Το περασμένο 12μηνο, ο χρυσός ανετιμήθη κατά 12% ενώ ο επίσημος πληθωρισμός ,σε χρηματοδοτικό περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων, δεν υπερέβη το 1%.Δηλαδή, η αγοραστική δύναμη (Purchasing Power) του κίτρινου μετάλλου αυξήθη 11%, έναντι μάλιστα του ευρωπαϊκού «κοινού» νομίσματος, η αγοραστική δύναμη του χρυσού σχεδόν αυξήθη 15%. Το πολύτιμο μέταλλο παρακολούθησε επίσης και την άνοδο των χρηματιστηρίων

και μάλιστα ξεπέρασε τον δείκτη S+P. Σήμερα υπεχώρησε ελαφρώς στα 1.739,4 δολ./ουγγία και το Αμερικανικό πετρέλαιο ανήλθε  1,8% στα 34 $/ βαρέλι .

 Το ευρώ που τόσον διεφημίσθη ως δήθεν το «σταθερό μας» νόμισμα, από διαφόρους, ξένους κατά κανόνα πράκτορες, κυκλοφόρησε στην χώρα μας το 2002 με «εορτάς και πανηγύρεις» ( Κώστα Σημίτου, Λουκά Παπαδήμου, ΣΕΒ και Τραπέζης της Ελλάδος). Αλλά το «κοινό νόμισμα» έχει χάσει μέχρι σήμερα το 86% της αξίας του, έναντι του χρυσού και  το 63% της ισοτιμίας του έναντι του δολαρίου περίπου, από του peak της αξίας του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, το 2005.

Όταν το ευρώ, το πρώτον «καθελκύσθη» το 1999, ένα γραμμάριο χρυσού κόστιζε 7,88 ECU. Μετά είκοσι έτη, για ν’ αγορασθεί ένα γραμμάριο χρυσού απαιτούνται 51 ευρώ. Στο διάστημα αυτό, ο  χρυσός ανετιμήθη 555%.,εξ αιτίας της ανατιμήσεως του μετάλλου και του  Αμερικανικού δολαρίου αλλά και της υποτιμήσεως του κοινού Ευρωπαϊκού νομίσματος. Το 1999 ένα ευρώ αγόραζε 0,13 του γραμμαρίου χρυσού, σήμερα μόλις 0,02 γραμμαρίου.  

Ακόμη χειρότερα στην χώρα της «φαιδράς πορτοκαλέας», ένα κουλούρι έκανε το 1999 μόλις 10 δρχ., (0,34 σέντς του ευρώ), σήμερα κοστίζει 170,5 δρχ. (ή 50 σέντς), δηλ. ανετιμήθη 16 φορές. Ανάλογες ανατιμήσεις παρουσιάζει το κόστος ζωής εις όλο ο εύρος της καταναλώσεως εν Ελλάδι. Ακόμη περισσότερο το ηλεκτρικό ρεύμα, οι τηλεπικοινωνίες κι’ άλλες υπηρεσίες των απειραρίθμων καρτέλ, που εκμεταλλεύονται τον  Έλληνα καταναλωτή ανερυθριάστως, ελέω του… εξευρωπαϊσμού του! Π.χ. η ΚΟΣΜΟΤΕ έκαμε το πρώτο τρίμηνο εν μέσω Πανδημίας κέρδη 11% μεγαλύτερα από πέρυσι, όταν ο χρηματιστηριακός δείκτης S+P 500 υπεχώρησε 10% και στο ίδιο διάστημα διάσημοι επενδυτές όπως ο Γουώρεν Μπάφετ έκαναν ζημίες δισεκατομμυρίων. 

Όσοι εισοδηματίες είχαν επενδύσει στον «φύλακα άγγελο» της αποταμιεύσεως, τον χρυσό, με αλάνθαστη προνοητικότητα και υπομονή προστάτευσαν τα κεφάλαια τους κι’ έκαναν καλά κέρδη.

Δικαιώθη έτσι ο  μακαρίτης «Μέντορας»,  Λεωνίδας Μαντζουράνης που συμβούλευε ότι «κανείς, ποτέ δεν έχασε επενδύοντας στο χρυσάφι».

-Εκτός από τους ανυπόμονους κερδοσκόπους, υποστηρίζω γιατί η προστασία του χρυσού παρέχεται μακροπροθέσμως εκτός από περιόδους εκτάκτων γεγονότων όπως η σημερινή της Πανδημία του Κινεζοϊού από την οποία «δύσκολα  θ’ απαλλαγούμε», κατά τον καθηγητή κ. Τσιόρδα.