Κορονοϊός: Η Επόμενη  Μέρα Περνάει από τις Εξορύξεις Κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων

Κορονοϊός: Η Επόμενη  Μέρα Περνάει από τις Εξορύξεις Κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων
Του Δρ. Ηλία Κονοφάγου
Τετ, 6 Μαΐου 2020 - 12:06

H Πανδημία του Κορονοϊού έχει οδηγήσει ήδη σε ύφεση τόσο την παγκόσμια οικονομία όσο και την Ελληνική Οικονομική δραστηριότητα. Αυτή η κατάσταση αναμένεται πιθανότατα να διαρκέσει για πολλούς ακόμη μήνες. Ιδιαίτερα το στήριγμα της Οικονομίας μας που μέχρι σήμερα ήταν επί πολλά χρόνια "ο Τουρισμός" έχει πλέον από πρακτική άποψη καταρρεύσει. Παράλληλα παρατηρούμε ότι η τιμή του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση με την τιμή του πετρελαίου να έχει οδηγηθεί σήμερα στο επίπεδο

των $15 έως & $25/βαρέλι, έναντι $60/βαρέλι που ήταν εδώ και μερικές εβδομάδες.

Οικονομία: Προτεραιότητα η Καταπολέμηση του Ιού και Όχι του Άνθρακα

Η Ελληνική Οικονομία χωρίς Τουρισμό δεν μπορεί να στηριχθεί παρά μόνο στην ελπίδα των εξορύξεων Υδρογονανθράκων η οποία σήμερα διαθέτει πλέον σαφείς χαρτογραφημένους στόχους σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων "Tύπου Zohr" οι οποιοι αποτελούν επί της ουσίας την μοναδική σημαντική δυνατότητα "Δημιουργίας Εγχώριου Πλούτου" για την οικονομία στον ορίζοντα της πόμενης 35ετίας (Εικ.1).

Επί πλέον από ενεργειακή άποψη οι προαναφερθείσες εξορύξεις θα μπορούσαν να επιτρέψουν μία σταδιακή μερική αντικατάσταση των εισαγωγών ορυκτού  πλούτου πετρελαίου & φυσικού αερίου από το εξωτερικό ανακουφίζοντας έτσι δραστικά την οικονομία μας.

Με δεδομένο ότι η χώρα μας εισάγει σήμερα το σύνολο των ενεργειακών αναγκών της σε υδρογονάνθρακες οι χαμηλές τιμές ευνοούν μεν την εγχώρια οικονομία της αλλά μετά από μία παρατεταμένη κρίση θα υπάρξει άμεση ανάγκη να δημιουργηθεί νέος εγχώριος πλούτος ώστε να αντιμετωπισθεί η φτώχεια που θα έχει ήδη προκύψει από την κρίση λόγω κορονοαίού. Ο μόνος διαθέσιμος μη εισαγόμενος ενεργειακός πλούτος στη χώρα πραμένουν τα σημαντικά υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων και  σε πολύ μικρότερο βαθμό η ηλιακή και η αιολική Ενέργεια και αυτό μόλις η οικονομία μας καταφέρει τελικά να ανακάμψει.

 

- Στόχοι Κοιτασμάτων Υδρογοναθράκων στο Ιόνιο & Κρήτη

Να σημειώσουμε ότι το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική και ηλιακή ενέργεια σήμερα είναι κατα μέσο όρο της τάξης των $75/ισοδύναμο βαρέλι πετρελαίου, τη στιγμή που η τιμή του πετρελαίου έχει ήδη καταρρεύσει στα επίπεδα των $10/βαρέλι  έως $25/βαρέλι.   

Σύμφωνα με π΄ρόσφατες εκτιμήσεις μας σε ορίζοντα 35ετίας είναι δυνατόν στην  Ελλάδα να δημιουργηθεί ένας ελάχιστος ακαθάριστος υποθαλάσιο πλούτος κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της τάξης του 1 Τρις Ευρώ (αξία ανακτήσιμων αποθεμάτων μέσα στην γή)  τα οποία θα μπορούσαν να συνοδεύονται από τουλάχιστον 300.000 άμεσες & περιφερειακές θέσεις εργασίας. Εξ΄αυτού το συνολικό καθαρό φορολογικό όφελος του δημοσίου από τις αναμενόμενες εκμεταλλεύσεις θα μπορούσε συνολικά να φθάσει τα 350 Δις Ευρώ σε ορίζοντα 35ετίας.

Συμπεράσματα

Με βάση την ανωτέρω ανάλυση να προσθέσουμε ότι η αναγκαία ελάχιστη τιμή πετρελαίου για την επιβίωση της παραγωγής του σχιστολίθικού αερίου στις Η.Π.Α. σήμερα είναι της τάξης των $45/βαρέλι. Άρα με τιμές πετρελαίου $15 έως $25/βαρέλι η παραγωγή υδρογονανθράκων στις Η.Π.Α κινδυνεύει με κατάρρευση σε αντίθεση με την Ρωσία και την Σαουδική Αραβία όπου οι τιμές παραγωγής υδρογονανθράκων είναι πολύ χαμηλότερες.

Ως εκ τούτου θα πρέπει βραχυπρόθεσμα να περιμένουμε οι Η.Π.Α. να πιέσουν δραστικά την Σαουδική Αραβία και την Ρωσία να τα βρούν μεταξύ τους ώστε να μειώσουν αποτελεσματικά την παραγωγή τους και το παγόσμιο σύστημα παραγωγής να μπορέσει επιβιώσει ιδιαίτερα σε περιοχές με σχετικά υψηλό κόστος εξόρυξης υδρογοναθράκων όπως π.χ. η Ανατολική Μεσόγειος και η Ελλάδα.

Καταλήγοντας να προσθέσουμε ότι στην μετα-κορονοϊόν οικονομική κρίση η Ελλάδα διαθέτει μία μοναδική ευκαιρία εξόδου από την κρίση την οποία με κανένα τρόπο δεν θα πρέπει να τη χάσει. Η Ευκαιρία αυτή είναι η ανάδειξη το ταχύτερον δυνατόν του ορυκτού πλούτου κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Ελληνικής θαλάσσιας επικράτειας.

Λίγα λόγια για τον Δρ. Ηλία Κονοφάγο, Χημικό Μηχανικό και Μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών

- Μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών

- Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Ανάπτυξης Υδρογονανθράκων της Flow Energy S.A.  

 - Πρώην Γενικός Δ/ντής Έρευνας & Παραγωγής Κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. & Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΛ.ΠΕ. Α.Ε.

- Υπότροφος του Ιδρύματος "Eisenhower" Η.Π.Α. (“Greek Eisenhower Fellow”) του τομέα της Οικονομίας Έρευνας & Παραγωγής Υδρογονανθράκων και ειδικότερα του Ενεργειακού Τομέα.