Ινδία: «Υπό Έλεγχο», η Διαρροή Αερίου σε Εργοστάσιό της LG Chem -Τουλάχιστον 9 Νεκροί, Εκκενώθηκαν Χωριά

Ινδία: «Υπό Έλεγχο», η Διαρροή Αερίου σε Εργοστάσιό της LG Chem -Τουλάχιστον 9 Νεκροί, Εκκενώθηκαν  Χωριά
energia.gr
Πεμ, 7 Μαΐου 2020 - 09:49

Η διαρροή χημικού αερίου σε εργοστάσιο της LG Polymers στην Ινδία έχει τεθεί υπό έλεγχο και τα αίτια του θανατηφόρου δυστυχήματος καθώς και η έκταση της ζημιάς ερευνώνται, ανακοίνωσε η LG Chem, στην οποία ανήκει η εγκατάσταση. Η διαρροή χημικού αερίου — οι ινδικές αρχές υποπτεύονται ότι επρόκειτο για στυρένιο — στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 9 ανθρώπους

ενώ εκατοντάδες άλλοι εισήχθησαν σε νοσοκομεία, πολλοί αναίσθητοι, σύμφωνα με την αστυνομία στο ομόσπονδο κράτος Άντρα Πραντές (στα νοτιοανατολικά της χώρας).

Οι αρχές αποφάσισαν να απομακρυνθούν εσπευσμένα οι κάτοικοι τουλάχιστον τριών χωριών, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου νωρίτερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. «Αναμένουμε ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μία ώρα για την πλήρη εκκένωση των χωριών αυτών», διευκρίνιζε.

Υπάρχει διαρροή αερίου από το εργοστάσιο της LG Polymers, επιβεβαίωσε η Εταιρεία του δήμου της ευρύτερης Βισαχαπάτναμ (Greater Visakhapatnam Municipal Corporation, GVMC) μέσω Twitter, προτρέποντας τους κατοίκους της περιοχής να μείνουν σε εσωτερικούς χώρους.

Φωτογραφίες που μεταφόρτωσαν κάτοικοι της περιοχής στο Twitter εικονίζουν ασθενοφόρα, οχήματα της πυροσβεστικής και της αστυνομίας στην περιοχή. 

 

Το εργοστάσιο της LG Polymers βρίσκεται στα όρια της βιομηχανικής πόλης Βισαχαπάτναμ, όπου βρίσκεται επίσης ένα σημαντικό λιμάνι. Η μεγαλούπολη και τα προάστιά της έχουν συνολικό πληθυσμό 5 εκατομμυρίων κατοίκων από το σύνολο των 49 εκατομμυρίων του ομόσπονδου κράτους του Άντρα Πραντές.

Το αέριο «είχε αφεθεί εκεί λόγω των μέτρων περιορισμού» που εφαρμόζονται για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού,τόνισε αξιωματικός της αστυνομίας. «Προκλήθηκε χημική αντίδραση και οι δεξαμενές υπερθερμάνθηκαν και το αέριο διέφυγε εξαιτίας αυτού του γεγονότος», συνέχισε η ίδια αξιωματικός.

Στην Ινδία έχουν επιβληθεί μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών από τα τέλη Μαρτίου για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

 

Να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο του 1984, η Ινδία έγινε θέατρο ενός από τα χειρότερα βιομηχανικά δυστυχήματα στην ιστορία, όταν 40 τόνοι χημικού αερίου διέφυγαν στην ατμόσφαιρα από εργοστάσιο εντομοκτόνων στην πόλη Μποπάλ (κεντρικά).

Περίπου 3.400 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους μέσα σε μερικές ημέρες εξαιτίας της διαρροής, ειδικά στις παραγκουπόλεις γύρω από το εργοστάσιο της αμερικανικής βιομηχανίας Union Carbide. Χιλιάδες άλλοι υπέκυψαν τα χρόνια που ακολούθησαν.

Η LG Chem ανέφερε ότι επιδιώκει να εξασφαλίσει ότι θα παρασχεθεί φροντίδα στα θύματα το ταχύτερο δυνατό. Σημείωσε δε, πως το αέριο το οποίο εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα προκαλεί ναυτία και ζαλάδα σε όποιον το εισπνέει.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)