Η κατάρρευση των τιμών του αργού πετρελαίου σε ιστορικά χαμηλές τιμές, πλέον εικοσαετίας, εξ αιτίας αφενός μεν της αχαλίνωτης παραγωγής αργού πετρελαίου και της εξάντλησης των αποθηκευτικών δεξαμενών αργού παγκόσμια, σε συνδυασμό με την τρομακτικά καταρρέουσα ζήτηση κατά το 1/3 περίπου της ημερήσιας ζήτησης του αργού πετρελαίου (-30 εκατ. βαρ.) λόγω των περιορισμών (lockdown) της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, 

συμπίεσαν τις τιμές του πετρελαίου και ιδιαίτερα τις τιμές του αμερικάνικου WTI στα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδα. 

Η ιστορική συμφωνία ΟΠΕΚ+ και Ρωσίας τις παραμονές του Πάσχα για μείωση της παραγωγής κατά 9,7 εκατ. βαρ. /ημ και μάλιστα από τον μήνα Μάιο δεν κατόρθωσαν να πείσουν  τις αγορές για ανάκαμψη των τιμών. Tα futures του μηνός Μαΐου για το  Αμερικάνικο  αργό  έπεσαν για πρώτη φορά σε αρνητικά επίπεδα (-$37/β) και σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, όπως η Rystad Energy, τα συμβόλαια του Ιουνίου θα πέσουν ακόμα χαμηλότερα, λόγω έλλειψης ζήτησης. Με τις σημερινά χαμηλές τιμές πετρελαίου κάτω από $20δολ/βαρ., το σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ δεν είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμο εφόσον η ελάχιστη τιμή πετρελαίου (breakeven point) για την παραγωγή του είναι τα $45δολ/βαρ.

Ήδη πολλές παραγωγικές πετρελαϊκές εταιρίες των ΗΠΑ έχουν δηλώσει πτώχευση και άλλες έχουν κλείσει τις βαλβίδες των γεωτρήσεων λόγω των χαμηλών τιμών, παρά τις σημαντικές προσπάθειες του Τραμπ να διασώσει την κατάρρευση της πετρελαϊκής βιομηχανίας των ΗΠΑ.

Πολλές από τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες μειώνουν δραστικά τις δαπάνες τους (Equinor, ENI,EXXON MOBIL, κ.α). Η κρίση, σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές  θα κρατήσει αρκετά, ακόμα και μετά την χαλάρωση των μέτρων παγκόσμια λόγω κορωνοϊού. Μία, ίσως, δεύτερη έξαρση της πανδημίας  στο τέλος του χρόνου  θα επιφέρει ακόμα μεγαλύτερες συνέπειες όχι μόνο στον τομέα της υγείας αλλά και στην παγκόσμια οικονομία. Ο οικονομικός αντίκτυπος της κρίσης θα είναι σημαντικός στην αγορά ενέργειας με τις τιμές να παραμένουν χαμηλά και το 2021.

Tα γεγονότα αλλάζουν ραγδαία και η Ευρώπη είναι τώρα το επίκεντρο μιας παγκόσμιας επείγουσας / κρίσιμης κατάστασης, η οποία μπορεί να κρατήσει μήνες δοκιμάζοντας τον τομέα της υγείας αλλά και τις δυνατότητες των κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που ακολουθούν.

Η Ελλάδα, εκτός των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσει στην Οικονομία, κυρίως σε θέματα τουρισμού και αντιμετώπισης ανεργίας, φαίνεται προς το παρόν ότι ευνοείται από τις χαμηλές τιμές πετρελαίου και φ.α. και συγκεκριμένα με εισαγωγές LNG.

Η κατάσταση, όμως, είναι προσωρινή και η εξάρτηση της χώρας από εισαγωγές ενέργειας δεν μπορεί να φέρει την επιθυμητή ανάπτυξη. Η ανάπτυξη προέρχεται αυτό την παραγωγή πλούτου αξιοποιώντας  τις εγχώριες  πηγές ενέργειας.

Οι τιμές του πετρελαίου και φ.α  θα ανακάμψουν αργά ή γρήγορα και η χώρα μας θα είναι εξαρτημένη από εισαγωγές των οποίων οι τιμές δεν θα ελέγχονται από την Ελλάδα, αλλά από συγκεκριμένα καρτέλ.

Η χώρα δεν διαθέτει πλέον κρατικά διυλιστήρια για την διαπραγμάτευση των τιμών μέσω διακρατικών συμφωνιών απευθείας με χώρες παραγωγής και έτσι δεν έχει έλεγχο τιμών.

Οι επενδύσεις σε αγωγούς μεταφοράς όπου η  Ελλάδα  παίζει απλά διαμετακομιστικό ρόλο δεν φέρνουν ανάπτυξη.

Το τραίνο για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων  στην χώρα μας φαίνεται να χάθηκε προς το παρόν. Μήπως όμως τώρα κάτω από τις νέες συνθήκες και προκειμένου η οικονομία μας να μην καταρρεύσει ολοσχερώς, θα πρέπει οι αρμόδιοι να ασχοληθούν και να επανεξετάσουν την ανάπτυξη που μπορεί να  προέλθει από την αναβίωση του τομέα Ε&Π Υδρογονανθράκων  και την αξιοποίηση  τους, δίνοντας επιτέλους ένα τέλος στις μυθοπλασίες και τα σενάρια που επικρατούν  με το περίφημο Green Deal της Ευρώπης, που περιορίζει γενικά τις δραστηριότητες  των ορυκτών καυσίμων, στο όνομα της κλιματικής αλλαγής για τη εξυπηρέτηση κάποιων συμφερόντων.

Η Κλιματική Αλλαγή είναι φυσικό φαινόμενο που δεν εξαρτάται από τις δραστηριότητες του ανθρώπου, γιατί η Γη είναι ηλιοκεντρική και όχι ανθρωποκεντρική.

Το φυσικό αέριο θα είναι για πολλά χρόνια ακόμα κυρίαρχο στο παγκόσμιο ενεργειακό ισοζύγιο και είναι η μοναδική ίσως ευκαιρία της Ελλάδας στην μετά κορωνοϊό εποχή,  με την εφαρμογή δραστικών πολιτικών, να ενθαρρύνει  τις  επενδύσεις των μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών για έρευνα και ανακάλυψη  υδρογονανθράκων με σκοπό την ενίσχυση της οικονομίας και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

 

Λίγα λόγια για την κα. Τερέζα Φωκιανού, Πρόεδρο & Διευθύνουσα Σύμβουλος FLOW ENERGY A.E.

ΗΤερέζα Φωκιανού, είναι Γεωλόγος πτυχιούχος ΕΚΠΑ με μεταπτυχιακές σπουδές στο Imperial College.

Είναι Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος FLOW ENERGY A.E. , Mέλος Δ.Σ. Ινστιτούτου Ενέργειας Ν.Α. Ευρώπης και πρόεδρος επιτροπής Υδρ/κων.

Διετέλεσε μεταξύ άλλων Πρόεδρος & Δ/νουσα Σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου Ε& Π. Υδρ/κων (ΔΕΠ-ΕΚΥ} .