IEA: Πρόβλεψη για «Βουτιά» 6% στην Παγκόσμια Ενεργειακή Ζήτηση το 2020 – Κάθε Μήνας Lockdown Προκαλεί Πτώση 1,5%

IEA: Πρόβλεψη για «Βουτιά» 6% στην Παγκόσμια Ενεργειακή Ζήτηση το 2020 – Κάθε Μήνας Lockdown Προκαλεί Πτώση 1,5%
energia.gr
Πεμ, 30 Απριλίου 2020 - 16:54

Σε 6% υπολογίζει την πτώση της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας για το 2020 ο IEA, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού οδηγεί σε βαθιά ύφεση την παγκόσμια οικονομία. Κι ενώ αυτή η πρόβλεψη, αν επαληθευθεί, αποτελεί τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση των τελευταίων 70 ετών, οι αισιόδοξες ειδήσεις για εύρεση πιθανού φαρμάκου κατά του Covid-19 εκτόξευσε τις τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές. Χαρακτηριστικό είναι ότι η πτώση της ζήτησης υπολογίζεται ότι θα είναι επταπλάσια αυτής που είχε προκαλέσει η κρίση του 2008. Ο Οργανισμός, μάλιστα, σημειώνει ότι αν η κατάσταση ομαλοποιηθεί συντομότερα,

τότε η μείωση της ζήτησης θα περιοριστεί στο 3,8%, αλλά ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας θα μπορούσε να την αυξήσει πάνω από το 6%.

Σύμφωνα με την έκθεση Global Energy Review του ΙΕΑ, το 2020 οι προηγμένες οικονομίες αναμένεται να σημειώσουν τις μεγαλύτερες μειώσεις, με τη ζήτηση να πέφτει κατά 9% στις Ηνωμένες Πολιτείες και κατά 11% στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο αντίκτυπος της κρίσης στη ζήτηση ενέργειας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια και την αυστηρότητα των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Για παράδειγμα, ο Οργανισμός διαπίστωσε ότι κάθε μήνας παγκόσμιου lockdown στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν στις αρχές Απριλίου μειώνει την ετήσια παγκόσμια ζήτηση ενέργειας κατά περίπου 1,5%.

Οι αλλαγές στη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος κατά τη διάρκεια του lockdown έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, με τα επίπεδα κατανάλωσης και τα μοτίβα τις καθημερινές να μοιάζουν με αυτά της Κυριακής πριν από την κρίση. Το πλήρες lockdown έχει μειώσει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 20% ή περισσότερο, με τις επιπτώσεις να είναι λιγότερες σε περιπτώσεις μερικού lockdown. Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να μειωθεί κατά 5% το 2020, η μεγαλύτερη πτώση μετά τη Μεγάλη Ύφεση τη δεκαετία του 1930.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι περιμένει η ζήτηση του πετρελαίου να υποχωρήσει κατά 9%, με την κατανάλωση να επιστρέφει στα επίπεδα του 2012. Παράλληλα, βλέπει πτώση 8% στη ζήτηση άνθρακα.

Η μόνη πηγή ενέργειας που αναμένεται να αναπτυχθεί φέτος και την οποία ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας χαρακτηρίζει ανθεκτική είναι οι ΑΠΕ που στο α' τρίμηνο είδαν αύξηση 3%. Επίσης, οι εκπομπές ρύπων προβλέπεται να μειωθούν κατά 8% στο πρώτο εννεάμηνο του έτους.

Παρά τις ζοφερές προβλέψεις του Οργανισμού, πάντως, οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν και σήμερα το ράλι που πυροδότησε χθες η αισιοδοξία για μια πιθανή θεραπεία του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός κολοσσός Gilead Sciences ανακοίνωσε χθες ότι σε δύο κλινικές δοκιμές του αντιικού φαρμάκου remdesivir διαπιστώθηκε θετική ανταπόκριση και επιτάχυνση της ίασης περιστατικών κορονοϊού.

Σε αυτό το κλίμα, το Brent σημειώνει άλμα 10% στα 24,95 δολ. το βαρέλι αλλά και  οι τιμές του αμερικανικού αργού κερδίζουν 15% και σκαρφαλώνουν στα 17,33 δολ. το βαρέλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά το χθεσινό του ράλι κατά 22% στη Νέα Υόρκη.