Oι ...Αρνητικοί Πόλοι μιας Πανδημίας

Mετά τις αρνητικές τιμές του πετρελαίου, η πανδημία του κορονοϊού έριξε σε αρνητικό έδαφος και τις τιμές του ηλεκτρισμού. Η μεγάλη βουτιά στη ζήτηση που καταγράφηκε σε όλες σχεδόν τις χώρες του πλανήτη, έφθασε στο πιο βαθύ σημείο της στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Γερμανία. Όλα τούτα συνέβαιναν την ώρα που η παραγωγή από τον άνεμο, τον ήλιο και την πυρηνική ενέργεια έφθανε σε αναπάντεχα υψηλά επίπεδα. Αρνητικές τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια, όπως και στις αγορές πετρελαίου, σημαίνουν ένα πράγμα: πως ο παραγωγός πληρώνει τον πελάτη, ασχέτως αν πρόκειται για βιομηχανική μονάδα, ή οικιακό χρήστη, να καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα, προκειμένου να μη συσσωρευτεί σε μεγάλες ποσότητες στο δίκτυο και προκαλέσει καταστροφές εξοπλισμού, ή ακόμη και μπλακ άουτ.

energia.gr
Δευ, 1 Ιουνίου 2020 - 08:00

Το φαινόμενο που στο παρελθόν ήταν κάτι το εντελώς σπάνιο, αποτελεί σήμερα καθημερινή πρακτική, με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Βρετανία να πέφτει σε αρνητικό έδαφος ολόκληρες 66 φορές, μόνο τον περασμένο Απρίλιο, πράγμα που δεν είχε παρατηρηθεί για περισσότερο από μια δεκαετία!

Η αγορά εκτιμά ότι αυτό το φαινόμενο θα επικρατήσει στο μέλλον, καθώς θα επιταχύνονται οι διαδικασίες για την μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Δεν θα πρέπει να λησμονεί κανείς, όμως, ότι η απολιγνιτοποίηση και η απομάκρυνση, σε δεύτερη φάση, από το φυσικό αέριο, θα δημιουργήσει σοβαρούς κλυδωνισμούς στη σταθερότητα του συστήματος, καθώς το δίκτυο ηλεκτροδότησης θα γίνεται ολοένα πιο ασταθές, εξαιτίας της μεταβλητότητας των ΑΠΕ και δυνητικά, μη κερδοφόρο.

Οι καινοφανείς αυτές πιέσεις στην ενεργειακή αγορά μέλλουν να διαρκέσουν και τούτο μόνο καλό δεν προοιωνίζεται, καθώς όταν θα επικρατεί, για παράδειγμα, περισσότερη ηλιοφάνεια, θα αυξάνεται η παραγωγή ηλιακής ενέργειας, και αυτό με τη σειρά του θα ευνοεί τη δημιουργία αρνητικών τιμών, με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται.

Αυτό έγινε δυνατό χάρη στις τεράστιες «πράσινες» επενδύσεις, αλλά και συγκυριακά, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών. Παράλληλα, όπως συνέβη και στην χώρα μας, μειώθηκε η καύση άνθρακα. Εν τούτοις, ο συνδυασμός της χαμηλής ζήτησης με την υψηλή προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ, συνιστά μια τόσο εντυπωσιακή  μεταβολή, ώστε οι εταιρείες του κλάδου δεν μπορούν να διαχειριστούν εύκολα.

Η ηλεκτροπαραγωγή από ανανεώσιμες πηγές είναι ευμετάβλητη, αφού εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και εκτός αυτού, είναι σχεδόν αδύνατο να διακοπεί κατά το δοκούν, τουτέστιν σε περιόδους χαμηλής ζήτησης. Συνεπώς, επιφέρει αρνητικές τιμές και καθιστά το δίκτυο ασταθές. Μια αποτελεσματική λύση θα ήταν, στο ορατό μέλλον, να αναπτυχθούν τεχνολογίες που θα επιτρέπουν την εξισορρόπηση της ζήτησης και της προσφοράς. Επί του παρόντος, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας επιλέγουν, στις πλείστες των περιπτώσεων, να διακόπτουν, ή να περιορίζουν τη λειτουργία των μονάδων τους, αντί να πληρώνουν τους καταναλωτές για να υπάρχει ηλεκτρισμός στο δίκτυο.