πάνε κραταιοί πρόεδροι και πλούσια βασίλεια να προσπαθούν την συγκράτηση της …αμπώτιδος (το αντίθετο της παλίρροιας) των τιμών με βραδείς ρυθμούς προσφοράς. Η αγορά θα αποφασίσει που θα πάει η τιμή του πετρελαίου και όχι οι συμφωνίες του ΟΠΕΚ.