Η ελληνική αγορά ΑΠΕ συνεχίζει να προσφέρει ένα πολύ ελκυστικό αφήγημα, όπως επισημαίνει. Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας έως το 2030 και την εξασφάλιση ότι το 61% της ηλεκτρικής ενέργειας θα παράγεται από ΑΠΕ, έναντι 27% επί του παρόντος. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως σημειώνει η Axia, η ισχύς των ΑΠΕ στη χώρα αναμένεται να αυξηθεί κατά 83% την επόμενη δεκαετία, προσθέτοντας 9 GW νέας ισχύος και κινητοποιώντας επενδύσεις ύψους άνω των 9 δισ. ευρώ.
Το τελευταίο διάστημα, το ενδιαφέρον των επενδυτών για την αγορά επιταχύνθηκε από τις πράσινες πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ε.Ε. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει η Axia, εκτός από τους παραδοσιακούς τοπικούς παίκτες, όπως η Τέρνα Ενεργειακή, η «Ελλάκτωρ» και η «Μυτιληναίος», και άλλοι μεγάλοι ελληνικοί βιομηχανικοί όμιλοι εισήλθαν ή επέστρεψαν στην αγορά ΑΠΕ με αυξημένη «όρεξη», όπως η ΔΕΗ, τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Motor Oil. Ταυτόχρονα, συνεχίστηκε η δραστηριότητα των ξένων στρατηγικών επενδυτών στην εγχώρια αγορά, με την Enel, την Iberdrola και την EDF να δραστηριοποιούνται ξανά έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία, ενώ η EDPR εισήλθε επίσης στην ελληνική αγορά για πρώτη φορά μέσω διαγωνισμών χωρητικότητας ΑΠΕ.
Ενα άλλο στοιχείο που επιβεβαιώνει την ελκυστικότητα της ελληνικής αγοράς ΑΠΕ, όπως τονίζει η Axia, είναι και η άφιξη επενδυτών στον κλάδο είτε μέσω συνεργασιών με εγχώριες εταιρείες για την ενίσχυση των αναπτυξιακών δραστηριοτήτων τους (συνεργασία Quantum Energy με Enteka) είτε μέσω της απόκτησης περιουσιακών στοιχειών και την ενσωμάτωσή τους σε υπάρχουσες πλατφόρμες (απόκτηση περιουσιακών στοιχείων της Intracom Wind από την Cubico, εξαγορά ενεργητικού της RF Energy από την Elsewedy).
Τέλος, όπως αναφέρεται, από την έναρξη των διαγωνισμών ΑΠΕ στην Ελλάδα το 2018, έχουν αδειοδοτηθεί περισσότερα από 2 GW αιολικά και ηλιακά έργα. Και ενώ το τρέχον καθεστώς λήγει στο τέλος του 2020 (με δύο ακόμη διαγωνισμούς να αναμένεται να πραγματοποιηθούν έως το τέλος του έτους), είναι πιθανό να επεκταθεί το πρόγραμμα για άλλα δύο χρόνια, έως το 2022.
(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")