Η Ευρώπη μπορεί να επιτύχει την κλιματική ουδετερότητα αποκλειστικά μέσω της διαρκούς ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ώστε να τροφοδοτήσει την οικονομία. Αυτό κρίνεται ζωτικής σημσίας προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και τη διατήρηση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμπεριέλαβε  τις τεχνολογίες ανανεώσιμης ενέργειας μεταξύ των βασικών παραμέτρων στρατηγικής σημασίας όταν παρουσίασαν, στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, τη νέα στρατηγική για τη βιομηχανία της Ε.Ε. Σήμερα, ο κλάδος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας παρέχει, ήδη, 1,2 εκατομμύρια άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με την κατάλληλη βιομηχανική στρατηγική, αυτό το νούμερο θα μπορούσε να ανέλθει σε 2,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, όπως υποστηρίζει η Διεθνής Υπηρεσία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Μεταξύ των ΑΠΕ, η αιολική ενέργεια θεωρείται ως η πλέον έτοιμη να διαδραματίσει βασικό ρόλο σε αυτό το εγχείρημα, καθώς είναι η πιο ώριμη τεχνολογία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη, παρέχει το 15% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Γηραιά ήπειρο και έχει καθιερώσει την περιοχή ως ηγέτιδα δύναμη στον κλάδο των ΑΠΕ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο της νέας βιομηχανικής στρατηγικής για τις ΑΠΕ, ώστε να αξιοποιήσει στο έπακρο την αιολική ενέργεια:

Μεταξύ αυτών είναι το να αναγνωρίσει την αιολική ενέργεια ως βασική παράμετρο στρατηγικής σημασίας για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Επίσης, θα πρέπει να αναζωογονήσει την εσωτερική αγορά αιολικής ενέργειας της Ε.Ε., μέσω της ισχυρής και έγκαιρης εφαρμογής της δέσμης μέτρων της ΕΕ για την καθαρή ενέργεια (Clean Energy Package).

Να διοχετεύσει επαρκείς επενδύσεις σε υποδομές που συνάδουν με την εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, να ευθυγραμμίσει τις πολιτικές εμπορίου και ανταγωνισμού της Ε.Ε., με τους στόχους για το κλίμα και την ενέργεια και, τέλος, να συνεχίσει και να αυξήσει τη χρηματοδότηση της Ε.Ε. στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας (R&D) προκειμένου να υποστήριξει τεχνολογίες όπως η αιολική, που θα συμβάλει καθοριστικά στην ενεργειακή μετάβαση.

Πιο συγκεκριμένα, η νέα στρατηγική της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή βιομηχανία αναφέρει ενδεικτικά:

Για τη στήριξη της βιομηχανικής υπεροχής της Ευρώπης, μια νέα βιομηχανική στρατηγική θα συμβάλει στην υλοποίηση τριών βασικών προτεραιοτήτων: διατήρηση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και ισότιμων όρων ανταγωνισμού, στο εσωτερικό και σε παγκόσμιο επίπεδο, κλιματική ουδετερότητα της Ευρώπης έως το 2050 και διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος της Ευρώπης.

Η στρατηγική καθορίζει τις βασικές κινητήριες δυνάμεις του βιομηχανικού μετασχηματισμού της Ευρώπης και προτείνει ένα ολοκληρωμένο σύνολο μελλοντικών δράσεων, στις οποίες συγκαταλέγονται οι ακόλουθες:

Ένα σχέδιο δράσης για τη διανοητική ιδιοκτησία, για την υποστήριξη της τεχνολογικής αυτοδυναμίας, την προώθηση ισότιμων όρων ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, την καλύτερη καταπολέμηση της κλοπής διανοητικής ιδιοκτησίας και την προσαρμογή του νομικού πλαισίου στην πράσινη και στην ψηφιακή μετάβαση.

Δεδομένου ότι ο ανταγωνισμός αναδεικνύει ό,τι καλύτερο έχουν να παρουσιάσουν οι επιχειρήσεις μας, η τρέχουσα επανεξέταση των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των κατευθυντήριων γραμμών για τη συνεχή αξιολόγηση των συγκεντρώσεων και για τον έλεγχο καταλληλότητας των κρατικών ενισχύσεων, θα διασφαλίσει ότι οι κανόνες μας είναι κατάλληλοι για μια οικονομία που αλλάζει με ταχείς ρυθμούς, ψηφιοποιείται ολοένα και περισσότερο και καλείται να γίνει πιο πράσινη και πιο κυκλική.

Χρειαζόμαστε ανταγωνισμό με ισότιμους όρους τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Εκτός από τη βέλτιστη αξιοποίηση της εργαλειοθήκης της για τους μηχανισμούς εμπορικής άμυνας, η Επιτροπή θα εκδώσει έως τα μέσα του 2020 Λευκή Βίβλο για την αντιμετώπιση των στρεβλωτικών επιπτώσεων που προκαλούν οι ξένες επιδοτήσεις στην ενιαία αγορά και τον χειρισμό της πρόσβασης αλλοδαπών επιχειρήσεων στις δημόσιες συμβάσεις της ΕΕ και τη χρηματοδότηση από την ΕΕ. Το ζήτημα που αφορά τις ξένες επιδοτήσεις θα εξεταστεί με πρόταση νομικής πράξης εντός του 2021. Η πρόταση αυτή θα συνδυαστεί με τις τρέχουσες εργασίες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για την ενίσχυση των παγκόσμιων κανόνων για τις βιομηχανικές επιδοτήσεις, και με τις δράσεις αντιμετώπισης της έλλειψης αμοιβαίας πρόσβασης σε δημόσιες συμβάσεις σε τρίτες χώρες.

Ολοκληρωμένα μέτρα για τον εκσυγχρονισμό και την απανθρακοποίηση των ενεργοβόρων βιομηχανιών, τη στήριξη των βιομηχανιών βιώσιμης και έξυπνης κινητικότητας, την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης και την εξασφάλιση επαρκούς και διαρκούς εφοδιασμού με ενέργεια χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών σε ανταγωνιστικές τιμές.

Ενίσχυση της βιομηχανικής και στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης με την εξασφάλιση της προμήθειας κρίσιμων πρώτων υλών μέσω ενός σχεδίου δράσης για τις κρίσιμες πρώτες ύλες και τα φαρμακευτικά προϊόντα βάσει μιας νέας φαρμακευτικής στρατηγικής της ΕΕ και με την υποστήριξη της ανάπτυξης στρατηγικών ψηφιακών υποδομών και βασικών τεχνολογιών γενικής εφαρμογής.

Συμμαχία Καθαρού Υδρογόνου για την επιτάχυνση της απανθρακοποίησης της βιομηχανίας και τη διατήρηση της βιομηχανικής υπεροχής, ακολουθούμενη από Συμμαχίες στις βιομηχανίες χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών και στα βιομηχανικά νέφη και πλατφόρμες και στις πρώτες ύλες.

Νέα νομοθεσία και κατευθυντήριες οδηγίες για τις πράσινες δημόσιες συμβάσεις.

Επανεστίαση στην καινοτομία, στις επενδύσεις και στις δεξιότητες

Εκτός από ένα ολοκληρωμένο σύνολο δράσεων, τόσο οριζόντιων όσο και για ειδικές τεχνολογίες, η Επιτροπή θα αναλύει συστηματικά τους κινδύνους και τις ανάγκες των διαφόρων βιομηχανικών οικοσυστημάτων. Στο πλαίσιο της ανάλυσης αυτής, η Επιτροπή θα συνεργαστεί στενά με ένα ανοικτό και χωρίς αποκλεισμούς βιομηχανικό φόρουμ, το οποίο θα έχει συσταθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2020. Στο φόρουμ αυτό θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της βιομηχανίας, μεταξύ άλλων ΜΜΕ, μεγάλες εταιρείες, κοινωνικοί εταίροι, ερευνητές, καθώς και κράτη μέλη και θεσμικά όργανα της ΕΕ. Όπου χρειάζεται, εμπειρογνώμονες από συγκεκριμένους τομείς θα κληθούν να μοιραστούν τις γνώσεις τους. Οι ετήσιες ημερίδες της Επιτροπής για τη βιομηχανία θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως σημεία συνάντησης όλων των φορέων.

Σύμφωνα με τον Τιερί Μπρετόν, Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, η Ευρώπη διαθέτει την ισχυρότερη βιομηχανία στον κόσμο. "Οι επιχειρήσεις μας παρέχουν θέσεις εργασίας, ευημερία και στρατηγική αυτονομία. Η διαχείριση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης και η αποφυγή εξωτερικών εξαρτήσεων σε ένα νέο γεωπολιτικό πλαίσιο απαιτεί ριζικές αλλαγές και πρέπει να ξεκινήσει άμεσα."