Ασκήσεις Ισορροπίας της Ελληνικής Κυβέρνησης έναντι ΗΠΑ-Ε.Ε.-Κίνας για την περαιτέρω Αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

Ασκήσεις Ισορροπίας της Ελληνικής Κυβέρνησης έναντι ΗΠΑ-Ε.Ε.-Κίνας για την περαιτέρω Αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 25 Μαΐου 2020 - 16:34

Η περαιτέρω αποκρατικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), που περιλαμβάνεται στη νέα περιβαλλοντική νομοθεσία, διέρχεται από μια λίαν επικίνδυνη ατραπό καθώς ο βασικός μέτοχος, ήτοι, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ισορροπήσει τις ανάγκες χρηματοδότησης των φιλόδοξων επενδυτικών έργων της στον τομέα των ηλεκτρικών υποδομών, με την εκπεφρασμένη βούληση και τα στρατηγικά σχέδια Αμερικανών και Ευρωπαίων.

Η επικίνδυνη ατραπός δεν είναι άλλη από τη συμμετοχή της κινεζικής State Grid στη μετοχική σύνθεση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή, κάτι που ουδέποτε έγινε αποδεκτό από Ουάσιγκτον και Βρυξέλες που αντιτίθενται στην ενεργό ανάμειξη του Πεκίνου στα ενεργειακά πράγματα της Γηραιάς ηπείρου.

Η αντίθεσή τους δυσχεραίνει την οριστικοποίηση του χρονοδιαγράματος για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, για την οποία θα χρειαστεί, πιθανώς, μια νέα σειρά επαφών μεταξύ του ΥΠΕΝ και των αρμοδίων αρχών της Κίνας από το φθινόπωρο.

Η ελληνική πλευρά φέρεται να επιδιώκει την διεύρυνση του μετοχικού σχήματος του Διαχειριστή, με τη συμμετοχή, πιθανώς, Ευρωπαίου επενδυτή, με απώτερο στόχο να «ψαλιδίσει» τα στρατηγικά δικαιώματα που απέκτησε η State Grid όταν εξαγόρασε το 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ, καταβάλλοντας 320 εκατ. ευρώ.

Η φερόμενη, όμως, ως επιδίωξη της Αθήνας δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση επειδή οι Κινέζοι διατηρούν, χάρη στην αρχική συμφωνία, δικαίωμα πρώτης προτίμησης στην περίπτωση που το ελληνικό Δημόσιο αποφάσιζε να εκχωρήσει νέο ποσοστό μετοχών στον Διαχειριστή. Τη δυσκολία επιτείνει  η εκπεφρασμένη πρόθεση της State Grid να ασκήσει αυτό το δικαίωμα, εξαγοράζοντας το ποσοστό που θα διαθέσει η ελληνική πλευρά, με απώτερο στόχο να αποσοβήσει  την είσοδο τρίτου επενδυτή στον ΑΔΜΗΕ και να εξαλείψει κάθε κίνδυνο απώλειας τουι δικαιώματος που έχει στο μάνατζμεντ.

Οι Κινέζοι έχουν ακόμη πιο φιλόδοξα σχέδια για την ανάμειξή τους στα ελληνικά ενεργειακά πράγματα, καθώς έχουν δανειοδοτήσει με σχεδόν 200 εκατ. ευρώ, μέσω της Bank of China, την «Αριάδνη» Interconnection, τη θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ που συστάθηκε για να υλοποιήσει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής. Ήδη, η State Grid έχει γνωστοποιήσει στο ΥΠΕΝ, από τα τέλη του περασμένου έτους, την πρόθεσή της να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο της «Αριάδνη», με ποσοστό τουλάχιστον 20%, που θα της επιτρέψει να αποκτήσει σημαντικό έλεγχο της εταιρείας, αλλά και να καρπωθεί σημαντικά οφέλη από το συνολικής αξίας 1 δισ. ευρώ, έργο, αλλά και από τα υπόλοιπα έργα διασυνδέσεων της ηπειρωτικής Ελλάδας με τα νησιά, των οποίων το ύψος υπολογίζεται σε 3-4 δισ. Ευρώ.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές στους Κινέζους ότι επιδιώκει να συμπεριλάβει Ευρωπαίο Διαχειριστή στη μετοχική σύνθεση του ΑΔΜΗΕ, στην επόμενη φάση της ιδιωιτικοποίησής του και μένει να φανεί το αν θα καταφέρει να κρατήσει τις ευαίσθητες ισορροπίες που απαιτούνται, δίχως να διαρρήξει τις καλές σχέσεις της με το Πεκίνο, αλλά και δίχως να φανεί ότι δεν συμμορφώνεται με τις νόρμες του δικαίου της Ε.Ε. που απαγορεύει την ενεργό εμπλοκή κινεζικών εταιρειών στην παραγωγή και τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.   

To energia.gr επικοινώνησε με στελέχη τόσο του ΑΔΜΗΕ όσο και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τα οποία δεν θέλησαν να σχολιάσουν τα όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο αυτής της σημντικής υπόθεσης. Ωστόσο, πηγή του ΑΔΜΗΕ που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, δεν επιβεβαίωσε, αλλά ούτε και διέψευσε τα όσα έχουν αναφερθεί αυτό το τελευταίο διάστημα, για τις προθέσεις της Αθήνας να τηρήσει λεπτές ισορροπίες ενώπιον του τριγώνου Ουάσιγκτον-Βρυξελών-Πεκίνου.    

Απομένει να φανεί το πώς θα κατορθώσει η ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα το ΥΠΕΝ, να ελιχθεί ανάμεσα σε αυτές τις συμπληγάδες, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις για την εκτέλεση των φιλοδοξων έργων υποδομής στην ενέργεια, αλλά και δίχως να τραυματίσει τις πολύτιμες για τη χώρα, αγαθές σχέσεις της με το Πεκίνο.