Nord Stream 2: Παράνομη Διάκριση εις Βάρος Ευρωπαϊκών Εταιρειών, η Απειλή Αμερικανικών Κυρώσεων

Nord Stream 2: Παράνομη Διάκριση εις Βάρος Ευρωπαϊκών Εταιρειών, η Απειλή Αμερικανικών Κυρώσεων
energia.gr
Τετ, 27 Μαΐου 2020 - 13:15

Οποιαδήποτε απειλή επιβολής αμερικανικών κυρώσεων κατά του έργου του αγωγού Nord Stream 2 συνιστά παράνομη διάκριση εναντίον ευρωπαϊκών εταιρειών, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Nord Stream 2 AG, Jens Muller, μιλώντας χθες Τρίτη στο πρακτορείο TASS. "Το έργο Nord Stream 2 και οι εταιρείες που το υποστηρίζουν εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η ταχύτερη δυνατή έναρξη λειτουργίας του αγωγού είναι προς το συμφέρον της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης,

των ευρωπαίων καταναλωτών, της οικονομικής ανταγωνιστικότητας της ΕΕ και των δεσμεύσεων για την προστασία του κλίματος", δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι εταιρεία δεν θα εικάζεται για περαιτέρω πιθανές ενέργειες άλλων κρατών.

"Κάθε τέτοια απειλή με κυρώσεις είναι παράνομη διάκριση εις βάρος ευρωπαϊκών εταιρειών", είπε.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt που δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία Ρίτσαρντ Γκρενέλ επιβεβαίωσε τα σχέδια της Ουάσινγκτον για επιβολή νέων κυρώσεων κατά του έργου Nord Stream 2.

Ο Muller είπε ότι το Nord Stream 2 συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι οι εξωεδαφικές κυρώσεις παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και ότι οι πολιτικές και οι πρακτικές της ΕΕ δεν πρέπει να καθορίζονται από αυτούς.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε επίσης δήλωση του εκπροσώπου του γερμανικού Υπουργού Οικονομίας Peter Altmaier, που αναφέρεται στο ίδιο άρθρο της Handelsblatt.

"Επί του παρόντος, η πανδημία του κορωνοϊου ασκεί τεράστια πίεση στις χώρες σε αυτόν τον κόσμο. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για κλιμάκωση των κυρώσεων απειλώντας νέες εξωεδαφικές κυρώσεις κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου", αναφέρει η δήλωση.

Το έργο Nord Stream 2 περιλαμβάνει την κατασκευή δύο γραμμών με συνολική χωρητικότητα 55 δις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από τις ακτές της Ρωσίας μέσω της Βαλτικής Θάλασσας έως τη Γερμανία. Οι ευρωπαίοι εταίροι της Gazprom στο έργο είναι οι German Uniper και Wintershall, Austrian OMV, French Engie και Anglo-Dutch Shell. Ο αγωγός παρακάμπτει τα κράτη διέλευσης - Ουκρανία, Λευκορωσία, Πολωνία και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής - μέσω των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και των χωρικών υδάτων της Ρωσίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Δανίας και της Γερμανίας.

Η Gazprom αναμένει ότι ο αγωγός θα ξεκινήσει στα τέλη του 2020. Το έργο έχει ολοκληρωθεί έως και 93% μέχρι σήμερα.

Η Allseas που εδρεύει στην Ελβετία, η οποία έθεσε αγωγούς για ττην ολοκλήρωση του Nord Stream 2, ανέστειλε τις δραστηριότητες του αγωγού και απέσυρε τα πλοία που συμμετείχαν στο έργο λόγω της απειλής των κυρώσεων των ΗΠΑ στα τέλη Δεκεμβρίου 2019.