Για τη μεγαλύτερη, όλων των εποχών, συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας μιλάνε πλέον ολοένα και περισσότεροι οικονομολόγοι για φέτος, με πιθανότητα να ακολουθήσει μία παρατεταμένη ανάκαμψη τύπου U (πιο ομαλή και σταδιακή), δεδομένων των τελευταίων στατιστικών στοιχείων που είναι τα χειρότερα έως σήμερα. Από αυτή τη δίνη δεν θα εξαιρεθούν ούτε οι πιο ισχυρές οικονομίες.

 

Περισσότεροι από 500 οικονομολόγοι που συμμετείχαν στο τελευταίο poll του Reuters συμπεραίνουν ότι οι περισσότερες από τις κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη βρίσκονται στο μέσον μίας σαρωτικής οικονομικής καταιγίδας και ότι η ανάκαμψη που θα ακολουθήσει θα είναι τύπου U, ενώ πολύ λίγοι περιμένουν μία ταχεία ανάκαμψη τύπου V. H μέση πρόβλεψη κάνει λόγο για συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας 2% φέτος έναντι συρρίκνωσης 1,2% που είχε προβλεφθεί πριν από τρεις εβδομάδες και ανάπτυξης 1,6% τον Μάρτιο - εξέλιξη που δείχνει πόσο γρήγορα επιδεινώθηκε η κατάσταση. Το ανησυχητικό είναι η ταχύτητα με την οποία καταρρέει η παγκόσμια οικονομία, κάτι που δεν έχει συμβεί από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Επιπλέον, η πλειονότητα των οικονομολόγων -παρότι προβλέπει μία ανάκαμψη τύπου U- εκτιμά ότι η οικονομική δραστηριότητα θα παραμείνει εξασθενημένη έως τα τέλη του 2021.

Χρέος και ανεργία

Και σε όλα αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται οι επιπτώσεις στην οικονομία από ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού. Βεβαίως, το πόσο βαθιά θα είναι η ύφεση θα εξαρτηθεί από πληθώρα παραγόντων: το πόσο θα διαρκέσουν τα μέτρα περιορισμού, τις ιατρικές ανακαλύψεις, αλλά και τις περαιτέρω διαθέσιμες στρατηγικές στήριξης. Αυτό επίσης που απασχολεί δεν είναι μόνο το πώς θα εξελιχθεί η οικονομία σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά και στο απώτερο μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο των υψηλών χρεών. Αναφορικά με την ανεργία, οι οικονομολόγοι αναμένουν εκτίναξη στα ύψη τους επόμενους μήνες στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες, ενώ η εικόνα είναι αντίστοιχη, αν όχι σοβαρότερη και στις αναδυόμενες. Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει συρρίκνωση 2% για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, στο βασικό της σενάριο, που σημαίνει την πρώτη συρρίκνωση από το 1960. Στο χειρότερο σενάριο, η συρρίκνωση θα φθάσει το 3%, τη στιγμή που τα τελευταία 60 έτη καταγράφουν μέσο ρυθμό ανάπτυξης 4,6%.

Γερμανία: 3 εκατ. άνεργοι

Αναφορικά με τη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε., τη Γερμανία, κυβερνητική πηγή ανέφερε στο Reuters ότι αναμένει συρρίκνωση μεγαλύτερη του 6% για φέτος, που αποτελεί τη μεγαλύτερη από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έως σήμερα. Η ίδια πηγή βλέπει ανάκαμψη άνω του 5% για το 2021. Ενδεικτικά, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία κατέρρευσε τον Απρίλιο, σημειώνοντας την πλέον δραματική ιστορικά πτώση του, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδό του με βάση τα καταγεγραμμένα στοιχεία, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Ifo. Ο επικεφαλής του Ifo Κλέμενς Φιστ χαρακτήρισε το κλίμα στις γερμανικές επιχειρήσεις καταστροφικό. Ήδη το πανίσχυρο εργατικό συνδικάτο στον χώρο των μηχανολογικών εφαρμογών IG Metall ανακοίνωσε χθες ότι το 77% των επιχειρήσεων που εκπροσωπεί είτε βρίσκεται σε κρίση είτε έχει κλείσει ολοκληρωτικά. Ως εκ τούτου, ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 520.000 άτομα και θα ξεπεράσει τα 3 εκατ. φέτος, όπως ανακοίνωσε το ινστιτούτο IAB που διενεργεί έρευνες για την αγορά εργασίας, καθώς η πανδημία του κορονοϊού ασκεί πιέσεις στην οικονομία και οδηγεί περισσότερους ανθρώπους στην ανεργία. Σε μελέτη του, το ινστιτούτο ανέφερε ότι αναμένει το ΑΕΠ της Γερμανίας να συρρικνωθεί 8,4% το 2020, το οποίο αντιπροσωπεύει τη χειρότερη ύφεση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ιταλία: Άλμα ελλείμματος

