Ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας της Ευρώπης,η  Lufthansa ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι ήταν κοντά σε συμφωνία με τη γερμανική κυβέρνηση για κρατικές ενισχύσεις για να ανταποκριθεί στις επιπτώσεις που έχει φέρει η  κρίση της πανδημίας του κοροναϊού. Νωρίτερα είχε προειδοποιήσει ότι η οικονομική αιμορραγία ίσως την αναγκάσει να κηρύξει στάση πληρωμών, καθώς φάνηκε να καθυστερεί η συμφωνία για ενίσχυση έως και 10 δισ. ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση σύμφωνα με το Der Spiegel.

Ωστόσο, αργότερα σε ένα σημείωμα από τη διοίκηση στο προσωπικό, η εταιρεία γνωστοποίησε ότι πραγματοποίησε «έντονες και εποικοδομητικές συνομιλίες» με τη γερμανική κυβέρνηση σχετικά με την οικονομική βοήθεια.

"Κατά την άποψή μας, αυτές οι συζητήσεις θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν στο εγγύς μέλλον", αναφέρθηκε στο σημείωμα.

"Η υποστήριξη από τη γερμανική κυβέρνηση αποτελεί ουσιαστικό βήμα προς τη διασφάλιση του μέλλοντός μας", πρόσθεσε, καθώς η Ευρώπη αρχίζει να διευκολύνει τα μέτρα που λαμβάνονται για την αναστολή της εξάπλωσης του COVID-19.

Όπως οι αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο, η Lufthansa και οι θυγατρικές της (Swiss και Austrian Airlines) έχουν ουσιαστικά αναστείλει το πτητικό τους έργο και αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον όταν θα ξαναρχίσουν πάλι να λειτουργούν πλήρως .

Ήδη από τον Απρίλιο, ο διευθύνων σύμβουλος της Lufthansa Carsten Spohr είχε δηλώσει ότι ο όμιλος μεταφέρει λιγότερους από 3.000 επιβάτες ημερησίως σε σύγκριση με έναν προ-πανδημικό μέσο όρο περίπου 350.000 την ημέρα.

"Χάνουμε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ σε αποθεματικά ρευστότητας ανά ώρα. Μέρα και νύχτα. Εβδομάδα με εβδομάδα", δήλωσε ο Spohr.

Σύμφωνα με το Der Spiegel, η γερμανική κυβέρνηση με ένα μερίδιο άνω του 25% στον όμιλο σε αντάλλαγμα για οικονομική βοήθεια, θα είχε τη δυνατότητα να παρέμβει σε στρατηγικές αποφάσεις της διοίκησης της Lufthansa.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), στο οποίο ανήκει ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz, προειδοποίησε ήδη τη Lufthansa ότι «δεν μπορεί να περιμένει λευκή επιταγή από το Βερολίνο», μετά την παροχή βοήθειας.

"Το κράτος δεν είναι κάποιος ηλίθιος που θα δώσει χρήματα και δεν θα έχει λόγο μετά από αυτό", δήλωσε ο ηγέτης του SPD Carsten Schneider στην Die Welt.

Ειδικότερα, απέκλεισε τις πληρωμές μερισμάτων στους μετόχους της Lufthansa εάν η εταιρεία λάβει κρατική ενίσχυση.

Ωστόσο, οι διευθυντές της Lufthansa προειδοποίησαν ότι χωρίς τέτοια βοήθεια θα μπορούσαν να κηρύξουν στάση πληρωμών και να επωφεληθούν από μια περίοδο χάριτος κατά την οποία θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να διευθετήσουν τα οικονομικά του ομίλου.

Αυτό μπορεί να σημαίνει περικοπές θέσεων εργασίας, ειδικά δεδομένου ότι ο Spohr είπε ότι υπάρχουν τώρα 10.000 πάρα πολλοί εργαζόμενοι δεδομένης της κατάστασης των επιχειρήσεων της Lufthansa.

Περίπου 700 από τα περίπου 760 αεροσκάφη του είναι σήμερα σταθμευμένα σε αεροδρόμια και περισσότερα από 80.000 από τα 130.000 του προσωπικού είναι σε προγράμματα μερικής απασχόλησης.

Ωστόσο, η επιστολή του διευθυντή προς το προσωπικό εξέφρασε αισιοδοξία, λέγοντας: "Είμαστε ακόμα πεπεισμένοι, υπό το φως των συνομιλιών με το Βερολίνο, ότι δεν θα χρειαστεί να ακολουθήσουμε εναλλακτικές επιλογές".

Οι ελβετικές αρχές έχουν ήδη συμφωνήσει να εγγυηθούν δάνεια έως 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ στη Lufthansa, ενώ η Austrian Airlines ζήτησε από την κυβέρνηση στη Βιέννη 767 εκατομμύρια ευρώ για κρατική ενίσχυση.

Το εποπτικό συμβούλιο του ομίλου θα συνεδριάσει σήμερα Δευτέρα και θα πραγματοποιήσει μια διαδικτυακή γενική συνέλευση αύριο.