Στα πρόθυρα γενικευμένης συρράξεως ευρίσκεται η Μέση Ανατολή, με τον Αμερικανό στρατηγό Μάικλ Κουρίλα, που είναι επί κεφαλής της αρμοδίας στρατιωτικής διοικήσεως των ΗΠΑ, να έχει μεταβεί στην περιοχή από το Σάββατο. Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζονται πυρετωδώς οι προετοιμασίες για μια πιθανή επίθεση κατά του Ισραήλ από το Ιράν σε αντίποινα για τις δολοφονίες του στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολλάχ Φουάντ Σούκρ και του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε

Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι εδήλωσαν ότι αναμένουν πως το Ιράν θα επιτεθεί στο Ισραήλ πιθανόν και σήμερα.

Οι ΗΠΑ ενισχύουν τις δυνάμεις τους στην Μέση Ανατολή για να προετοιμαστούν για την πιθανή ιρανική επίθεση στέλνοντας περισσότερα πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη. Ειδικότερα, μία επί πλέον μοίρα μαχητικών αεροσκαφών F-22, απροσδιόριστο αριθμό καταδρομικών και αντιτορπιλλικών πλοίων με δυνατότητες αναχαιτίσεως βαλλιστικών πυραύλων και πιθανόν αντίστοιχα χερσααία αντιβαλλιστικά συστήματα.

Επιπροσθέτως ο υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ Λόυντ Ώστιν διέταξε το αεροπλανοφόρο «Αβραάμ Λίνκολν», το οποίο βρίσκεται τώρα στον ανατολικό Ειρηνικό, να αντικαταστήσει το αεροπλανοφόρο «Ρούσβελτ» τις επόμενες δύο εβδομάδες, όταν αυτό θα επιστρέψει στις ΗΠΑ. Ορισμένα πλοία που βρίσκονται ήδη στην Δυτική Μεσόγειο Θάλασσα θα μετακινηθούν ανατολικά, πιο κοντά στις ακτές του Ισραήλ, εδήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι τυχόν ιρανικά αντίποινα θα είναι όπως αυτά κατά του Ισραήλ στις 13 Απριλίου αλλά δυνητικά μεγαλύτερης εκτάσεως και θα μπορούσαν επίσης να περιλαμβάνουν και κτυπήματα από την Χεζμπολλάχ στο Λίβανο. Η Χεζμπολλάχ το βράδυ του Σαββάτου εκτόξευσε «δεκάδες» ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους στην Γάζα και εν είδει αντιποίνων για τις πρόσφατες Ισραηλινές επιθέσεις στο νότιο τμήμα του Λιβάνου. Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημερώσεως, οι περισσότερες ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής αμύνης.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ο στρατηγός Κουρίλα αναμένεται να επισκεφθεί αρκετές χώρες του Κόλπου, μεταξύ αυτών την Ιορδανία και το Ισραήλ. Η Ιορδανία κατά την διάρκεια της επιθέσεως της 13ης Απριλίου αναχαίτισε ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εισήλθαν στο έδαφος τους πετώντας προς το Ισραήλ και επέτρεψε στα αμερικανικά και ισραηλινά αεροσκάφη να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της για την αναχαίτισή τους. Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι εδήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν αν το Ιράν και η Χεζμπολλάχ θα πραγματοποιήσουν συντονισμένη επίθεση ή θα λειτουργήσουν αυτόνομα. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αιμάν Σαφάντι πραγματοποίησε σπάνια επίσκεψη στην Τεχεράνη, για να συζητήσει τις εξελίξεις στην περιοχή με τον Ιρανό ομόλογό του. Η επίσκεψιςη του Σαφάντι στο Ιράν έρχεται ως συνέχεια διπλωματικών επαφών από τις ΗΠΑ, την Γαλλία, την Βρεταννία, την Ιταλία και την Αίγυπτο.

Ωστόσο, ο κατάλογος των χωρών που καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο μεγαλώνει. Το γαλλικό ΥΠΕΞ εξέδωσε νέα ταξιδιωτική οδηγία, επαναλαμβάνοντας την σύσταση προς τους Γάλλους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στον Λίβανο και καλώντας όσους βρίσκονται ήδη εκεί να φύγουν το συντομότερο δυνατόν. Το ελληνικό ΥΠΕΞ ενεργοποίησε τηλεφωνική γραμμή εκτάκτου ανάγκης (210 3681017) για την παροχή προξενικής αρωγής σε Έλληνες πολίτες στον Λίβανο. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Ελβετία, ο Καναδάς και η Ιορδανία κάλεσαν επίσης τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο.