Η σύγκριση αυτή υποδηλώνει ότι οι καταναλωτές οι οποίοι έχουν αλλάξει πάροχο έχουν εξοικονομήσει περίπου 16 εκατ. ευρώ στο ίδιο χρονικό διάστημα. Εν τούτοις, παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί δραστικά το κόστος ηλεκτροπαραγωγής, χάρη στη βουτιά των τιμών του φυσικού αερίου, οι εναλλακτικοί πάροχοι αδυνατούν να προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις των τιμολογίων τους. Τούτο οφείλεται στο γεγονός ότι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα εισπραξιμότητας και επομένως, εμφανίζουν έλλειψη ρευστότητας. Είναι χαρακτηριστικό το ότι η Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) για τον μήνα Απρίλιο, βρίσκεται σε ένα εντυπωσιακό καθοδικό σπιράλ, σε σύγκριση με τα επίπεδά του την αντίστοιχη χρονική περίοδο, το 2019, όταν και είχε διαμορφωθεί στα 62,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα, λόγω της απείρως μεγαλύτερης συμμετοχή των μονάδων φυσικού αερίου που καίνε φθηνό LNG, ή λόγω της μεγαλύτερης διείσδυσης των ΑΠΕ.
Ο Δείκτης Τιμών Ανταγωνιστικών χρεώσεων διαμορφώνεται στα 100,96 ευρώ ανά μεγαβατώρα συνιστά τον μέσο όρο των πραγματικών τιμών, συμπεριλαμβανομένων των ρητρών και των παγίων χρεώσεων που προσφέρει το σύνολο των παρόχων, σύμφωνα με τις μηνιαίες εκθέσεις του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Όπως αναφέρεται την ίδια πλατφόρμα, οι τιμές υπολογίζονται για οικιακό καταναλωτή με τριφασικό ρεύμα και αποκλειστικά ημερήσια κατανάλωση της τάξης των 1.250 κιλοβατωρών ανά τετράμηνο, ή 3.750 κιλοβατώρες ετησίως, όπως δηλαδή και η μέση ετήσια κατανάλωση σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Περαιτέρω, ο Δείκτης Τιμών Ρυθμιζόμενων χρεώσεων, για τον ίδιο καταναλωτή των 3,750 κιλοβατωρών ετησίως, ανέρχεται στα 55,62 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πράγμα που σημαίνει ότι ο Συνολικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στα 166,01 ευρώ συμπεριλαμβανομένου και 6% ΦΠΑ.
Μπορείτε να δείτε τα πλήρη στοιχεία και τον τρόπο υπολογισμού όπως παρατίθενται στην πλατφόρμα εδώ και εδώ