Οι «Πράσινοι» Δρόμοι του Δήμου Αργυρούπολης-Ελληνικού. Προτεραιότητα το Φ. Αέριο και οι Λύσεις «Έξυπνης Πόλης»

Οι «Πράσινοι» Δρόμοι του Δήμου Αργυρούπολης-Ελληνικού. Προτεραιότητα το Φ. Αέριο και οι Λύσεις «Έξυπνης Πόλης»
Συνέντευξη στον Αδάμ Αδαμόπουλο
Παρ, 29 Μαΐου 2020 - 12:09

Συναντήσαμε τον Γιάννη Κωνσταντάτο στο «στρατηγείο του», στην οδό Κύπρου 68, στην καρδιά της Αργυρούπολης. Η «εξορία του Αδάμ», όπως χαρακτηριζόταν στα τέλη της δεκαετίας του 1920, λόγω της απομόνωσής της από την υπόλοιπη Αττική, είναι σήμερα μια δυναμική πόλη που βαίνει ολοταχώς να γίνει σημείο αναφοράς για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον πρωταρχικό πυλώνα της Δημοκρατίας.

Ο κ. Κωνσταντάτος, τιμά την έννοια του Δημάρχου του ενοποποιημένου Δήμου Αργυρούπολης-Ελληνικού, με τους άνω των 51 χιλιάδων κατοίκων, και  έχει να επιδείξει ο ίδιος, σημαντικό έργο στην περιοχή από το  2014 όταν και εξελέγη για πρώτη φορά στο αξίωμα. 

Πάρκα, δημόσιοι χώροι, αποτελεσματικές υπηρεσίες προς τους πολίτες και δημοτική συγκοινωνία που έλυσε τα προβλήματα μετακίνησης δεκάδων χιλιάδων σε μηνιαία βάση είναι ορισμένα από τα επιτεύγματα της έως σήμερα θητείας του, σε μια πόλη που μεγαλώνει διαρκώς και επομένως αλλάζουν και οι ανάγκες της. 

Βασική παράμετρος για μια πόλη που αλλάζει είναι ο εκσυγχρονισμός των υποδομών της, η εισαγωγή ολοένα πιο σύγχρονων λύσεων σε επίπεδο διαχείρισης έργων και υπηρεσιών, καθώς και η υιοθέτηση «πράσινων», φιλικών προς το περιβάλλον εφαρμογών.  Ο κ. Κωνσταντάτος είναι πρόθυμος να αλλάξει μιας δια παντός το ενεργειακό προφίλ του δήμου του.

Ιδού τί τον ρωτήσαμε σχετικά και το τί μας απάντησε:  

Δήμαρχε, σε ποια φάση βρίσκεται η εγκατάσταση των υποδομών φυσικού αερίου στην πόλη σας;

Μπορώ να πω ότι πετύχαμε κάτι πολύ σημαντικό καθώς το Ελληνικό δεν είχε καθόλου σύνδεση και έως τα τέλη του 2020 θα έχει καλυφθεί σε ποσοστό που θα αγγίζει το 60%. Αυτό έγινε δυνατό ύστερα από την παρέμβαση που κάναμε στην ΕΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, που αρχικά δεν είχαν καθόλου στο πλάνο τους την επέκταση του δικτύου στην περιοχή μας, αλλά τους φέραμε, τα συζητήσαμε και συμφωνήσαμε.  Η Αργυρούπουλη είχε από παλιότερα μια πληρότητα της τλαξης του 35%-40% και ανέβηκε και αυτή στο 60%. Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί έγινε μια πολύ δυναμική παρέμβαση, επειδή, όπως σας προείπα, δεν μας είχαν στο πλάνο τους, αλλά τώρα υπάρχει μεγάλη εξέλιξη ιδίως στο Ελληνικό. Οι συμπολίτες μας έχουν υποδεχτεί με μεγάλη χαρά το έργο και οι γειτονιές που έχουν μείνει προσωρινά, εκτός σχεδίου, πιέζουν να ενταχθούν με τη σειρά τους. Δεν ξέρω μόνο το κατά πόσο μπορεί η εταιρεία να επεκταθεί κι άλλο...

