Η Χρήση Aγροτικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας για Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής

Η Χρήση Aγροτικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας για Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής
Του Σάββα Πούλου*
Δευ, 4 Μαΐου 2020 - 01:07

Σε μια ελεύθερη οικονομία είναι αυτονόητο ότι ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει τα περιουσιακά του στοιχεία κατά τον οποιονδήποτε τρόπο πιστεύει ότι θα του αποφέρουν τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τους αγρότες οι οποίοι επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Ούτως η άλλως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) έχουν εξελιχθεί σε μια τεράστια βιομηχανία με εξαιρετικές προοπτικές.

Θα ήταν χρήσιμο να ανατρέξουμε λίγο στην ιστορία και ας θυμηθούμε τον λόγο που ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε επιλέξει την συμμετοχή της Ελλάδος στην τότε ΕΟΚ (Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα) και όχι στην ΕΖΕΣ (Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών), που αποτελούσε το αντίπαλο δέος και βρισκόταν υπό τη βρετανική ηγεσία και φυσικά ήταν πολύ πιο ελκυστική. Ο βασικός λοιπόν λόγος ήταν πως η Ελλάδα δεν μπορούσε να συμμετάσχει σε μια Κοινότητα βαριάς βιομηχανίας, αλλά μπορούσε να συμμετάσχει σε μια Κοινή Αγορά. Επιπλέον, η τότε ΕΟΚ έδινε έμφαση στο ζήτημα αγροτικών προϊόντων, που ήταν ζήτημα ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα. Τότε που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έκανε αυτές τις σκέψεις, η Ελλάδα είχε πιο ανεπτυγμένη βαριά βιομηχανία από ότι έχει σήμερα. Παρόλα αυτά προτίμησε την ένταξη της Ελλάδος στην ΕΟΚ και όχι στην ΕΖΕΣ, γιατί η Ελλάδα θα μπορούσε να τα καταφέρει καλύτερα στην αγροτική βιομηχανία.

Ας δούμε τώρα κάποια από τα ενδιαφέροντα σημεία που αναγράφονται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την γεωργία που παρουσιάστηκε το 2014 και εξηγούν τον λόγο που θέσπισε την Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ).

« Χάρη στο ευνοϊκό της κλίμα, τα εύκρατα εδάφη και τις τεχνικές δεξιότητες των γεωργών της, η Ευρώπη αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων παγκοσμίως. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η παραγωγή τροφίμων θα πρέπει να διπλασιαστεί προκειμένου να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες 9 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, δηλ. του πληθυσμού της γης το 2050. Η ΕΕ, μέσω της ΚΓΠ, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να συνεχίσει να επενδύει στον γεωργικό τομέα. Ο όγκος, η ποικιλία και η ποιότητα των προϊόντων της ΕΕ, την καθιστούν σημαντικό εξαγωγέα. Για την ακρίβεια, η ΕΕ αποτελεί τον βασικό εξαγωγέα γεωργικών προϊόντων (κυρίως μεταποιημένων προϊόντων και προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας). Η ΕΕ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και πιο δραστήρια μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στην κατάρτιση καινοτόμων και πρωτοπόρων κοινών κανόνων για το διεθνές εμπόριο, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της γεωργίας. Στηρίζοντας τον ρόλο του ΠΟΕ, η ΕΕ συμβάλλει στη διατήρηση ενός ελεύθερου, δίκαιου και ανοιχτού συστήματος εμπορικών συναλλαγών για όλες τις χώρες του κόσμου. »

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω και προσθέτοντας τις εξελίξεις που θα υπάρξουν στις ενεργειακές επενδύσεις λόγω του covid-19 και λόγω της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου, δεν γνωρίζω τι θα επέλεγε σήμερα ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής. Τα φωτοβολταΪκά, ή την παραγωγή ποιοτικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων στα πρότυπα της Ολλανδίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας κλπ; Η μήπως προσπαθώ να ξεγελάσω τον εαυτό μου, γιατί στο πίσω μέρος του μυαλού μου γνωρίζω πολύ καλά τι θα επέλεγε;

* Ο Σάββας Πούλος είναι Σύμβουλος Ενεργειακής Διπλωματίας & Ανάπτυξης Αγοράς Φυσικού Αερίου