Παράλληλα, σημειώνεται από τις ίδιες πηγές, πως η παράταση είναι ένα ευκαιριακό μέτρο γιατί είναι χαμηλή η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και βολεύει την κυβέρνηση γιατί εισπράττει τον ίδιο ειδικό φόρο κατανάλωσης που εισέπραττε όταν είναι 1 ευρώ και 10 λεπτά. Επιπλέον, οι πωλήσεις είναι μειωμένες και τον Οκτώβριο και Νοέμβριο θα υπάρξουν λουκέτα γιατί όλο αυτό το πετρέλαιο που δόθηκε ήταν πετρέλαιο, το οποίο θα πωλούνταν το φθινόπωρο γι’ αυτό το λόγο τα δύσκολα για τον κλάδο είναι μπροστά μας τονίζεται.
Σχολιάζοντας χθες τις εξελίξεις σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το ΙΕΝΕ η Διευθύντρια Ενεργειακής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων Ομίλου, Ελληνικά Πετρέλαια Λιάνα Γούτα ανέφερε πως δημιουργήθηκε μια ευκαιρία για τους καταναλωτές να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης, λόγω των χαμηλών τιμών. Εκτίμησε πως οι πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου θα συνεχιστούν και υπογράμμισε πως σταδιακά θα υπάρξει εξομάλυνση και για τους πρατηριούχους.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικά Πετρέλαια, Ανδρέας Σιάμισιης με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, την Τετάρτη, σημείωσε ότι «καταφέραμε να βελτιώσουμε τις λειτουργικές μας επιδόσεις και τα αποτελέσματά μας σχεδόν σε όλες μας τις δραστηριότητες, ενώ συνεχίσαμε την ταχεία υλοποίηση της στρατηγικής μας. Παρά τις όποιες σημαντικές εξελίξεις είχαμε στον κλάδο του πετρελαίου το τελευταίο διάστημα, το γεγονός που αναμφίβολα θα καθορίσει την πορεία του 2020, είναι η πανδημία covid-19 και οι επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία.
Ήδη στις πρώτες εβδομάδες της κρίσης, έχουμε δει πρωτόγνωρες αλλαγές στα διεθνή επίπεδα προσφοράς και ζήτησης, με αντίστοιχες επιπτώσεις στις τιμές. Η εξέλιξη της κρίσης θα συνεχίσει να έχει αρνητικό αντίκτυπο στους περισσότερους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και ειδικά τον τουρισμό που αφορά περισσότερο και τις αγορές που εφοδιάζουμε».