Είναι ενδεικτικό πως στην Αυστραλία για παράδειγμα, στόχος είναι πώς θα επιτευχθεί αποθήκευση ενέργειας πέρα των 6 ωρών που είναι η μεγάλη απόδοση των μπαταριών λιθίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Energia.gr το ζήτημα απασχολεί το τελευταίο διάστημα κάποιες ελληνικές εταιρείες, οι οποίες προσπαθούν να μετριάσουν τις απώλειες χρημάτων, αναπτύσσοντας εναλλακτικές χρήσεις ενέργειας. Το ζήτημα και ένα από τα βασικά ερωτήματα στην παρούσα συγκυρία και εν μέσω αντιφατικών μηνυμάτων σε σχέση με το μέλλον των επενδύσεων στην ενέργεια, στην Ελλάδα, είναι κατά πόσο θα υποστηριχθούν οι υπάρχουσες επενδύσεις. Στη βάση πάντα των αναγκών της κοινωνίας και της οικονομίας, σε βραχυπρόθεσμη όμως βάση. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται φυσικά και η πορεία της επίτευξης του στόχου της απανθρακοποίησης.
Προς την κατεύθυνση υιοθέτησης τεχνολογιών αποθήκευσης υδρογόνου προχωρά για παράδειγμα και η Αυστραλία, με τις έρευνες που είναι σε εξέλιξη να μελετούν τον τρόπο ανάπτυξης ενός συστήματος υλικών αλλαγής φάσης που αποθηκεύουν ενέργεια. Σκοπός τους είναι να αναπτύξουν μικροσυστήματα με αποθηκευτικό υδρογόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάτι αντίστοιχο εξετάζει ελληνική εταιρεία, δηλαδή να γίνεται παραγωγή υδρογόνου με ηλεκτρολύτες, και στα 100KW να μπορούν να παράγονται 1,2 λίτρα υδρογόνου/λεπτό.
Να σημειωθεί ακόμα, πως σε ό,τι αφορά την Αυστραλία τους τελευταίους μήνες παγιώνεται η τάση δημιουργίας φ/β έργων μικρής κλίμακας. Οι εκτιμήσεις για καθυστερήσεις, έως και επτά ετών, στις συνδέσεις ώθησαν επενδυτές στην αιολική και ηλιακή ενέργεια στην αναζήτηση νέων λύσεων. Έτσι ένας αυξανόμενος αριθμός επενδυτών στρέφει τα βλέμματά του σε πολύ μικρότερα έργα, ως μια λύση για το αναπτυξιακό αδιέξοδο. Μία τέτοια εταιρεία είναι η Meralli Solar που εδρεύει στη Νότια Αυστραλία, η οποία ειδικεύεται στην κατασκευή μικρών φωτοβολταϊκών μονάδων που συνδέονται με το δίκτυο, γρήγορα. Τα πρόσφατα έργα της Meralli περιλαμβάνουν το έργο Baroota 8,9MW (DC) που εγκαταστάθηκε στο Port Germein σε μόλις οκτώ εβδομάδες. Να σημειωθεί πως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Αυστραλία έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ το Σάββατο 18 Απριλίου, όταν η συνδυασμένη παραγωγή αιολικής, ηλιακής και υδροηλεκτρικής ενέργειας έφρασε να αντιστοιχεί με το 50,4% του καθαρού φορτίου.