Από Μέρα σε Μέρα η Απόφαση για το Νet Βilling  - Διατηρείται η 3τία Εκκαθάρισης στο Νet-Μetering

Από Μέρα σε Μέρα η Απόφαση για το Νet Βilling  - Διατηρείται η 3τία Εκκαθάρισης στο Νet-Μetering
Του Χρήστου Κοντογεώργη
Τρι, 6 Αυγούστου 2024 - 08:00

Δύο αναμένεται ότι θα είναι οι αλλαγές στην απόφαση για το νέο σχήμα αυτοπαραγωγής ενέργειας (net-billing, ταυτοχρονισμένος συμψηφισμός) από το κείμενο που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Ειδικότερα, η απόφαση που αναμένεται να δημοσιευθεί το επόμενο διάστημα σε ΦΕΚ, φαίνεται ότι  διατηρεί την τριετία εκκαθάρισης στις περιπτώσεις του net-metering, το οποίο εξακολουθεί για παλιά έργα και για ορισμένες ειδικές περιπτώσεις. Στην περίπτωση του ενεργειακού συμψηφισμού θα μπορεί να συνεχίζεται η μεταφορά της πλεονάζουσας εγχυθείσας ενέργειας από προηγούμενες περιόδους καταμέτρησης έως τον πρώτο 

 

εκκαθαριστικό λογαριασμό που εκδίδεται στην τριετία. Το αρχικό κείμενο που είχε τεθεί σε διαβούλευση προέβλεπε ότι ο αυτοκαταναλωτής θα μπορούσε να μεταφέρει την πλεονάζουσα παραγωγή ενέργειας από προηγούμενες περιόδους καταμέτρησης   έως τον πρώτο εκκαθαριστικό λογαριασμό που εκδίδεται με την παρέλευση ενός έτους  από την ενεργοποίηση της σύνδεσης του σταθμού παραγωγής και η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται ανά έτος μέχρι τη λύση ή τη λήξη της Συμβάσης Ενεργειακού Συμψηφισμού.

Η ΥΑ θα έχει μία ακόμη αλλαγή. Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κοινόχρηστο ή κοινόκτητο χώρο ακινήτου θα μπορεί να γίνει μόνο υπό την προϋπόθεση της απόλυτης πλειοψηφίας  των συνιδιοκτητών του κτιρίου, δηλαδή όπως ισχύει και σήμερα.  Στο κείμενο της διαβούλευσης το ποσοστό αναγκαίας συναίνεσης  είχε οριστεί στο 51%, όμως θεωρήθηκε ότι θα πρέπει να εξεταστούν ορισμένες νομικές λεπτομέρειες σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.  

Οι υπόλοιπες βασικές ρυθμίσεις παραμένουν οι ίδιες. Έτσι, η πώληση της περίσσειας ενέργειας στον ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό   θα γίνεται στην τιμή εκκαθάρισης της χονδρεμπορικής αγοράς τις ώρες έγχυσης στο δίκτυο. Για την πώληση της περίσσειας ενέργειας στη Χρηματιστήριο Ενέργειας, τα νοικοκυριά θα εκπροσωπούνται από τον  ΔΑΠΕΕΠ,  χωρίς χρέωση, ενώ οι εμπορικοί αυτοκαταναλωτές θα πρέπει να συνεργαστούν με κάποιον ΦοΣΕ έναντι αμοιβής. Ειδικά για τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά η πλεονάζουσα ενέργεια θα πληρώνεται στον αυτοπαραγωγό με τιμή  ) η οποία θα  ισούται με την Ειδική Τιμή Αγοράς τεχνολογιών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που δημοσιεύεται από τον ΔΑΠΕΕΠ και εκκαθαρίζεται από τον  ΔΕΔΔΗΕ σε καθένα από τα ηλεκτρικά συστήματα των συγκεκριμένων νησιών.

Στην περίπτωση του net-billing, η ισχύς κάθε σταθμού παραγωγής που εγκαθίσταται θα μπορεί να ανέρχεται έως και το 100% της συμφωνημένης ισχύος κατανάλωσης (σε kVA). Στην περίπτωση του virtual net-billing, η ισχύς κάθε σταθμού παραγωγής που εγκαθίσταται θα μπορεί να ανέρχεται μέχρι και το 200% της εγκατεστημένης ισχύος του συνόλου των συμψηφιζόμενων καταναλώσεων. Επίσης, μεταξύ άλλων, ο αυτοπαραγωγός που κατέχει σταθμό παραγωγής «πράσινης» ενέργειας θα μπορεί να συνάπτει διμερείς συμβάσεις αγοροπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) για την πλεονάζουσα ενέργεια για τις περιπτώσεις του ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού που πληρώνεται από την αγορά. Επίσης, ο προμηθευτής ή ο ΦΟΣΕ θα μπορεί να εγγυάται σταθερή τιμή πώλησης για την πλεονάζουσα ενέργεια.