Το όνομα του νέου προέδρου της ΡΑΕ φαίνεται να απασχολεί την κυβέρνηση, καθώς ο νυν επικεφαλής της Αρχής, Νίκος Μπουλαξής, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ η θητεία του  βαίνει προς το τέλος της. Αν και πληθαίνουν οι εικασίες για το ποια θα είναι η τελική επιλογή, δεν υπάρχει ακόμη καμία διαρροή για το θέμα, με το Μαξίμου και τη Μεσογείων (έδρα του ΥΠΕΝ) να κρατάνε κλειστά τα χαρτιά τους, κατά το προηγούμενο της επιλογής Στάσση στη ΔΕΗ

Μολονότι η επιλογή του διευθυντικού στελέχους του ομίλου της Enel στη Ρουμανία θεωρείται από κάποιους πρόκριμα και για την ταυτότητα του νέου προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, τίποτα δεν προδικάζει ότι και στην περίπτωση αυτή θα επιλεγεί προσωπικότητα με «θητεία» στο εξωτερικό. Αλλά και αντίστροφα, δεν μπορεί να αποκλειστεί μία τέτοια επιλογή, τη στιγμή που ακούγονται δεκάδες ονόματα – κάποια εκ των οποίων με …δική τους «πρωτοβουλία».

Το βέβαιο είναι, πάντως, πως η κυβέρνηση, όπως κατέστη σαφές από πηγές της τελευταίας και στον απόηχο της συνάντησης Μητσοτάκη-Μπουλαξή, θα σεβαστεί πλήρως τα χρονοδιαγράμματα, τη θεσμική τάξη, αλλά και την ανεξαρτησία της ΡΑΕ, καθώς, μάλιστα, η ΝΔ είχε επικρίνει την προηγούμενη κυβέρνηση για προσπάθεια χειραγώγησης και ελέγχου των Ανεξάρτητων Αρχών. Στο σημείο αυτό, αξίζει να τονιστεί πως η προσπάθεια τήρησης των θεσμικών χρονοδιαγραμμάτων δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε μικρή παράταση της θητείας της διοίκησης Μπουλαξή. Πάντως, η σχετική προκήρυξη αναμένεται να εκδοθεί άμεσα.

Από την άλλη, το γεγονός ότι υπάρχουν ασυμβίβαστα και περιορισμοί, ακόμη και μετά τη λήξη της θητείας του επικεφαλής της ΡΑΕ, φαίνεται ότι έκανε τους 4 τουλάχιστον πιθανούς «διαδόχους» του κ. Μπουλαξή στους οποίους απευθύνθηκε η κυβέρνηση να μην φαίνονται πρόθυμοι να αποδεχθούν τη σχετική πρόταση.