Αφού οι ελπίδες για συμφωνία αμοιβαίας βοηθείας κατά της Πανδημίας του Κινεζοϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση  διεψεύσθησαν, οι προσδοκίες τώρα στρέφονται στην σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ΕΚΤ), να παράσχει περισσότερο φθηνό χρήμα, με χαμήλωση των ποιοτικών κριτηρίων των πιστώσεων έναντι παραδεκτών εγγυήσεων. Αλλ’ αυτό θα το ξέρουμε τ’ απόγευμα, αν και περισσότερη χρηματοδοτική βοήθεια απαιτείται… Εν τω μεταξύ, οι αγορές ανακάμπτουν μετά την χθεσινή ζωηρά άνοδο των δεικτών 

 

 

της Γώλλ Στρήτ και την σημερινή των  χρηματιστηρίων της Άπω Ανατολής και της Αυστραλίας/Νέας Ζηλανδίας, ενώ οι ισοτιμίες του ευρώ και των άλλων διεθνών συναλλαγμάτων έμειναν αμετάβλητες και το πετρέλαιο ανετιμήθη 10% στα 16,6 $/β, καθώς οι φόβοι για έλλειψη αποθηκευτικών χώρων απεδείχθησαν υπερβολικοί κι’ οι ναύλοι μεγάλων πετρελαιοφόρων εβελτιώθησαν. Ο χρυσός συνεχίζει την άνοδο στα 1.734 $/ουγγιά.

Πίσω από την επαναφορά της ελαφράς αισιοδοξίας υπάρχει η ελπίς αξιοποιήσεως ενός φαρμάκου της Αμερικανικής  φαρμακοβιομηχανίας  ΖΙΛΕΑΝΤ, για την αποτελεσματική θεραπεία των πασχόντων από τον Κινεζοϊό, διά του φαρμάκου ΡΕΜΔΕΣΙΒΙΡ, για το οποίο εξεφράσθη θετικά ο Αμερικανός αρχίατρος Δρ. Άντονυ Φαούσι.

Πάντως είναι πρόωρο να θεωρηθεί η παρούσα ανάκαμψη των αγορών χρήματος ως αφετηρία λήξεως του παγκοσμίου συναγερμού της Πανδημίας την στιγμή που αποκαλύπτονται αδήλωτοι θάνατοι εκατοντάδων ανθρώπων όπως στην Νέα Υόρκη και χιλιάδες στις ΗΠΑ. Η επάνοδος στην κανονικότητα θα είναι διστακτική και ο απεγκλωβισμός βραδύς και βαθμιαίος - ιδίως στη χώρα μας από τον φόβο υποτροπής.

Το πρόβλημα τώρα μετατίθεται εγχωρίως στα μέτρα εκείνα που θ’ αποδειχθούν αποτελεσματικά για την ανόρθωση της οικονομίας, η οποία έχει καθίσει ιδίως στη χώρα μας όπου η οικονομική δραστηριότης έχει μηδενισθή. Πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς η κυβέρνηση και ιδίως οι Τράπεζες θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις πιστωτικές γραμμές που ανοίγει η ΕΚΤ με την σημερινή της συνεδρίαση, καθώς η ανάγκη χρηματικής ρευστότητος, για την ιδιωτική οικονομία είναι επείγουσα και η δημοσιονομική ισορροπία κρίσιμος, με την εμφάνιση σοβαράς κοπώσεως των δημοσίων εσόδων, την ώρα που οι δαπάνες του κράτους αυξάνονται όχι μόνο για υγειονομικούς σκοπούς που θεωρούνται «χρηματοδοτήσιμοι» από τους δύσπιστους Ευρωπαϊκούς «θεσμούς», τους διαρκώς ολιγωρούντες, έναντι της χωρικής πραγματικότητας λόγω της Γερμανικής ανελαστικότητας.