Δραματικές και οι προβλέψεις της ιταλικής κυβέρνησης που εμπεριέχονται στο επίσημο κείμενο οικονομικού προγραμματισμού, το οποίο εγκρίθηκε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο. Στην Ιταλία, η ζήτηση θα μειωθεί κατά 7,2% και οι επενδύσεις 12,3%. Παράλληλα, οι ιταλικές εξαγωγές θα περιοριστούν 14,4% σε σχέση με το 2019, ενώ οι εισαγωγές 13,5%, όπως είχε συμβεί και με την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας. Το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να παρουσιάσει φέτος μείωση 8%, η σχέση ελλείμματος - ΑΕΠ να αγγίξει το 10,4% και η σχέση δημόσιου χρέους - AΕΠ το 155,7%.

Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε κατέστησε σαφές ότι το δημόσιο έλλειμμα, λόγω των δαπανών της υγειονομικής κρίσης, θα αυξηθεί κατά 55 δισ. ευρώ σε σχέση με τους αρχικούς στόχους, ποσό στο οποίο πρέπει να προστεθούν άλλα 30 δισ. ευρώ, ώστε να παρασχεθούν οι κρατικές εγγυήσεις, για να μπορέσουν να λάβουν τα αναγκαία δάνεια οι επιχειρήσεις. Σε ό,τι αφορά την πορεία της επιδημίας, το Ιταλικό Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας τονίζει ότι τα κρούσματα παρουσιάζουν σαφώς μείωση σε όλη την χώρα, αλλά συνιστά μεγάλη προσοχή σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη «φάση δυο», με τη βαθμιαία επιστροφή στην καθημερινότητα.

Σουηδία και Νορβηγία

Στη δίνη μπαίνουν και οι σκανδιναβικές οικονομίες, με τη σουηδική κυβέρνηση να προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ έως και 10%, στη χειρότερη κάμψη της οικονομίας από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας έχει ήδη δεσμευθεί να δαπανήσει 100 δισ. κορόνες (9,9 δισ. δολάρια) για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του κορονοϊού, ενώ η υπουργός Οικονομίας Μαγκνταλένα Άντερσον έχει ανακοινώσει δάνεια και εγγυήσεις ύψους έως 550-600 δισ. κορόνες.

Αντίστοιχα, η νορβηγική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,9% στο πρώτο τρίμηνο, στη μεγαλύτερη πτώση από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, και θα συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο το δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι προσπάθειες για την ανακοπή εξάπλωσης του κορονοϊού παρέλυσαν πολλούς κλάδους της οικονομίας. Η οικονομία της ηπειρωτικής χώρας, που εξαιρεί την παραγωγή πετρελαίου και αερίου, συρρικνώθηκε κατά 6,4% τον Μάρτιο από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Νορβηγίας SSB. Ωστόσο, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, με αξία περιουσιακών στοιχείων ύψους περίπου 1 τρισ. δολαρίων -τριπλάσια σχεδόν του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας- δίνει την ευκαιρία στη Νορβηγία να ξεφύγει από την κρίση μέσω δαπανών.

5%-10% κάτω η Ευρωζώνη

Για συρρίκνωση 5% έως 10% μίλησε και ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά Τιερί Μπρετόν (φωτογραφία). «Επί του παρόντος, στην Ε.Ε., οδεύουμε προς 5% με 10% ύφεση, το οποίο σημαίνει ότι είναι περίπου 7,5%. Αυτό ωστόσο είναι σήμερα - εάν τα πράγματα δεν βελτιωθούν και εάν έχουμε μια δεύτερη κορύφωση της επιδημίας, τα νούμερα μπορεί να χειροτερέψουν» δήλωσε ο Μπρετόν στον τηλεοπτικό σταθμό France 2.

Βρετανία: Ιστορική βουτιά 300 ετών

Στη Βρετανία, οι πωλήσεις λιανικής σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση όλων των εποχών τον Μάρτιο, καθώς παρά την αύξηση των αγορών για τρόφιμα κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού στο σπίτι, οι πωλήσεις για ένδυση και άλλα είδη βούλιαξαν, με την πτώση να αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη τον Απρίλιο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι πωλήσεις μειώθηκαν 5,1% τον Μάρτιο έναντι του Φεβρουαρίου, στη μεγαλύτερη πτώση από το 1996, όταν η εθνική στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας άρχισε να παρακολουθεί τις πωλήσεις λιανικής. Οικονομολόγοι δεν αποκλείουν μία πτώση της τάξης του 20% έως 30% τον Απρίλιο. Η κατάσταση αυτή αφήνει πλέον ανοικτό το ενδεχόμενο για μία συρρίκνωση του βρετανικού ΑΕΠ ακόμη και 25% τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, η βρετανική οικονομία οδεύει προς τη βαθύτερη ύφεση που έχει γνωρίσει εδώ και περισσότερα από 300 χρόνια.

(Από τη Ναυτεμπορική)