Μεγάλες Προσδοκίες από την Πρόσφατη Υψηλή Διείσδυση των ΑΠΕ στο Ενεργειακό Σύστημα

Μεγάλες Προσδοκίες από την Πρόσφατη Υψηλή Διείσδυση των ΑΠΕ στο Ενεργειακό Σύστημα
Του Δημήτρη Αβαρλή
Πεμ, 23 Απριλίου 2020 - 08:18

Εν αναμονή των ανακοινώσεων από την κυβέρνηση σε σχέση με την χαλάρωση των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού η αγορά αντιμετωπίζει με αισιοδοξία την επόμενη ημέρα. Παραμένουν βέβαια ανοιχτά ερωτήματα, όπως εκείνο της βιωσιμότητας του ΕΛΑΠΕ. Όμως όπως αναφέρει στο Energia.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας, κ. Παναγιώτης Λαδακάκος «είδαμε τις τελευταίες ημέρες μια εικόνα από το μέλλον, καθώς κάποιες μέρες είχαμε μεγάλες διεισδύσεις ΑΠΕ στο σύστημα, την προηγούμενη εβδομάδα

υπήρχαν δύο-τρεις συνεχόμενες ημέρες που η παραγωγή αιολικών στο σύστημα πλησίαζε τα 2GW σε σταθερή βάση, ενώ μεταμεσονύχτια είχαμε διεισδύσεις στο σύστημα που ξεπερνούσαν το 60%».

Όπως έχουμε αναφέρει πρόσφατα στο Energia.gr το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αντέδρασε σωστά, δίνοντας κάποιες παρατάσεις για υποβολές εγγυητικών και σε θέματα προθεσμιών έργων. Μέχρις στιγμής η αγορά των φ/β συνεχίζει παρά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην αρχή, ενώ σε ό,τι αφορά τον κλάδο των αιολικών υπάρχουν μόνο τεχνικά ζητήματα που εντοπίζονται κυρίως στα νησιά, όπως μετακινήσεων των τεχνικών και διαμονής τους στα νησιά.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια συζήτηση για τον ΕΛΑΠΕ και κατά πόσο επηρεάζεται από πιθανά προβλήματα εισπραξιμότητας των προμηθευτών σε συνδυασμό με το φαινόμενο της μεγάλης μείωσης τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχουν σαν αποτέλεσμα τη μείωση της ΟΤΣ. Οι εκτιμήσεις πως θα υπάρξουν ελλείμματα στον ΕΛΑΠΕ αυξάνονται και γι’ αυτό το λόγο έχει παρθεί απόφαση να μπορεί ο ΔΑΠΕΕΠ να συνάψει βραχυπρόθεσμο δάνειο ειδικού σκοπού, για να καλύψει ανάγκες, όμως οι συνολικές αποφάσεις αναμένονται το καλοκαίρι.

Όπως αναφέρει στο Energia.gr ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, το ΥΠΕΝ καλείται να πάρει μέτρα πιο διαρθρωτικά και η συζήτηση σχετίζεται ακόμα και με το ζήτημα της παλιάς χρέωσης προμηθευτών και όπως τονίζει «αναμένουμε από το ΥΠΕΝ να την υποκαταστήσει με μια άλλη πιο μόνιμη λύση. Επίσης, σημειώνει πως αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα στάδιο που οι καθυστερήσεις στις πληρωμές έχουν εξαλειφθεί και αυτό έγινε κατορθωτό μετά από 8 χρόνια προσπαθειών. Επομένως, τονίζει πως το ζήτημα αυτό έκλεισε την ώρα μάλιστα που η Ελλάδα αναδεικνύεται σαν ο επόμενος «ζεστός» επενδυτικός προορισμός και είναι κρίμα να επιστρέψουμε στο παρελθόν. Εκτίμησε πως σε σχέση με τις επενδύσεις στις ΑΠΕ υπάρχει ένα θετικό επενδυτικό μομέντουμ, λαμβάνοντας υπόψη δύο δεδομένα: πρώτον πως η περσινή χρονιά ήταν η χρονιά-ρεκόρ για τα αιολικά και δεύτερον πως μέσα στην κρίση έγινε ο διαγωνισμός της ΡΑΕ που έδωσε ένα συνολικότερο σήμα. 

Σχολιάζοντας επίσης στο Energia.gr το νέο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2030 του ΑΔΜΗΕ επεσήμανε πως «Δίκτυα και ΑΠΕ πάνε μαζί, δεν μπορούμε να έχουμε μαζική ανάπτυξη των ΑΠΕ χωρίς μαζική ανάπτυξη των δικτύων, σε επίπεδο διασυνδέσεων νησιών και γιατί όχι σε επίπεδο θαλάσσιων αιολικών πάρκων. Θεωρούμε ότι είναι θετικό και έχουμε την φιλοδοξία τα επόμενα χρόνια να γίνει ακόμα πιο επιθετικό και ακόμα πιο πλούσιο σε νέα δίκτυα». Ο κ. Λαδακάκος καταλήγει λέγοντας πως «οι μεγάλες διασυνδέσεις για να γίνουν βιώσιμες είναι απαραίτητο παράλληλα να αναπτυχθούν μονάδες αποθήκευσης. Έτσι θα φθάσουμε στο στόχο της πλήρους απανθρακοποίησης».