Η αύξηση του μεριδίου του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή έχει διατηρήσει, τουλάχιστον προς τον παρόν, τη ζήτηση αερίου περίπου στα ίδια επίπεδα με την περσινή χρονιά, θωρακίζοντας τον κλάδο από τις επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού. Έτσι, αν και τον Μάρτιο λόγω του περιορισμού των οικονομικών δραστηριοτήτων μειώθηκαν οι ποσότητες ρεύματος που καταναλώθηκαν στη χώρα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τον ίδιο μήνα ενισχύθηκε σημαντικά η κατανάλωση φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Επομένως, η ενίσχυση αυτή έχει αποσοβήσει προσώρας τους όποιους κραδασμούς θα μπορούσε να προκαλέσει η πανδημία

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην κατακόρυφη μείωση των διεθνών τιμών LNG, την οποία αξιοποίησαν οι εγχώριοι ηλεκτροπαραγωγοί, ενισχύοντας έτσι τη συμμετοχή των μονάδων φυσικού αερίου στην κάλυψη των εγχώριων αναγκών σε ρεύμα. Έτσι, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, τον Μάρτιο αντιστράφηκε η εικόνα που είχε διαμορφωθεί το πρώτο δίμηνο της χρονιάς, στο οποίο η ζήτηση αερίου για ηλεκτροπαραγωγή ήταν μικρότερη από το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2019.

Χαμηλές θερμοκρασίες και οικιακά δίκτυα

Όσον αφορά τη ζήτηση για αέριο τον προηγούμενο μήνα, θετικά λειτούργησε επίσης η αύξηση της κατανάλωσης στα οικιακά δίκτυα, γεγονός που θα πρέπει να αποδοθεί στις αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν σε ένα σημαντικό μέρος της ελληνικής επικράτειας. Από την άλλη πλευρά, τον Μάρτιο δεν υπήρξε ουσιαστική μεταβολή στη ζήτηση από τον βιομηχανικό τομέα.

Πέρα από τα παραπάνω στοιχεία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μία ακόμη απόδειξη της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς αποτελεί το γεγονός ότι ο τερματικός σταθμός LNG του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα συνεχίζει να δέχεται κανονικά τα προγραμματισμένα φορτία. Κάτι που είναι αξιοσημείωτο, εάν λάβει κανείς υπ’ όψιν τις εξαιρετικά υψηλές δηλώσεις που υπέβαλαν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας κατά τη σύνταξη από τον Διαχειριστή τον Δεκέμβριο του ετήσιου προγραμματισμού εκφορτώσεων.

Οι παράγοντες της αγοράς υπογραμμίζουν επίσης ότι τα πρώτα στοιχεία για τον τρέχοντα μήνα δείχνουν πως -αν και σε μικρότερο βαθμό- εμφανίζεται και πάλι ενισχυμένη η κατανάλωση για ηλεκτροπαραγωγή, έναντι του Απριλίου 2019. Επομένως, το στοιχείο αυτό καθιστά βάσιμη την αισιοδοξία πως η κρίση δεν θα επηρεάσει σημαντικά τον κλάδο. Ωστόσο, όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, η ΡΑΕ και ο ΔΕΣΦΑ έχουν διαβεβαιώσει πως θα παρέμβουν με έκτακτα μέτρα, στην περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο.

Ο απολογισμός του α’ τριμήνου

Κάνοντας έναν απολογισμό του πρώτου τριμήνου του 2020, τα στελέχη του κλάδου κάνουν ιδιαίτερη μνεία στη ραγδαία αύξηση των εξαγωγών μέσω του Σιδηροκάστρου. Κάτι που επιβεβαιώνει με απτό τρόπο το γεγονός ότι η χώρα μας ήδη εξελίσσεται σε κόμβο διαμετακόμισης καυσίμου στην ευρύτερη περιοχή. Όσον αφορά τις εισαγωγές, σημαντική άνοδος παρατηρήθηκε στην «έλευση» φορτίων LNG, όπως ήταν αναμενόμενο με βάση τον ετήσιο προγραμματισμό εκφορτώσεων. Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές αερίου αγωγού (από το Σιδηρόκαστρο και τους Κήπους) κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Όσον αφορά τις καταναλώσεις, το πρώτο τρίμηνο παρατηρήθηκε μια ελαφρά αύξηση στα οικιακά δίκτυα και τις μεγάλες βιομηχανίες, συγκριτικά με το 2019. Από την άλλη πλευρά, η αισθητή άνοδος της ζήτησης τον Μάρτιο για ηλεκτροπαραγωγή δεν μπόρεσε να αντισταθμίσει την πτώση των δύο προηγούμενων μηνών. Έτσι, σε επίπεδο τριμήνου, καταγράφεται οριακή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")