Σε τι σημείο βρίσκεται ο δήμος σας από πλευράς εφαρμογής λύσεων «Έξυπνης Πόλης» και ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας εν όψει της ολοκλήρωσης της μεγάλης επένδυσης στο Ελληνικό;

Πρέπει να ομολογήσω πως βρισκόμαστε, ακόμη, σε εμβρυακό επίπεδο από πλευράς λύσεων έξυπνων πόλεων. Ωστόσο, έως τα τέλη Ιουνίου θα ξεκινήσει η αλλαγή του οδοφωτισμού με την τοποθέτηση λαμπτήρων LED. Πρόκειται για ένα έργο συνολικού ύψους 7,5 εκατ. ευρώ που έχουμε υπογράψει με τους αναδόχους.

Επίσης, έχουμε δρομολογήσει τη δημιουργία μιας πλατφόρμας «Έξυπνης Πόλης» με την οποία θα αυτοματοποιηθούν πολλές υπηρσίες για τον πολίτη και τον Δήμο. Η πλατφόρμα αυτή θα διαχειρίζεται όλο το δίκτυο και θα υπάρχουν και πολλές άλλες εφαρμογές, πχ,  για την Δημοτική Συγκοινωνία προβλέπεται να υπάρχει τηλεματική και θα το επεκτείνουμε κι άλλο, όσο θα μπορούμε να ανοίξουμε και να εντάξουμε εκεί όλες τις εφαρμογές. Σε κάθε περίπτωση όμως, ξεκινάμε με τον οδοφωτισμό και αναμένουμε έως τα τέλη του έτους να έχει γίνει πλήρης αλλαγή του φωτισμού της πόλης.

Όσον αφορά στο Ελληνικό, για εμάς αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα, καθώς θα είναι μια νέα πόλη που φιλοδοξούμε να γίνει πανελλαδικό παράδειγμα. Έχουν δίκιο αυτό που λένε, δηλαδή,  ό,τι γίνει εκεί θα είναι ό,τι πιο σύγχρονο, βιοκλιματικά και ενεργειακά και αυτό που θα αποτελέσει πρότυπο για όλη την Ελλάδα αλλά και για εμάς, ήτοι, να μπορέσουμε να το ακολουθήσουμε. Θέλουμε η παλιά πόλη με τη νέα πόλη που θα δημιουργηθεί να είναι εφάμμιλη. Να μη μείνει πίσω η παλιά. Να εναρμονιστούν. Αυτή είναι μία από τις προτεραιότητές μου σήμερα.

Σκοπεύετε να «τρέξετε» προγράμμα βιώσιμης αστικής κινητικότητας και αν ναι σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προσπάθειά σας;

Όντως τρέχει το σχετικό πρόγραμμα, το έχουμε περάσει στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά θα πρέπει να αποφασίσουμε ποιό σχέδιο θα επιλέξουμε, καθώς έχουμε διαφορετικές προτάσεις. Θα πρέπει όμως, να τονίσω στο σημείο αυτό, ότι χρειάζεται να υπάρξει συναίνεση, πχ, στο ζήτημα της πεζοδρόμησης των δύο κεντρικών οδικών αρτηριών της πόλης μας που σχεδιάζουμε να πεζοδρομηθούν: την λεωφόρο Ιασωνίδου στο Ελληνικού και την λεωφόρο Κύπρου στην Αργυρούπολη. Είναι δύσκολο να γίνει αυτό, επειδή άλλες είναι οι προτεραιότητες των επιχειρηματιών και άλλες των κατοίκων. Είναι μεγάλο κόνσεπτ. Δεν σας κρύβω ότι στο παρελθόν σημειώθηκαν πολλά προβλήματα όταν η τότε δημοτική αρχή επεχείρησε να προωθήσει την πεζοδρόμηση της Κύπρου.

