Το ανώτατο Γερμανικό δικαστήριο στην Καρλσρούη έδωσε εχθές προθεσμία τριών μηνών στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να περιορίσει τις αγορές «περιουσιακών στοιχείων» (assets) από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης ,καθώς  έκρινε το σχετικό πρόγραμμα ως «αντισυνταγματικό» για την Γερμανία , σχεδόν πέντε χρόνια μετά την ισχύ του.

Η απόφαση των Γερμανών δικαστών ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία (7-1) και έκρινε ότι οι αγορές ομολόγων  από την ΕΚΤ δεν συμφωνούν με τις ιδρυτικές συνθήκες  της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διέταξε την Μπούντεσμπανκ (Γερμανική Κεντρική Τράπεζα) να μην συμμετάσχει εφ’ εξής στο πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ και να ρευστοποιήσει «περιουσιακά στοιχεία» αξίας 34 δισ. ευρώ (ομόλογα) που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιο  της «εάν η ΕΚΤ δεν συμμορφωθεί» στην απόφαση επί τη βάσει της αρχής «αναλογικότητος». Δηλ. το Γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο τίθεται υπεράνω του Ευρωπαϊκού που είχε εγκρίνει το πρόγραμμα της ΕΚΤ πέρυσι και τούτο αποτελεί δυσάρεστο προηγούμενο για την ενότητα της ΕΕ.

Οι Γερμανοί δικαστές φρονούν ότι ενώ οι αγορές ομολόγων δεν αντιβαίνουν στους κανόνες που απαγορεύουν στην ΕΚΤ τη νομισματική χρηματοδότηση, εν τούτοις η Γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση έπρεπε να έχει αντιταχθεί στην απόφαση της ΕΚΤ του Μαρτίου 2015 για την ποσοτική διευκόλυνση των χωρών-μελών της Ευρωζώνης ,ύψους 2 τρις. ευρώ αφού αυτή δεν πέρασε από την βουλή (Μπούντεσταγκ).

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αντέδρασε στην Γερμανική απόφαση που θέτει ολόκληρο το πρόγραμμα πιστώσεων εν αμφιβόλω με μία εξ ίσου προκλητική δήλωση ότι «παραμένει προσηλωμένο στο να κάμει ό,τι μπορεί για την αναβίωση του πληθωρισμού»!

Την ώρα που διαπιστούται πλήρης νομισματικός διχασμός στην ΕΕ, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Μνούχιν χορηγεί δάνεια στην Αμερικανική οικονομία, ύψους 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την καταπολέμηση της υφέσεως που προξενεί η Πανδημία του Κινεζοϊού .

Η Γερμανική δικαιοσύνη όμως ανατρέπει τα αντίστοιχα μέτρα της ΕΚΤ αφού προηγουμένως η κυβέρνηση της καγκελαρίου Α. Μέρκελ απέρριψε την έκδοση «αμοιβαίου χρέους» για τον ίδιο σκοπό.

Ενδιαφέρουσα ιστορικώς είναι κι’ η φρασεολογία της αποφάσεως του δικαστηρίου της Καρλσρούης που συνέστησαν οι Αμερικανοί το 1947 για την αποτροπή επαναλήψεως του Γερμανικού ολοκληρωτισμού: Όπως με τα «ουλτιμάτα» το 1914 , το 1939 (έτη  κηρύξεως δύο παγκοσμίων πολέμων υπό της Γερμανίας) και τη 1η Απριλίου 1941 με την Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, έτσι και τώρα το ανώτατο Γερμανικό δικαστήριο δεν αρκείται στην διατύπωση γνώμης αλλά εκδίδει τελεσίγραφα προς τους θεσμούς και τις υποκείμενες χώρες της  Ευρωζώνης.

Οι αντιδράσεις των αγορών στην Γερμανική  απόφαση θεωρούνται  ήπιες προς το παρόν: Το ευρώ υπεχώρησε σήμερα κατά 1% στα 1,0825 $ και τα Ιταλικά επιτόκια αυξήθησαν εχθές 0,4% στο 1,864%.

Οι Γερμανοί  δικαστές αδιαφορούν για τις συνέπειες της αποφάσεως επί  των άλλων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής …Διαιρέσεως. Ο Αδόλφος Χίτλερ είχε πει κάποτε ότι «η Γερμανία θέλει να έχει αποικίες μόνο για οικονομικούς σκοπούς»…(*)

 (*) Βλ. σχ.«Καθημερινή».Ντοκουμέντα:12 Φεβρουαρίου  του 1933