Απειλούνται 1,6 δισ. Εργαζόμενοι- Έρευνα της ILO για τα Εισοδήματα από «Μαύρη» Εργασία

Απειλούνται 1,6 δισ. Εργαζόμενοι- Έρευνα της ILO για τα Εισοδήματα από «Μαύρη» Εργασία
energia.gr
Πεμ, 30 Απριλίου 2020 - 13:05

Περίπου 1,6 δισ. εργαζόμενοι στην ανεπίσημη οικονομία, αριθμός που μεταφράζεται σχεδόν στο ήμισυ του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού, κινδυνεύουν άμεσα να χάσουν τα προς το ζην λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, προειδοποίησε χθες η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO), με τη δημοσιοποίηση της τελευταίας της έκθεσης. Ο OHE αναθεώρησε σημαντικά επί τα χείρω τις προβλέψεις για τον καταστροφικό αντίκτυπο σε απασχόληση και εισοδήματα από τον κορονοϊό, ο οποίος έχει μολύνει πάνω από 3,1 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 220.000 ασθενείς και έχει παραλύσει τις οικονομίες.

 

 

 

Ήδη οι μισθοί των εργαζομένων της ανεπίσημης οικονομίας σε όλο τον κόσμο έχουν μειωθεί σύμφωνα με εκτιμήσεις κατά 60% κατά μέσο όρο τον πρώτο μήνα που εξαπλώθηκε η κρίση σε κάθε περιοχή ξεχωριστά, σύμφωνα με την ILO.

Οι αδήλωτοι εργαζόμενοι είναι οι πλέον ευπαθείς από τους 3,3 δισ. ανθρώπους που απαρτίζουν το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό, καθώς δεν έχουν προστασία σε επίπεδο πρόνοιας, πρόσβαση σε επαρκή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή τα μέσα να εργαστούν από το σπίτι, όπως τονίζεται στην έκθεση.

Η ILO ανέφερε ότι τα παρατεταμένα lockdown και το κλείσιμο γραφείων και εργοστασίων αναμένεται τώρα να οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση στις συνολικές ώρες εργασίας σε όλο τον κόσμο το β’ τρίμηνο.

Οι κλάδοι που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα είναι η μεταποίηση, η φιλοξενία και οι υπηρεσίες εστίασης, το χονδρικό και το λιανικό εμπόριο, οι εταιρείες ακινήτων και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες.

(Από τη Ναυτεμπορική)