Η Καραντίνα για τον Covid 19 Μείωσε την Ατμοσφαιρική Ρύπανση σε Μεγάλες Ευρωπαϊκές Πόλεις

Η Καραντίνα για τον Covid 19 Μείωσε την Ατμοσφαιρική Ρύπανση σε Μεγάλες Ευρωπαϊκές Πόλεις
energia.gr
Παρ, 17 Απριλίου 2020 - 12:42

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, η συγκέντρωση διοξειδίου του αζώτου (ΝΟ2), που παράγεται κυρίως από τα οχήματα και τους θερμικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κατέγραψε πτώση 54% στο Παρίσι και περίπου 45% στη Μαδρίτη, το Μιλάνο και τη Ρώμη, κατά τη διάρκεια της καραντίνας για τον περιορισμό της πανδημίας του Covid 19.

Στο διάστημα από 13 Μαρτίου έως 13 Απριλίου φέτος, η συγκέντρωση NO2 μειώθηκε κατά 54% στη γαλλική πρωτεύουσα, 49% στη Ρώμη, 48% στη Μαδρίτη και 47% στο Μιλάνο, σύμφωνα με τον ΕΟΔ, που έκανε συγκρίσεις με τους μέσους όρους που καταγράφηκαν το διάστημα Μάρτιος-Απρίλιος του 2019. Τα δεδομένα αυτά έχουν περιθώριο ένα λάθους 15%.

Αυτές οι μεγάλες μειώσεις «συμπίπτουν με τα αυστηρά μέτρα καραντίνας που τέθηκαν σε ισχύ σε ολόκληρη την Ευρώπη», επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου.

Όπως ήταν αναμενόμενο τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας έχουν ως αντίκτυπο μια βελτίωση στην κατάσταση του περιβάλλοντος στην Ελλάδα, κάτι που έχει παρατηρηθεί και σε άλλες χώρες. Υπενθυμίζεται πως από πειράματα και μελέτες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), προκύπτει πως τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας έχουν ως αντίκτυπο τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αθήνα και άλλες πόλεις.