Το πρώτο ολοκληρωμένο εργοστάσιο παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ, ηλιακών ράβδων και δισκίων πυριτίου στην Τουρκία, θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στις 15 Ιουνίου στην Άγκυρα, όπως ανέφερε προ ημερών, ο επικεφαλής της Kalyon Solar Energy Technologies Production Co. κατά τη διάρκεια της διεθνούς Έκθεσης & Διάσκεψης Solar Instabul, Solar, Storage, E-Mobility and Digitalization.

O κ. Άχμετ Τασκίν είπε ότι το εργοστάσιο θα παράγει εξαρτήματα για τον μεγαλύτερο ηλιακό σταθμό παραγωγής ενέργειας της Τουρκίας, που θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο της διεξαγωγής του πρώτου διαγωνισμού παραχώρησης άδειας παραγωγής ηλιακής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, συνολικής χωρητικότητας 1000 μεγαβάτ.

Η Kalyon Holding, σε συνεργασία με την κοινοπραξία Hanwha Q-Cells της Νότιας Κορέας, κέρδισε τον διαγωνισμό για το Karapinar Zona Renewable Energy Resources Zone, μεγαλύτερο έργο ηλιακής ενέργειας στην γειτονική χώρα,, τον Μάρτιο του 2017 με κόστος ύψους 0,0699 δολάρια ΗΠΑ ανά κιλοβατώρα. Όμως, η νοτιοκορεάτικη Hanwha δεν θα συνεχίσει να συμμετέχει στο έργο, με την China Electronics Technology Group Corporation (CETC) να την αντικαθιστά ως εταίρο της τουρκικής εταιρείας για την ανέγερση του εργοστασίου, αλλά και για την παροχή πρόσθετης τεχνικής βοήθειας, διετούς διάρκειας, μετά τη λήξη της σύμβασης επί παραδόσει τελειωμένου έργου (ή σύμβαση «με το κλειδί στο χέρι»). Όπως όριζαν οι κανόνες του διαγωνισμού, τα ηλιακά εξαρτήματα πρέπει να παράγονται σε τοπικό επίπεδο, με την αναλογία της συμμετοχής Τούρκων μηχανικών να καθορίζεται σε ποσοστό 80% του συνολικού εργατικού δυναμικού του έργου.

Η κατασκευή του εργοστασίου φωτοβολταϊκών πάνελ στο οποίο θα παράγονται ράβδοι, δισκία πυριτίου, ηλιακοί συλλέκτες και κυψέλες, θεμελιώθηκε στην Άγκυρα τον Δεκέμβριο του 2017. «Από τις 15 Ιουνίου, και οι τέσσερις μονάδες θα αρχίσουν να λειτουργούν. Αυτή τη στιγμή, έχουμε ήδη παραλάβει ορισμένα από τα μηχανήματα, μερικά άλλά βρίσκονται καθ’ όδον, ενώ ορισμένα ακόμη βρίσκονται στο τελικό στάδιο της συναρμολόγησης. Έως τις 15 Ιουνίου, όλες αυτές οι εγκαταστάσεις θα ολοκληρωθούν και θα ξεκινήσει η πρώτη παραγωγή», τόνισε ο κ. Τασκίν.

Αυτά τα εξαρτήματα που παράγονται στο εργοστάσιο θα χρησιμοποιηθούν από την εταιρεία ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, Karapinar για τα πρώτα τρία χρόνια λειτουργίας του, μετά τα οποία, η τουρκική εταιρεία θα μπορεί να διερευνήσει την πιθανότητα να καλύπτεί τη ζήτηση τόσο σε εγχώριο επίπεδο όσο και στις αγορές του εξωτερικού. Ο επικεφαλής της Kalyon Solar Energy Technologies Production Co εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι περισσότερα έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ θα μπορούν να υπάρξουν στο μέλλον, αν και σε μικρότερη κλίμακα. Επιπλέον, ο ίδιος αναμένει την επέκταση των ηλιακών έργων σε ξένες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

«Σε αυτές τις αγορές, οι οικονομίες βασίζονται κυρίως στο πετρέλαιο, αλλά γνωρίζουν ότι αυτές οι πηγές θα τελειώσουν μια μέρα. Έτσι, ανακοινώνουν μεγάλες επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια, κάτι που μας βοηθούν να σχεδιάσουμε την επέκτασή μας σε ορισμένες από αυτές τις αγορές», εξήγησε ο κ. Τασκίν και πρόσθεσε: «Το Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων έχει προβεί σε προετοιμασίες για την εκτέλεση νέων έργων ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ. Αυτός είναι ένας παράγοντας που πιστεύουμε ότι θα επεκτείνει ακόμη περισσότερο τον τομέα της ηλιακής ενέργειας στην Τουρκία.».

Στις 7 Οκτωβρίου 2019, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε σχέδια για τη διεξαγωγή διαγωνισμών ηλιακής ενέργειας σε μια νέα μορφή, που είναι γνωστή ως μίνι ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ, που πρόκειται να γίνουν κατά το α’  εξάμηνο του έτους που διανύουμε.  

Από τους δύο τύπους τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται ευρύτερα για την κατασκευή ηλιακών συλλεκτών, παγκοσμίως, το εργοστάσιο της Kalyon θα παράγει τα υψηλότερα σε απόδοση μονοκρυσταλλικά ηλιακά πάνελ, αντί για πολυκρυσταλλικούς ηλιακούς συλλέκτες.

Ο ίδιος, εξήγησε ότι μολονότι η πολυκρυσταλλική τεχνολογία είναι φθηνότερη, εν τούτοις, η αποδοτικότητά της είναι χαμηλή, και ως εκ τούτου, τα μονοκρυσταλλικά ηλιακά πάνελ χρησιμοποιούνται σήμερα ευρέως, σε παγκόσμια κλίμακα και, μάλιστα, αναμένεται να καταστούν ακόμη πιο διαδεδομένα στο εγγύς μέλλον.

Τέλος, αναφερόμενος στην CETC, την οποία χαρακτήρισε ως μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Κίνα, που είναι γνωστή για την κατασκευή του πρώτου δορυφόρου της αχανούς ασιατικής χώρας, των αερομεταφερόμενων ραντάρ, τηλεκατευθυνόμενων πυραύλων, καθώς και για την ανάπτυξη και κατασκευή ηλεκτρονικών προϊόιντων, ο κ. Τασκίν είπε ότι ο Kalyon έκανε τη σωστή επιλογή εταίρου.