H Κομισιόν, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, παρουσίασε το σχέδιο για την συντονισμένη άρση του lockdown στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που πλήττεται σφοδρά από την πανδημία του κορωνοϊού. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. λειτουργούν και έχουν σώσει ζωές, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας, όμως, πως τόσο αυτά όσο και η αβεβαιότητα που έχουν δημιουργήσει έχουν μεγάλο κόστος και δεν μπορούν να παραμείνουν σε ισχύ εσαεί

 

«Η σωτηρία ζωών και η προστασία των Ευρωπαίων από τον κορωνοϊό είναι η πρώτη μας προτεραιότητα», διαμήνυσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συμπληρώνοντας πως πλέον είναι η «ώρα να δούμε μπροστά και να επικεντρωθούμε στην προστασία των μέσων επιβίωσης».

«Παρότι η κατάσταση στα κράτη μέλη της Ε.Ε. ποικίλει, όλοι οι Ευρωπαίοι διερωτώνται, δικαίως, πότε και πώς θα αρθούν τα μέτρα. Γι’ αυτό η Κομισιόν έχει φτιάξει έναν κατάλογο με οδηγίες, κριτήρια και μέτρα. Η δύναμη της Ευρώπης είναι η κοινωνική και οικονομία ισορροπία. Μαζί, μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλον και βοηθάμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να βγει από την κρίση».

Η Επίτροπος Υγείας της Κομισιόν, Στέλλα Κυριακίδη, συμπλήρωσε, με τη σειρά της, πως η επιστροφή στην κανονικότητα «απαιτεί προσεκτικό συντονισμό και μία ευρωπαϊκή προσέγγιση, βασιζόμενη στην επιστήμη και το αίσθημα αλληλεγγύης».

«Είναι ύψιστης σημασίας τα συστήματα Υγείας μας να μπορούν να αντιμετωπίσουν μία αύξηση των νέων κρουσμάτων, να έχουν τα απαραίτητα φάρμακα και εργαλεία και να υπάρχει ένα σύστημα που να επιτρέπει πολλά τεστ και δυνατότητες ιχνηλάτησης», συμπλήρωσε η ίδια, που ξεκαθάρισε πως ο δρόμος αυτός θα είναι μακρύς και οι επιπτώσεις αυτής της «πρωτοφανούς κρίσης υγείας» θα είναι αισθητές για μεγάλο διάστημα». 

«Έως ότου ανακαλυφθεί κάποιο αποτελεσματικό εμβόλιο, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν τον ιό. Αλλά η Ευρώπη, θα σταθεί και πάλι στα πόδια της», υπογράμμισε.

Ο οδικός χάρτης

Ο οδικός χάρτης που παρουσίασε η Κομισιόν στηρίζεται σε ορισμένα σημεία «κλειδιά».

  1. Ο χρόνος είναι ύψιστης σημασίας. Η απόφαση για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων πρέπει να στηρίζεται στους εξής παράγοντες:
  • Επιδημιολογικά κριτήρια που να δείχνουν πως η διασπορά του ιού έχει μειωθεί σημαντικά. Τα εν λόγω στοιχεία, μάλιστα, πρέπει να είναι σταθερά για κάποια περίοδο.
  • Επαρκή μέσα τους συστήματος Υγείας. Για παράδειγμα να λαμβάνεται υπόψιν ο αριθμός των κλινών στις ΜΕΘ, αλλά και η διαθεσιμότητα ιατρικονοσηλευτικού προσωπικού και απαραίτητων μέσων.
  • Σωστά εργαλεία επιτήρησης, όπως η δυνατότητα διεξαγωγής μαζικών τεστ για τον γρήγορο εντοπισμό και την απομόνωση των κρουσμάτων, αλλά και η ιχνηλάτηση των επαφών τους
  1. Η ευρωπαϊκή προσέγγιση, είναι, επίσης, πολύ σημαντική. Παρότι η κατάσταση σε κάθε χώρα διαφέρει, απαιτούνται τα εξής κοινά βήματα:
  • Επιστήμη, με επίκεντρο την δημόσια Υγεία. Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψιν πως η χαλάρωση των μέτρων απαιτεί ισορροπία μεταξύ της δημόσιας υγείας αλλά και κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων.
  • Ο συντονισμός μεταξύ των κρατών μελών για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων. Είναι θέμα κοινού ευρωπαϊκού συμφέροντος.
  • Σεβασμός στην αλληλεγγύη. Είναι απαραίτητο τόσο για πτυχές που αφορούν την υγεία, όσο και για τις κοινωνικοοικονομικές. Το λιγότερο που μπορούν να κάνουν τα κράτη μέλη της Ε.Ε. είναι να ενημερώνουν το ένα το άλλο, αλλά και την Κομισιόν, εγκαίρως σχετικά με την άρση μέτρων και να λαμβάνουν υπόψιν και τις δικές τους θέσεις.

(από www.cnn.gr)