Γαλλία και Γερμανία Προστίθενται σε Όσους Κατηγορούν την Κίνα για την Κρίση του Κορωνοϊού

Γαλλία και Γερμανία Προστίθενται σε Όσους Κατηγορούν την Κίνα για την Κρίση του Κορωνοϊού
energia.gr
Σαβ, 18 Απριλίου 2020 - 12:39

Δεν είναι μόνο o «γραφικός» Τράμπ ή ο «ανεύθυνος» Τζόνσον που στοχοποιούν το Πεκίνο για το θέμα του κορωνοϊού, καθώς, πλέον, η διαχείριση της κρίσης από την Κίνα βρίσκεται στο στόχαστρο Παρισίων και Βερολίνου. «Υπάρχουν προφανώς πράγματα που έχουν συμβεί για τα οποία δεν γνωρίζουμε», σχολίασε ο Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας στους Financial Times, τη διαχείριση της επιδημίας της νόσου Covid-19 από την Κίνα. Αλλά και η Γερμανία ζητά «σαφείς απαντήσεις» από την Κίνα σε ό, τι αφορά τον κορωνοϊό, κάνοντας λόγο για «απόδοση ευθυνών», κυρίως σε ό, τι αφορά τις πληροφορίες για την πανδημία

«Ας μην είμαστε τόσο αφελείς λέγοντας ότι ήταν πολύ καλύτερη», είπε ο Γάλλος πρόεδρος για το πώς χειρίστηκε η Κίνα την κατάσταση. «Δεν ξέρουμε. Και ακόμη, προφανώς υπάρχουν πράγματα που έχουν συμβεί που δεν γνωρίζουμε», πρόσθεσε.

Οι επιφυλάξεις Μακρόν εντάσσονται στις αμφιβολίες που εξέφρασαν Λονδίνο και Ουάσιγκτον, οι οποίες, ωστόσο, αντιμετωπίστηκαν, ανεύθυνα δυστυχώς, από τη συμβατική «σοφία» των ΜΜΕ διεθνώς, ως «συνωμοσιολογικά παραληρήματα» των «λαϊκιστών» Τζόνσον και Τραμπ.

Υπενθυμίζεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποίησε λίγο νωρίτερα το Πεκίνο ότι πρέπει να απαντήσει σε «δύσκολα ερωτήματα σχετικά με την εμφάνιση του ιού και γιατί δεν τον σταμάτησε νωρίτερα».

Η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά της, κατηγόρησε την Κίνα ότι «απέκρυψε» τη σοβαρότητα της πανδημίας στο ξεκίνημά της στην Κίνα και την Τρίτη πάγωσε την αμερικανική χρηματοδότηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), κατηγορώντας τον ότι ευθυγραμμίστηκε με τις κινεζικές θέσεις.

Παράλληλα, στην συνέντευξή του στους FT, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε ανησυχία για ενδεχόμενες νίκες λαϊκιστών αν η ΕΕ δεν προχωρήσει σε κοινή έκδοση χρέους.  «Αν πρόκειται για ένα πολιτικό εγχείρημα, τότε ο ανθρώπινος παράγοντας είναι η προτεραιότητα και υπάρχουν έννοιες αλληλεγγύης που υπεισέρχονται… Η οικονομία έρχεται ως επακόλουθο», επισήμανε ο Μακρόν, σε μια έμμεση αναφορά στην Γερμανία και την Ολλανδία, που είναι απρόθυμες να συγκεντρώσουν κρατικά χρέη.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, μια έλλειψη αλληλεγγύης θα ευνοούσε την άνοδο των λαϊκιστών στην εξουσία. «Προφανώς, επειδή (οι λαϊκιστές) θα πουν: ‘Ποια είναι αυτή η (ευρωπαϊκή) περιπέτεια που μου προσφέρετε; Αυτοί οι άνθρωποι δεν σας προστατεύουν όταν έχετε μια κρίση, αυτοί δεν σας προστατεύουν από την επόμενη μέρα, δεν έχουν αλληλεγγύη μαζί σας’», τόνισε.

«Βολές» από τη Γερμανία ενάντια στην Κίνα για τη διαχείριση της κρίσης

«Βλέπουμε ότι οι αριθμοί στην Ουχάν διορθώνονται και πάλι. Αυτό είναι ασφαλώς ανησυχητικό. Υπάρχουν ερωτήματα τα οποία κάποτε πρέπει να απαντηθούν», δήλωσε σήμερα στην BILD ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας και τόνισε ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζει κανείς από πού προήλθε ο ιός και με ποιον τρόπο». Πρόκειται για ερωτήσεις οι οποίες πρέπει να απαντηθούν, τόνισε ο γερμανός υπουργός και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι η Κίνα, όπως υποστηρίζει και δημοσίως, θα διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο. Τις επόμενες εβδομάδες η κινεζική ηγεσία θα έχει πολλές ευκαιρίες να δείξει με πόση διαφάνεια θέλει να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό». Χαρακτήρισε μάλιστα «αδιανόητο» το γεγονός ότι οι κινεζικές αρχές επέτρεψαν ήδη την επαναλειτουργία της αγοράς στην Ουχάν και τόνισε ότι σε μια πανδημία πρέπει όλοι να συνεισφέρουν, «ακόμη και αν χρειαστεί να αλλάξουν κάποιες συνήθειες της κουλτούρας τους». Συμπεριφερόμαστε πλέον διαφορετικά, κρατάμε αποστάσεις, δεν δίνουμε πλέον το χέρι, κυκλοφορούμε με μάσκες, επισήμανε ο κ. Μάας.

Αντίστοιχα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε μια φάση κατά την οποία η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι πολύ στενά συνδεδεμένη, πολύ διαφανής, πολύ ανοιχτή και να συνεργάζεται εντατικά». Ο κ. Ζάιμπερτ ανέφερε όμως ακόμη και ότι πρέπει κανείς να διδαχθεί από την πανδημία, κυρίως σε ό,τι αφορά τον περιορισμό, τις μεθόδους αντιμετώπισης και την καταπολέμηση του ιού, «αλλά με τον ίδιο τρόπο πρέπει να μάθουμε και από το πώς τα κράτη ενημέρωσαν το ένα το άλλο για τις εξελίξεις, ώστε να μην ξαναβρεθούμε σε τέτοια κατάσταση - τώρα το θέμα είναι να συνεργαστούμε με όλες τις δυνάμεις μας, αλλά θα έρθει και η φάση της εξαγωγής συμπερασμάτων και της απόδοσης ευθυνών».

Πούτιν – Μακρόν: Πιθανή σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

το ενδεχόμενο μιας συνεδρίασης μεταξύ των ηγετών των πέντε μονίμων κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που κατηγορείται για ασυμφωνία μπροστά στην επιδημία του νέου κορωνοϊού, αναφέρθηκαν σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν, οι δύο ηγέτες συζήτησαν το «ενδεχόμενο να οργανωθεί μια συνάντηση εργασίας, μέσω τηλεδιάσκεψης, των ηγετών των μονίμων κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» σημειώνει το Κρεμλίνο σε ένα δελτίο τύπου, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η Μόσχα παρενέβη χθες το απόγευμα, προς υπεράσπιση του Πεκίνου, απέναντι στις «βολές» των δυτικών κρατών για παραπληροφόρηση. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σε συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, ότι οι κατηγορίες εναντίον της Κίνας, ότι παραπληροφόρησε για τον νέο κορωνοϊό που πρωτοεμφανίστηκε εκεί, ήταν «αντιπαραγωγικές».