Σύμφωνα με ενεργειακούς κύκλους της Τεχεράνης, το Ιράν προχωρά στην υλοποίηση του τρίτου μεγαλύτερου προγράμματός του για το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG), γνωστό ως Iran LNG, με τη σύμπραξη ευρωπαϊκών εταιρειών. Αυτή η εξέλιξη λαμβάνει χώρα ανεξάρτητα από τις πιέσεις που δέχεται η ευρωπαϊκή βιομηχανία για διεθνή απομόνωση του Ιράν, ιδίως με την ματαίωση επενδυτικών προγραμμάτων.

Σύμφωνα με ενεργειακούς κύκλους της Τεχεράνης, το Ιράν προχωρά στην υλοποίηση του τρίτου μεγαλύτερου προγράμματός του για το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG), γνωστό ως Iran LNG, με τη σύμπραξη ευρωπαϊκών εταιρειών. Αυτή η εξέλιξη λαμβάνει χώρα ανεξάρτητα από τις πιέσεις που δέχεται η ευρωπαϊκή βιομηχανία για διεθνή απομόνωση του Ιράν, ιδίως με την ματαίωση επενδυτικών προγραμμάτων. Να σημειώσουμε ότι έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα επενδυτικά σχήματα για δύο ξεχωριστές μονάδες υγροποίηση αερίου (liquefuction).

Συγκεκριμένα, ο Ali Khayrandish, ο διευθύνων σύμβουλος του Iran LNG, δήλωσε ότι μια κινεζική και τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρίες συμμετέχουν σε διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση ποσοτήτων LNG από το συγκεκριμένο project. Οι Ιρανοί πιστεύουν ότι το τέρμιναλ LNG δυναμικότητας 10 εκ.τ./χρόνο θα είναι έτοιμο μέχρι το 2010, αλλά οι περισσότεροι εκπρόσωποι της βιομηχανίας εκτιμούν ότι μάλλον ένα τόσο σημαντικό έργο θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο επιπλέον χρόνια παραπάνω για να ολοκληρωθεί, ακόμα και αν ξεκινήσει από σήμερα. Δηλαδή ομιλούμε το νωρίτερο το 2012.

Ο κ Paolo Scroni, πρόεδρος της Ιταλικής ΕΝΙ δήλωσε ότι δεν είναι διατεθιμένος να αποσυρθεί από το Ιράν, ενώ η Ισπανική Union Ferosa, εδήλωσε ότι η θυγατρική της Socoin υπέγραψε σύμβαση με τους Ιρανούς ύψους 32,5 εκατ. ευρώ για μελέτη και κατασκευή τμήματος του LNG project. Ακόμη και η αυστριακή OMV έχει υπογράψει προσύμφωνο συμμετοχής της σ’ αυτό το νέο έργο LNG.

Μερικές από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες, όπως η Royal Dutch Shell,η Total και η Repsol συμμετέχουν ήδη σε δύο άλλα μεγάλα προγράμματα LNG του Ιράν, αλλά αναμένουν την αλλαγή του πολιτικού κλίματος γύρω από την Τεχεράνη, για να αναλάβουν πιο ενεργή επενδυτική δράση. Ο υπουργός ενέργειας του Ιράν Gholam- Hossein Nozari, από την πλευρά του, δηλώνει ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της ιρανικής οικονομίας. Έτσι, η Τεχεράνη δεν φαίνεται διατεθειμένη να περιμένει έως τον Ιούνιο του 2008, όταν και λήγει η προθεσμία για την υπογραφή δεσμευτικού συμβολαίου για τα δύο πρώτα προαναφερθέντα προγράμματα LNG και δείχνει να είναι έτοιμη να αναθέσει την πραγματοποίησή τους σε άλλους επενδυτές.