Είστε διατεθημένος να «συγκρουστείτε» με τα όποια συμφέροντα αντιτίθενται στον εκσυγχρονισμό της πόλης; Να «σπάσετε αυγά»;

Εγώ είμαι διατεθημένος και το θέλω αλλά δεν ξέρω αν αξίζει τελικά τον κόπο. Εκεί δεν έχω ακόμη πειστεί. Ναι, να κάνεις μια γειτονιά άνω-κάτω αλλά να ξέρεις στο τέλος πως είναι προς όφελός της, επειδή είναι άλλο πράγμα η επιχειρηματικότητα και άλλο πράγμα η διαβίωση σε μια γειτονιά. Δεν έχω καταλήξει σε συμπεράσματα, επειδή άλλο θέλει η μια πλευρά και άλλο η άλλη. Άλλος θέλει φασαρία και κίνηση και άλλος ηρεμία και ησυχία.

Πώς βλέπετε για το μέλλον του Δήμου την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό;

Κατ΄αρχάς να σημειώσω πως ο Δήμος δεν έχει καμία δουλειά και ανάμειξη στην επένδυση του Ελληνικού που είναι μια ιδιωτική υπόθεση. Είναι ένα έργο ιδιωτών και αυτό το ξεκαθαρίζω και το τονίζω επειδή υπάρχει μια σύγχιση σχετικά με το θέμα. Αυτό που κοιτάμε και μας ενδιαφέρει είναι εκεί που υπάρχει δημόσια γη και μας αφορά, να εμπλακεί ο Δήμος για να ξαναφτιάξουμε το Δημαρχείο Ελληνικού, το Μέγαρο  Ποντιακού Ελληνισμού, τους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους, τη διαρρύθμιση δρόμων, τις πλατείες. Σε ό,τι αφορά στους χώρους ευθύνης μας, πρωταγωνιστούμε.

Σε τι επίπεδο βρίσκεται ο Δήμος από πλευράς προώθησης έργων «πράσινης» ανάπτυξης και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Πόσο επωφελείστε από τις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ και της Περιφέρειας για την εκτέλεση  τέτοιων έργων;

Κοιτάμε πολλά και διάφορα σενάρια. Θέλουμε να εντάξουμε το ηλεκτρικό ποδήλατο όσο μπορούμε, όπως και τα φωτοβολταϊκά. Απλώς υπάρχουν προβλήματα με την αδειοδότηση και τη χρήση γης. Δεν είναι εύκολο για εμάς, επειδή δεν έχουμε πολλούς ελεύθερους χώρους και οι διαδικασίες είναι πολύ χρονοβόρες. Για παράδειγμα, για το πάρκο Αφροδίτης, που βρίσκεται επί της Κύπρου και έχει έκταση 17 στρεμμάτων, το Δασαρχείο Πειραιά δεν εγκρίνει τη τελική μας μελέτη για 4 χρόνια! Περιμένουμε ακόμη την έγκριση! Στο υπέροχο βουνό μας δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε την εγκατάσταση ΑΠΕ λόγω του ότι δεν το εγκρίνει το Δασαρχείο, με λίγα λόγια υπάρχει κάποια απογοήτευση για αυτές τις καθυστερήσεις.

Όσον αφορά στο ζήτημα των χρηματοδοτήσεων, ό,τι βγαίνει ως πρόγραμμα πάμε και εντασσόμαστε, καταθέτοντας σχέδια και μελέτες, και διεκδικούμε ποσά από το "Πράσινο Ταμείο" της Ε.Ε. που δεν είχαν απορροφηθεί προηγουμένως. Δυστυχώς όμως αλλά και αυτά καθυστερούν. Υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία. Έχουμε απορροφήσει 15-16 εκατ. ευρώ για το 2020, ενώ το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου μας είναι κοντά στα 19 εκατ., όταν το 2014 όταν ανέλαβα, ήταν μόλις 3.

Τα χρήματα κατευθύνονται στην τοποθέτηση του νέου οδοφωτισμού, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Ελληνικού που φτιάχνουμε, στο πάρκο Αφροδίτης που αναμένουμε τις αδειοδοτήσεις, επειδή τα χρήματα έχουν ήδη εγκριθεί, και στα δύο μεγάλα γήπεδα που εκσυγχρονίζουμε με έξυπνο φωτισμό και βιοκλιματικές λύσεις.