Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κανένας όρος ή προϋπόθεση για την πρόσβαση των χωρών της Ευρωζώνης στα δάνεια ύψους 240 δισ. ευρώ του ESM, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν δράσεις αντιμετώπισης άμεσων και έμμεσων επιπτώσεων της πανδημίας, δίνει ο επικεφαλής του, Κλάους Ρέγκλινγκ

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της πανδημίας στην ευρωπαϊκή οικονομία και τον ρόλο του ΕSM, υπογράμμισε ότι αυτή η κρίση είναι διαφορετική από άλλες γιατί δεν οφείλεται σε λανθασμένες δημοσιονομικές πολιτικές και συνεπώς καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να κατηγορηθεί. «Το μόνο που θα παρακολουθούμε είναι η ικανότητα κάθε χώρας να αποπληρώσει αυτά τα δάνεια, αλλά αυτό το κάνει και κάθε τραπεζίτης όταν δίνει δάνειο σε πελάτη του, κάτι απολύτως φυσιολογικό και κατανοητό από τις αγορές», δήλωσε.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτηρίζει επίσης πολύ χρήσιμη για τις χώρες με υψηλό χρέος τη σύσταση του ταμείου ανάκαμψης, το οποίο θα προσφέρει πολύ φτηνά δάνεια σε χώρες με υψηλό δανεισμό. Αναφερόμενος, δε, στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι η χώρα μας δεν θα έχει πρόβλημα εξυπηρέτησης του χρέους, καθώς περισσότερο από το ήμισυ βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο του ΕSM και έχει πολύ χαμηλά επιτόκια. Ο κ. Ρέγκλινγκ δηλώνει επίσης πως δεν ανησυχεί ούτε για την Ιταλία, παρά το υψηλό χρέος της χώρας και την αναμενόμενη περαιτέρω αύξησή του.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")