Η πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός έχει δημιουργήσει ανασφάλεια σε κάποιους κλάδους των ΑΠΕ, καθώς καταγράφονται μεγάλες καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά έργα υπό κατασκευή, ενώ παραμένει ερώτημα ο αντίκτυπος των οικονομικών συνεπειών σε μελλοντικά ενεργειακά έργα. Στο πλαίσιο αυτό το ΥΠΕΝ 

προχώρησε σε σημαντικές ρυθμίσεις που αφορούσαν το σκέλος της αδειοδότησης έργων, ωστόσο καταγράφονται συγκεκριμένες ενστάσεις. Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν πηγές του Ελληνικού Συνδέσμου Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ  που αφορούσε την απλοποίηση των αδειών παραγωγής χρειαζόταν μια ριζική αναμόρφωση στις λοιπές διαδικασίες και ιδίως στο περιβαλλοντικό σκέλος που στα υδροηλεκτρικά βαίνει δυσμενέστερο και εκείνο που αφορά τους όρους σύνδεσης. Σημειώνουν χαρακτηριστικά πως «όταν έχεις ένα έργο που θέλει 3-4 χρόνια με βάση το νέο νόμο να ζητήσει προσφορά σύνδεσης θα έχουν ήδη προχωρήσει φ/β που απαλλάσσονται από άδεια παραγωγής και από περιβαλλοντική αδειοδότηση να καλύψουν το χώρο του δικτύου». Αυτή τη στιγμή είναι σε λειτουργία έργα ισχύος 250MW. Όμως δεν προκύπτουν νέα έργα προς κατασκευή γιατί αρκετά «κολλάνε» στην περιβαλλοντική αδειοδότηση και στους όρους σύνδεσης τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Ο ΕΣΜΥΕ στις αρχές Απριλίου, με επιστολή που έστειλε στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γεράσιμο Θωμά και στη Γ.Γ. Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών κα Αλεξάνδρα Σδούκου τόνιζε πως «η Πολιτεία μέχρι σήμερα έχει θεσπίσει ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια αδειοδότησης για τα ΜΥΗΕ, τα οποία «καρκινοβατούν» και δεινοπαθούν εδώ και χρόνια στη χώρα μας. Η πολιτεία, για πραγματικά ανεξήγητους λόγους, θέσπισε πλήθος νομοθετικών και χωροταξικών εμποδίων στην υλοποίησή τους, σε αντίθεση με τη διεθνή πρακτική, η οποία ενισχύει ισχυρά τα έργα αυτά, λόγω αφενός του φιλικού περιβαλλοντικού αποτυπώματός τους και αφετέρου της προβλέψιμης παραγωγής τους και του υψηλού συντελεστή φόρτισης (capacity factor) που τα χαρακτηρίζει».  

 Από την άλλη πλευρά, δημιουργείται μια ανασφάλεια και σε άλλους κλάδους των ΑΠΕ. Μπορεί σε γενικές γραμμές να υπάρχει μια θετική εικόνα, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, ως προς τις παρατάσεις στις προθεσμίες σύνδεσης, όμως καταγράφεται μια αβεβαιότητα ως προ το μέλλον. Συγκεκριμένα εκτιμούν πως πλέον υπάρχει το ενδεχόμενο πολλές εταιρίες να κλείσουν, να δημιουργηθούν νέα κόκκινα δάνεια  που αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί αρνητικά ένα υγιές κομμάτι της αγοράς. Οι καθυστερήσεις σε έργα έχουν ήδη αρχίσει να καταγράφονται και ποικίλουν από κλάδο σε κλάδο ενώ άλλης κλίμακας καθυστερήσεις καταγράφονται σε μικρά έργα και άλλης σε μεγάλα. Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο Energia.gr, το ΥΠΕΝ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο οι σταθερές ταρίφες που θα ισχύσουν από 1/5/21, να ξεκινήσουν αργότερα.

 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr