Η προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal-Europe μειώθηκε σχεδόν στο μηδέν τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχαν οι φορείς εκμετάλλευσης ευρωπαϊκών αγωγών φυσικού αερίου, σύμφωνα με το πρακτορείο ΤΑSS. Ο αγωγός Yamal-Europe χρησιμοποιείται για παραδόσεις φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω της Λευκορωσίας και της Πολωνίας.

 

Η προμήθεια φυσικού αερίου στο σημείο Mallnow στα σύνορα Πολωνίας-Γερμανίας το σαββατοκύριακο άρχισε να μειώνεται σταδιακά και μέχρι το πρωί της Δευτέρας έφτασε στο επίπεδο των 461.468 kW/h, που είναι 105 φορές μικρότερο από τον δηλωμένο όγκο. Ταυτόχρονα, από την αρχή του μήνα, ο όγκος προσφοράς κυμαινόταν μεταξύ 17 και 32 mln kW /h.

Η μακροχρόνια ρωσική-πολωνική συμφωνία για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τη Δύση μέσω του πολωνικού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου Yamal-Europe έληξε στις 17 Μαΐου.

Οι παραδόσεις πραγματοποιούνται τώρα με βάση τις καθημερινές δημοπρασίες της χωρητικότητας του πολωνικού αγωγού που πραγματοποιούνται από τον φορέα εκμετάλλευσης του πολωνικού δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου, Gaz System. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στην πλατφόρμα δημοπρασιών της εταιρείας, την Παρασκευή σε δημοπρασία με παράδοση κατά τη διάρκεια της ημέρας, αγοράστηκαν 28,5 εκατομμύρια kW/h από περισσότερα από 38 εκατομμύρια kW/h διαθέσιμα. Το Σάββατο, ο αγορασμένος όγκος ήταν ήδη το ήμισυ - 12,5 εκ. Των προτεινόμενων 38 εκ. KW/ώρα.

Στις 23 Μαΐου, σε καθημερινή δημοπρασία, πωλήθηκαν μόνο 4 εκ. KW/ώρα για άντληση φυσικού αερίου την Κυριακή. Στις 24 Μαΐου, καμία χωρητικότητα δεν δεσμεύθηκε καθόλου. Μόνο στη δημοπρασία τη Δευτέρα το βράδυ, 4 εκ. KW/h δεσμεύθηκαν για την επόμενη λεγόμενη ημέρα φυσικού αερίου, η οποία ξεκινά στις 6 π.μ. και τελειώνει σε 24 ώρες - στις 6 π.μ. της επόμενης ημέρας.

Ο αγωγός φυσικού αερίου Yamal-Europe έχει χωρητικότητα περίπου 33 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως και εκτείνεται σε εδάφη της Ρωσίας, της Λευκορωσίας, της Πολωνίας και της Γερμανίας.