Η τρέχουσα ανανεώσιμη ενεργειακή χωρητικότητα στην Λατινική Αμερική και την Καραϊβική καθοδηγείται από τη διενέργεια δημόσιων διαγωνισμών και δημοπρασιών σε ποσοστό που υπερβαίνει το 80%, όπως δείχνουν στοιχεία που περιέχονται  σε πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC). Μια κοινή έκθεση που εκπόνησαν ο Οργανισμός Ενέργειας Λατινικής Αμερικής (OLADE) και το GWEC, με τίτλο «Ανταγωνιστικές Διαδικασίες για τη Χρηματοδότηση Έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», 

παρέχει μια επισκόπηση και ανάλυση των πλαισίων χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των δημοπρασιών και των συμβάσεων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) σε βασικές αγορές της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, και απευθύνει συστάσεις για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ.

Στην έκθεση διαπιστώθηκε ότι οι συμβάσεις αυτού του είδους συμβάλλουν ολοένα και περισσότερο στη μείωση των τιμών και στην προσέλκυση επενδυτών. «Οι σταθεροί, τακτικοί και ειδικές για την τεχνολογία, δημοπρασίες, καθώς και οι μακροπρόθεσμες συμβάσεις τύπου PPA, εκπεφρασμένες σε δολάρια ΗΠΑ, θεωρούνται ως οι πλέον αποτελεσματικές για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και της διαφάνειας στις τιμές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και για την διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του κλάδου», αναφέρεται στο ίδιο κείμενο.

Το GWEC εξηγεί, τέλος, πως ότι η αιολική ενέργεια απαρτίζει την πλειοψηφία των ΑΠΕ στην Λατινική Αμερική, με εγκατεστημένη ισχύ που υπερβαίνει τα 29 γιγαβάτ έως και τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.

Προκειμένου να αξιοποιήσει αυτήν την επιτυχία και να οδηγήσει σε περαιτέρω διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της OLADE, Αλφόνσο Μπλάνκο, δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει μια μονοσήμαντη λύση για το σύνολο των μηχανισμών χρηματοδότησης, καθώς θα πρέπει να προσαρμοστούν στο τοπικό πλαίσιο. Ο κ. Μπλάνκο συνέχισε, λέγοντας πως μέσα από την έκθεση βρέθηκαν τα δεδομένα-κλειδιά που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν την επιτυχία των δημοπρασιών, ή των αγορών τύπου PPA. Η διενέργεια  δημοπρασιών που συνάδουν με την εν λόγω τεχνολογία, καθώς και οι συμβάσεις τύπου PPA, που έχουν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και εκφράζονται σε δολάρια ΗΠΑ, μπορούν να συμβάλουν στη διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού, στην εξασφάλιση ικανού ενδιαφέροντος από πλευράς πλειοδοτών και στη δημιουργία συνθηκών διαφάνειας και σταθερότητας για τα διάφορα επενδυτικά επίπεδα και τα μεγέθη της αγοράς", εξήγησε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπεν Μπάκγουελ, Διευθύνων Σύμβουλος τoυ GWEC, υποστήριξε ότι η μετάβαση από τα τιμολόγια τροφοδότησης (Feed-in Tariffs (FiTs) στις δημοπρασίες δικαιωμάτων (auctioning) υπήρξε ένα καίριο σημείο καμπής σε πολλές αγορές, ώστε να μειωθεί το σταθμισμένο κόστος της ενέργειας (levelized cost) που παράγουν οι ΑΠΕ, μέσω του αυξημένου ανταγωνισμού και της διαφάνειας των τιμών. «Αυτό καταδείχθηκε σαφώς στην Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, όπου παρατηρούμε ορισμένες από τις χαμηλότερες τιμές, παγκοσμίως, για την ηλιακή και αιολική ενέργεια, με τη μέση τιμή της αιολικής να υποχωρεί κατά 46%, κατά μέσο όρο, σε ολόκληρη την περιοχή από το 2016, όταν ξεκίνησε η αύξηση των δημοπρασιών», είπε ο κ. Μπάκγουελ.

Όμως, δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει ότι πρέπει να υπάρξει επαρκής βαθμός βεβαιότητας και κανονικότητας για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης της βιομηχανίας και των επενδυτών στην αγορά δημοπρασιών και τη διατήρηση της ανάπτυξης σε μακροπρόθεσμη κλίμακα. Παρόμοια με τις δημοπρασίες, έτσι και η αγορά των PPA θα απαιτήσει ένα μακροπρόθεσμο όραμα για να συνεχίσει να αποφέρει διαφανείς και χαμηλές τιμές, τόνισε ο επικεφαλής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας.  «Αν καταφέρουμε να ελέγξουμε σωστά αυτούς τους δύο χρηματοδοτικούς μηχανισμούς, προβλέπουμε ότι θα μπορούσαμε να εγκαταστήσουμε νέα αιολική ισχύ της τάξης των 70 γιγαβάτ στην περιοχή, έως το 2030, ποσοστό που θα αναλογεί στο 12% της συνολικής χωρητικότητας ηλεκτρικής ενέργειας», κατέληξε ο ίδιος.